Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος ανάφλεξης στην Αφρική - Πυρά στη Ρωσία για το πραξικόπημα στο Νίγηρα - Απειλούν τη Γαλλία με πόλεμο

Κίνδυνος ανάφλεξης στην Αφρική - Πυρά στη Ρωσία για το πραξικόπημα στο Νίγηρα - Απειλούν τη Γαλλία με πόλεμο
Παραπληροφόρηση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επέμβουμε στο Νίγηρα λέει το Παρίσι
(upd4) Σε νέα εστία αποσταθεροποίησης και πιθανής στρατιωτικής ανάφλεξης εξελίσσεται η δυτική Αφρική ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα και την ανατροπή του προέδρου Mohamed Bazoum, στενού συμμάχου της Δύσης, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αλλά και απειλών… προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στο Νίγηρα, αφού προχώρησαν στη σύλληψη αρκετών πολιτικών και υπουργών και αφού αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και επιστροφής του προέδρου Bazoum, κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στην χώρα.
Μάλιστα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Παρίσι πως σε περίπτωση που επιχειρήσει μια στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα, τότε αυτό θα σημαίνει κήρυξη πολέμου.
Την ίδια στιγμή, αφρικανικά κράτη έχουν δώσει προθεσμία μιας εβδομάδας για αποκατάσταση της τάξης στο Νίγηρα διαφορετικά δεν αποκλείουν ακόμα και την χρήση βίας, ενώ η Γαλλία αφήνει υπονοούμενα... για εμπλοκή της Ρωσίας την ώρα που πολλοί από τους διαδηλωτές υπέρ της χούντας στο Νίγηρα κρατούν ρωσικές σημαίες.

Podolyak (Ουκρανία): Είναι ξεκάθαρο – Η Ρωσία πίσω από το πραξικόπημα στο Νίγηρα

Την θέση ότι η Ρωσία είναι πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα διατύπωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο «στρατιωτικό πραξικόπημα» στον Νίγηρα.
Είναι μια τυπική ρωσική τακτική: να αποσπάς την προσοχή, να δράττεις τη στιγμή και να επεκτείνεις τη σύγκρουση.
Η υποστήριξη που εκφράστηκε στους αντάρτες από εκπροσώπους των φιλορωσικών κρατών Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο (όπου η Wagner PMC διαδραματίζει ενεργό ρόλο) απλώς ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ρωσία έχει εκπονήσει ένα παγκόσμιο σενάριο πρόκλησης αστάθειας για να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη ασφαλείας.
Ήρθε η ώρα να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα: μόνο η απομάκρυνση της φατρίας του Putin και η αποστολή της Ρωσίας στην πολιτική αναγέννηση μπορεί να εγγυηθεί το απαραβίαστο των κανόνων και τη σταθερότητα στον κόσμο» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Podolyak.

Προειδοποιούν με πόλεμο

Με κοινή ανακοίνωση τους τα στρατιωτικά καθεστώτα των δύο αυτών αφρικανικών κρατών, του Μάλι (όπου δραστηριοποιείται η ρωσική Wagner) και της Μπουρκίνα Φάσο υποστήριξαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Bazoum, θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου εναντίον τους».
Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά και άλλα αφρικανικά κράτη, τα οποία απείλησαν να καταφύγουν στη λύση της βίας, εάν δεν επανέλθει στην εξουσία ο Bazoum.
Υπό αυτό το πρίσμα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο «προειδοποιούν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα οδηγούσε στην αποχώρηση τους από τη ECOWAS (CEDEAO), την οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».
Επιπλέον, διαμηνύουν πως κάθε τέτοια επέμβαση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» και θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει το σύνολο της περιοχής» ενώ επισημαίνουν πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών του Νίγηρα» που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ECOWAS (CEDEAO).

Τελεσίγραφο… Αφρικανών

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 30/7 οι ηγέτες της ECOWAS (CEDEAO) απηύθυναν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό.
Αποφάσισαν επίσης την «αναστολή όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ECOWAS (CEDEAO) και τον Νίγηρα και το πάγωμα τυχόν πόρων των στρατιωτικών που ενέχονται στο πραξικόπημα στις δικαιοδοσίες τους.
Τη θέση της από αυτήν την απόφαση διαχώρισε ωστόσο η Γουινέα.
Σημειώνεται πως η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα κράτη έχουν καταδικάσει την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Bazoum.
1_12.png
Διαψεύδει στρατιωτική επέμβαση η Γαλλία

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η οποία στηρίζει τον πρόεδρο Bazoum, έσπευσε να διαψεύσει πως σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη.
«Στο πλαίσιο της γραμμής της, της αναζήτησης οδών και μέσων για να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα, η Γαλλία, με τη συνέργεια πολιτών του Νίγηρα, οργάνωσε συγκέντρωση στο αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς (...) για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολιτικές και στρατιωτικές εγκρίσεις προκειμένου να επιχειρηθεί να αποκατασταθεί ο πρόεδρος Bazoum στην εξουσία» ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι στρατιωτικοί του Νίγηρα, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Γαλλία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη αιματοχυσία και χάος.
Τις αιτιάσεις αυτές διέψευσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colona, η οποία έκανε λόγο για ψέματα και για παραπληροφόρηση.

Η Γαλλία απομακρύνει τους πολίτες της – Από σήμερα η εκκένωση

Στην απομάκρυνση Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτών από το Νίγηρα και από την πρωτεύουσα Niamey θα προχωρήσει από σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου η Γαλλία.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρεται πως η εκκένωση των πολιτών της πραγματοποιείται εξαιτίας των βιαιοτήτων που έγιναν την περασμένη Κυριακή κατά της γαλλικής πρεσβείας στη Niamey αλλά και της απόφασης να κλείσει ο εναέριος χώρος του Νίγηρα, κάτι που σημαίνει – σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΞ – πως οι Γάλλοι πολίτες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα με δικά τους μέσα.
«Η απομάκρυνση αυτή θα αρχίσει από σήμερα», τονίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστηρίζει πως οι γαλλικές αρχές εργάζονται επίσης για την απομάκρυνση πολιτών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πυρά στη Ρωσία

Μάλιστα η Γαλλίδα ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην μεγάλη διαδήλωση και στην απόπειρα εισβολής που έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τονίζοντας πως επρόκειτο για «βίαιη, εξαιρετικά επικίνδυνη, με μολότοφ, με ρωσικές σημαίες, με αντιγαλλικά συνθήματα που αντιγράφηκαν κι επικολλήθηκαν από αλλού», ενώ έκανε λόγο για «όλα τα οικεία υλικά της αποσταθεροποίησης α λα ρωσοαφρικανικά».
Ερωτηθείσα για τον ρόλο της Ρωσίας η Colona μίλησε για «οπορτουνιστική» στάση της Μόσχας και πρόσθεσε πως γίνεται η «υπόθεση» πως θα προσπαθήσει «να επωφεληθεί».
Την ίδια στιγμή, το Παρίσι διαμηνύει πως ο πρόεδρος Macron παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι σε επαφή με τον πρόεδρο Bazoum και άλλους ηγέτες των κρατών της Δυτικής Αφρικής καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Σημειώνεται πως Γαλλία και ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια δύναμη περίπου 2.600 στρατιωτών στο Νίγηρα, ο οποίος θεωρείται ο πιο στενός σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η θέση της Μόσχας

Η Ρωσία – σημειώνεται πως αρκετοί διαδηλωτές υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος κρατούν ρωσικές σημαίες στις διαδηλώσεις τους – έχει καλέσει για «την αποκατάσταση της νομιμότητας στη χώρα το ταχύτερο» και «αυτοσυγκράτηση».

Αναστολή εξαγωγών ουρανίου και χρυσού

Αν και ο Νίγηρας είναι από τα πλέον φτωχά κράτη παγκοσμίως, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ουρανίου και χρυσού.
Συγκεκριμένα, είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Νίγηρας, κατόπιν του στρατιωτικού πραξικοπήματος, έχει αναστείλει όλες τις εξαγωγές ουρανίου στη Γαλλία, η οποία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για να καλύπτει το 75% της ισχύος της.
Σημειώνεται πως το ένα πέμπτο των αποθεμάτων ουρανίου της ΕΕ προέρχεται από το Νίγηρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης