Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Επέστρεψε στην ανάπτυξη αλλά σε πήλινα πόδια - Πτώση πληθωρισμού - Στασιμότητα στην Γερμανία, συρρίκνωση στην Ιταλία

Ευρωζώνη: Επέστρεψε στην ανάπτυξη αλλά σε πήλινα πόδια - Πτώση πληθωρισμού - Στασιμότητα στην Γερμανία, συρρίκνωση στην Ιταλία
Κατά 0,3% μεγεθύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 5,5% σε 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat
Η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε σε ανάπτυξη μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 συνεχίζει να μειώνεται από το ανώτατο όριο του περασμένου έτους.
Πιο συγκεκριμένα, κατά 0,3% μεγεθύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 5,5% σε 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.
Υπήρξε επίσης, βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία για το ΑΕΠ, κάτι που κατέδειξε ότι η ύφεση που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, με βάση προηγούμενες εκτιμήσεις, είχε στην πραγματικότητα αποφευχθεί οριακά.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη έκθεση της Eurostat ανέφερε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του τρέχοντος έτους, αλλά τα αναθεωρημένα στοιχεία της έδειξαν ανάπτυξη 0% τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο αντί για συρρίκνωση.

Αβέβαια μηνύματα λόγω αύξησης επιτοκίων αλλά και Γερμανίας - Ιταλίας

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στο μπλοκ του ευρώ συνεπάγεται, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανότατα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το φθινόπωρο.
Ειδικότερα, ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε: «Αυτά δεν θα είναι ευπρόσδεκτα νέα στη Φρανκφούρτη και θα εντείνουν την στρατηγική των γερακιών.
«Σε συνδυασμό με τα τρομακτικά στοιχεία για τους μισθούς του δεύτερου τριμήνου, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα γεράκια της ΕΚΤ θα πιέσουν με επιτυχία για μια τελική αύξηση τον Σεπτέμβριο, προτού τα στοιχεία στραφούν αποφασιστικά εναντίον τους. Αυτό είναι βέβαιο συμπλήρωσε.”
Από την πλευρά του ο Pushpin Singh, ανώτερος οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία CEBR, ότι «μια αναθεώρηση προς τα πάνω των προηγούμενων δεδομένων σημαίνει ότι η ευρωζώνη απέφυγε μια τεχνική ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023».
Εντούτοις, πρόσθεσε πως «μια μεγάλη ανάκαμψη στην ανάπτυξη είναι απίθανη, ενώ το νομισματικό μπλοκ «συνεχίζει να επηρεάζεται από τον αυξημένο πληθωρισμό και τις επιδιώξεις της ΕΚΤ για υψηλότερα επιτόκια» που θα «επιβραδύνουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα», ενώ προέβλεψε μέτρια μεγέθυνση του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 0,8%, από 3,5% το 2022.»
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Marc de Muizon, ανώτερος Ευρωπαίος αναλυτής της Deutsche Bank Research, ο οποίος διευκρίνισε πως η εικόνα ήταν λιγότερο ρόδινη και ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι πιο προσεκτική προτού αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού.
Ενώ ο Βert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος στην ING, έδωσε έμφαση στη δομική ανισομέρεια ανάμεσα στις επιμέρους οικονομίες της Ευρώπης , τονίζοντας ότι αυτές οι αντιθέσεις στην αρχιτεκτονική της Ένωσης βάζουν ακόμα πιο δύσκολα ερωτήματα στην ΕΚΤ σε σχέση με τις μελλοντικές της κινήσεις.
«Η γερμανική και η ιταλική οικονομία συνεχίζουν να υποφέρουν, εν μέρει επειδή οι μεταποιητικοί τους τομείς είναι μεγαλύτεροι και η ζήτηση για αγαθά παραμένει σε πτώση. Η Γερμανία σημείωσε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ σε τρίμηνο μετά από δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, ενώ η Ιταλία υποχώρησε ξανά στο -0,3%», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Colijn.
«Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Ισπανία συνέχισαν να έχουν καλή απόδοση. Η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε από 0,1 σε 0,5%. Η Ισπανία είδε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται από 0,5 σε 0,4%.» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης