Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουτοπία ο στόχος μηδενικής χρήσης άνθρακα - Το στρατηγικό λάθος της Ελλάδας και ο ρόλος της Κίνας

Ουτοπία ο στόχος μηδενικής χρήσης άνθρακα - Το στρατηγικό λάθος της Ελλάδας και ο ρόλος της Κίνας
Η ζήτηση άνθρακα στις ΗΠΑ έχει μειωθεί λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου, της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών
Στις ΗΠΑ, η ζήτηση άνθρακα βρίσκεται σε πτωτική τάση για περίπου 15 χρόνια.
Υπήρξαν τρεις σημαντικοί παράγοντες πίσω από αυτή την πτώση, σύμφωνα με ανάλυση του OilPrice.com.
Ένας από τους κύριους λόγους για τη μείωση της ζήτησης άνθρακα στις ΗΠΑ είναι η αυξημένη διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα του φυσικού αερίου.
Η εμφάνιση της υδραυλικής ρωγμής (fracking) και των προηγμένων τεχνικών γεώτρησης οδήγησε σε σημαντική επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου.
Πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν μετατοπιστεί από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, καθώς παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και μπορεί να είναι πιο οικονομικά βιώσιμοι.
Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή.
Η πτώση του κόστους και τα κρατικά κίνητρα έχουν κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ελκυστικές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια με βάση τον άνθρακα.
Οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τις εκπομπές, ειδικά από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, συνέβαλαν στην προώθηση αυτής της αλλαγής.
Οι κανονιστικές αλλαγές εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, καθώς και των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.
Αυτοί οι κανονισμοί έχουν κάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις.
Πρόκειται για θετικές εξελίξεις δεδομένου του ρόλου του άνθρακα ως πηγής ορυκτών καυσίμων με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζήτηση των ΗΠΑ είναι μικρή σε σχέση με τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μόνο το 6,6% του παγκόσμιου άνθρακα, επομένως οι τάσεις κατανάλωσης άνθρακα εκτός των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Τα νέα σε αυτό το μέτωπο δεν είναι και τόσο θετικά

Η κατανάλωση άνθρακα εξακολουθεί να είναι υψηλή και αυξάνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία.
Αυτό οφείλεται στη σχετική φθηνότητα και την αφθονία του άνθρακα, καθώς και στην ταχεία εκβιομηχάνιση αυτών των χωρών.
Η Κίνα, για παράδειγμα, καταναλώνει το 55% του παγκόσμιου άνθρακα και αυτή η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται.
Στο σύνολό της, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είναι υπεύθυνη για το 81% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, καθώς και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.
Η ζήτηση άνθρακα της Κίνας αυξήθηκε για έξι συνεχόμενα χρόνια, σημειώνοντας νέα υψηλά ρεκόρ το 2021 και το 2022.
Τα τρέχοντα κύματα καύσωνα στην Κίνα έχουν δημιουργήσει μια αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου κατανάλωση άνθρακα σε περισσότερα από 1.000 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Κίνας.
Ως αποτέλεσμα, η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σημειώσει νέο ρεκόρ κατανάλωσης άνθρακα το 2023.
Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί.
Πέρυσι, η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο ρεκόρ 86 γιγαβάτ νέας ισχύος με καύση άνθρακα.
Αυτό εγείρει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Κίνα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές έως το 2030.
Αν και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα, οι τάσεις στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αντιστραφεί από το 2020.
Πριν από το 2020, οι ανεπτυγμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μείωναν σημαντικά την κατανάλωση άνθρακα.

Ανακάμπτει η ζήτηση

Ωστόσο, η ζήτηση ανέκαμψε στις ΗΠΑ το 2021 και στην ΕΕ το 2021 και το 2022.
Αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι το 2023.
Ο κύριος ένοχος ήταν η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να καθυστερήσουν τη σταδιακή κατάργηση των εργοστασίων άνθρακα και την αύξηση η καύση άνθρακα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιστάθμιση των μειωμένων ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.
Οι εταιρείες άνθρακα στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν χτυπηθεί εδώ και χρόνια, αυξήθηκαν καθώς η ζήτηση άνθρακα ανέκαμψε.
Η Peabody Energy, η οποία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 1,05 $ ανά μετοχή τον Νοέμβριο του 2020, είναι τώρα περίπου 22 $ ανά μετοχή.
Η Arch Resources είδε τα κέρδη της να αυξάνονται 12 φορές από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η τιμή της μετοχής της τετραπλασιάστηκε ως απάντηση.
Η Consol Energy είδε την τιμή της μετοχής της να ανέρχεται από $4 το 202o σε σχεδόν $70 σήμερα.
Σε αντίθεση με τη... ΔΕΗ.
Έτσι, δίνεται κίνητρο στην αγορά να συνεχίσει να παράγει άνθρακα, επειδή παρά την ανάγκη μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η κατανάλωση άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται.
Με την Κίνα να καταναλώνει τη μερίδα του λέοντος του άνθρακα και με την κινεζική κυβέρνηση να συνεχίζει να εγκρίνει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές σημαντικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύντομα. Θα συζητήσω τις τελευταίες τάσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο επόμενο άρθρο.
Συμπερασματικά, ενώ οι προκλήσεις της μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα είναι σημαντικές, ενδέχεται σύντομα να επισκιαστούν από τις ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις του περιορισμού της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.
Υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του άνθρακα, αλλά το έργο της αντικατάστασης του πετρελαίου είναι πολύ πιο τρομακτικό επειδή υπάρχουν λιγότερες οικονομικές εναλλακτικές.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα καθοδηγούνται τελικά από τα σήματα αλλαγής, αλλά αυτά τα σημάδια επί του παρόντος κυριαρχούν από την τιμή και τη διαθεσιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης