Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας: Ο σύμβουλος του Zelensky βλέπει τη Ρωσία πίσω από το πραξικόπημα αλλά οι ΗΠΑ απορρίπτουν το σενάριο

Νίγηρας: Ο σύμβουλος του Zelensky βλέπει τη Ρωσία πίσω από το πραξικόπημα αλλά οι ΗΠΑ απορρίπτουν το σενάριο
«Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο "στρατιωτικό πραξικόπημα" στον Νίγηρα δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος του Zelnsky, Mykhailo Podolyak
O κορυφαίος σύμβουλος του Zelensky, Mykhailo Podolyak κατηγόρησε την Τρίτη (1/8) τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από το συνεχιζόμενο πραξικόπημα στη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα, παρά την έλλειψη πειστικών ενδείξεων για κάτι τέτοιο.
«Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο "στρατιωτικό πραξικόπημα" στον Νίγηρα. Είναι μια τυπική ρωσική τακτική: να αποσπάσετε την προσοχή, να αδράξετε τη στιγμή και να επεκτείνετε τη σύγκρουση», δήλωσε σχετικά ο Mykhailo Podolyak σε ανάρτησή του στο Twitter.
Επιπλέον, ο Podolyak ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικές χούντες στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι, όπου η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner διαδραματίζει «ενεργό ρόλο», ενισχύει το σχέδιο της Ρωσίας για «ένα παγκόσμιο σενάριο πρόκλησης αστάθειας για να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη ασφαλείας».
«Ήρθε η ώρα να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα: μόνο η απομάκρυνση της φυλής του (του Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν και η αποστολή της Ρωσίας στην πολιτική αναγέννηση μπορεί να εγγυηθεί το απαραβίαστο των κανόνων και τη σταθερότητα στον κόσμο» κατέληξε ο Podolyak σε μία προσπάθεια να συνδέσει τις εξελίξεις στην Αφρική με τον Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Εντούτοις, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι τους, που τις τελευταίες ημέρες έχουν επανειλημμένα απορρίψει τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στο πραξικόπημα του Νίγηρα.

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε ενδείξεις για εμπλοκή της Ρωσίας στο Νίγηρα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι δεν έχει ενδείξεις για το ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αλλάξει την απόφαση τους σχετικά με την παρουσία τους στην χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής.
Μια στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum και την κυβέρνησή του την περασμένη Τετάρτη, στην έβδομη στρατιωτική κατάληψη εξουσίας που γίνεται σε διάστημα λιγότερο των τριών χρόνων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς τον Νίγηρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης