Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Περιορίζει τις εξαγωγές drones ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς το Πεκίνο

Κίνα: Περιορίζει τις εξαγωγές drones ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς το Πεκίνο
Οι εν λόγω περιορισμοί στον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κινητήρων drone, λέιζερ, εξοπλισμού επικοινωνίας και συστημάτων anti-drone θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου
Η Κίνα τη Δευτέρα (31/7) ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξαγωγών drones και του σχετικού, περιφερειακού τους εξοπλισμού προκειμένου «να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας», την στιγμή που οι εντάσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα του τεχνολογικού εμπορίου εντείνονται.
Οι εν λόγω περιορισμοί στον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κινητήρων drone, λέιζερ, εξοπλισμού επικοινωνίας και συστημάτων anti-drone θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.
Από το μέτρο θα επηρεαστούν όχι μόνο τα εμπορικής χρήσης drones, αλλά και τα στρατιωτικά καθώς στο εξής η Κίνα σταματάει την εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πολεμικούς σκοπούς.
«Ο έλεγχος πάνω στις εξαγωγές των drones από την Κίνα αυτή τη φορά είναι ένα σημαντικό μέτρο για να δείξουμε τη στάση μας ως υπεύθυνη μεγάλη χώρα, να εφαρμόσουμε παγκόσμιες πρωτοβουλίες ασφάλειας και να διατηρήσουμε την παγκόσμια ειρήνη» δήλωσε για την απόφαση ανώνυμη πηγή του Υπουργείο εμπορίου της Κίνας στο Reuters.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι όλες οι χώρες που επηρεάζονται από το μέτρο έχουν ενημερωθεί αρμοδίως.
Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 50% των drones που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία DJI η οποία παράγει το πιο δημοφιλές drone που χρησιμοποιείται από υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας.
Η DJI δήλωσε τη Δευτέρα ότι πάντα συμμορφώνεται αυστηρά και επιβάλλει τους νόμους και τους κανονισμούς των χωρών ή περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τον έλεγχο των εξαγωγών της Κίνας.
«Δεν έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει ποτέ προϊόντα και εξοπλισμό για στρατιωτική χρήση, ούτε έχουμε διαθέσει ή πουλήσει ποτέ τα προϊόντα μας για χρήση σε στρατιωτικές συγκρούσεις ή πολέμους σε οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Παρόλα αυτά γερμανοί αγοραστές κατηγόρησαν τον Μάρτιο του 2022 την DJI για διαρροή πληροφοριών σχετικά με θέσεις του ουκρανικού στρατού στη Ρωσία, τα οποία η εταιρεία απέρριψε ως "εντελώς ψευδή".
Σχολιάζοντας το περιστατικό, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε τον Απρίλιο ότι αμερικανικά και δυτικά ΜΜΕ διαδίδουν «αβάσιμες κατηγορίες», πως εξήγαγε drones στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, προσθέτοντας, επίσης, πως οι αναφορές ήταν μια προσπάθεια να «καθαρίσουν» κινεζικές εταιρείες και ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τους ελέγχους των εξαγωγών σε drones.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές των drones έρχονται μετά από ένα παρόμοιο μέτρο ελέγχου των εξαγωγών τσιπς, τομέα στον οποίο η Κίνα πιέζεται από κινήσεις των ΗΠΑ.
Άλλωστε τα δύο τελευταία χρόνια η Ουάσινγκτον κινείται συντονισμένα ώστε να αποκλείσει την πρόσβαση του Πεκίνου στις αγορές της τεχνολογίας και ειδικότερα σε αυτήν της κατασκευής μικροτσίπς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης