Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφρικανικό τελεσίγραφο στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα: Να επανέλθει ο πρόεδρος Bazoum

Αφρικανικό τελεσίγραφο στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα: Να επανέλθει ο πρόεδρος Bazoum
Τα κράτη της Δυτικής Αφρικής επέβαλαν κυρώσεις και απειλούν με βία τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα
Σχετικά Άρθρα
Τελεσίγραφο στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα να επαναφέρουν σε διάστημα μιας εβδομάδας τον πρόεδρο Mohammed Bazoum, διαφορετικά θα αναγκαστούν να προσφύγουν στη βία έστειλαν τα κράτη της Δυτικής Αφρικής, τα οποία αποφάσισαν και την επιβολή κυρώσεων.
Οι ανακοινώσεις αυτές ήρθαν τη στιγμή που υποστηρικτές των πραξικοπηματιών επιτίθενταν στην πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Niamey, ενώ παράλληλα συγκρούονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που πραγματοποιήθηκε στη Νιγηρία με αφορμή το πραξικόπημα στο Νίγηρα, οι ηγέτες ζήτησαν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αντίποινα.
«Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την χρήση βίας» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής, επισημαίνοντας πως για το σκοπό αυτό θα υπάρξει και συνάντηση των αξιωματούχων άμυνας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Chad, Idriss Deby προσφέρθηκε εθελοντικά να μιλήσει με τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση πριν υλοποιηθούν οι απειλές των κρατών της Δυτικής Αφρικής.

Κυρώσεις

Σημειώνεται πως η Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής και η 8μελής Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους με τον Νίγηρα, να απαγορευτούν οι εμπορικές πτήσεις, να σταματήσουν οι οικονομικές συναλλαγές, να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία του Νίγηρα και να τερματιστεί η βοήθεια προς αυτήν την χώρα.
Επιπλέον, οι κυρώσεις προβλέπουν ότι οι επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό καθώς και ότι θα δεσμευτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Καταστροφή

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ouhoumoudou Mahamadou – υπό την κυβέρνηση του έκπτωτου προέδρου Bazoum - υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τον Νίγηρα, καθώς η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους διεθνείς εταίρους της για να καλύψει τις δημοσιονομικές της ανάγκες.
Όπως λέει, ο Νίγηρας δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες εκτίμησε πως θα είναι καταστροφικές για την χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης