Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη να αποχωρήσει από την κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road η Ιταλία - Μόνο η Κίνα έχει όφελος, λέει υπουργός της Meloni

Έτοιμη να αποχωρήσει από την κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road η Ιταλία - Μόνο η Κίνα έχει όφελος, λέει υπουργός της Meloni
Την αποχώρηση της Ιταλίας από την κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road θέλει η πρωθυπουργός Giorgia Meloni
Σχετικά Άρθρα
Η Ιταλία «πήρε μια αυτοσχέδια και φρικτή απόφαση», όταν προσχώρησε στην πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road (BRI), δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto.
Ο κ. Crosetto ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει αποδώσει κάτι σε ότι αφορά την ενίσχυση των ιταλικών εξαγωγών, με αποτέλεσμα «η Κίνα να είναι ο μοναδικός νικητής».
Η Κίνα έχει δηλώσει προηγουμένως και τα δύο έθνη έχουν δει «ωφέλιμα αποτελέσματα» ως αποτέλεσμα του BRI.
Η Ιταλία έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που εντάχθηκε στο BRI το 2019 - σε μια κίνηση που επικρίθηκε από τους δυτικούς συμμάχους της.
Το παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα Belt and Road προβλέπει τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη και πέραν αυτής μέσω της ανοικοδόμησης της παλιάς εμπορικής οδού του Δρόμου του Μεταξιού.

Το πρόγραμμα Belt and Road

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα παρέχει χρηματοδότηση για μεγάλα έργα υποδομής σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις κινέζικες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
Οι επικριτές της όμως θεωρούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως εργαλείο για τη διάδοση της κινέζικης επιρροής.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία όταν η Ιταλία αποφάσισε να ενταχθεί στο σύστημα πριν από τέσσερα χρόνια.
«Η απόφαση για ένταξη στον (νέο) Δρόμο του Μεταξιού ήταν μια φρικτή πράξη που αύξησε τις κινεζικές εξαγωγές στην Ιταλία χωρίς να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα», δήλωσε ο κ. Crosetto στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Σημείωσε στη συνέχεια ότι η Ιταλία πρέπει τώρα να επεξεργαστεί πώς να βγει από τη συμφωνία χωρίς να βλάψει τις σχέσεις με το Πεκίνο.
«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να φύγουμε (από το BRI) χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις (με το Πεκίνο). Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι και εταίρος», είπε ο κ. Crosetto.
Καθώς το Πεκίνο είχε γίνει όλο και πιο διεκδικητικό στην παγκόσμια σκηνή, η Ιταλία θα έπρεπε να σκεφτεί πώς να αποσυρθεί «χωρίς να δημιουργήσει καταστροφές», είπε.

Συνομιλίες για αποχώρηση από την BRI θέλει η Meloni

Στην Ιταλία υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν η Ιταλία θα πρέπει να παραμείνει στο BRI από τον Μάιο, όταν η πρωθυπουργός Giorgia Meloni δήλωσε ότι ήθελε συνομιλίες με την Κίνα για πιθανή αποχώρηση.
Η συμμετοχή της Iταλίας στην Belt and Road (BRI) έχει οριστεί να ανανεωθεί αυτόματα τον Μάρτιο του 2024, εκτός εάν η Ιταλία υποβάλει επίσημο αίτημα να αποσυρθεί από αυτόν έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι πιστεύει ότι «η Κίνα και η Ιταλία θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες συνεργασίας τους» στο πλαίσιο του BRI και «να ενισχύσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για να επιδιώξουν πιο γόνιμα αποτελέσματα συνεργασίας».
Σε σχόλια που παρατίθενται στην αγγλική έκδοση της κρατικής εφημερίδας Global Times τον Μάιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Webin πρόσθεσε ότι τα δύο έθνη έχουν δει «γόνιμα αποτελέσματα» σε πολλούς τομείς ως αποτέλεσμα του BRI.
Έκτοτε, το Πεκίνο ξεκίνησε μια διπλωματική εκστρατεία για να προσπαθήσει να πείσει την Ιταλία να ανανεώσει τη συμφωνία στέλνοντας ανώτερους αξιωματούχους στη χώρα για να ασκήσουν πιέσεις για την υπόθεσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης