Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άνοδο ο S&P για πέντε συνεχόμενους μήνες - Οι επενδυτές να αρχίσουν να ανησυχούν - Έρχεται ξεπούλημα

Σε άνοδο ο S&P για πέντε συνεχόμενους μήνες - Οι επενδυτές να αρχίσουν να ανησυχούν - Έρχεται ξεπούλημα
Όλοι οι traders της αγοράς πιστεύουν πια στην άνοδο - αλλά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά πτωτικοί μήνες - Τι σημαίνει αυτό για τη Wall
Σχετικά Άρθρα
Οι traders της Wall Street έχουν εγκαταλείψει κάθε φόβο, κι αυτό κάνει ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές να δηλώνουν ότι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιθανό jsell-off.
Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 19% απ΄πο τις αρχές του χρόνου, προσελκύοντας ξανά τους επενδυτές στην αγορά.
Η έκθεση των traders σε μετοχές βρίσκεται ξανά σε ιστορικά υψηλά, στο κορυφαίο 28% όλων των εποχών, σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, που περιλαμβάνει στοιχεία από το 2010.
Ελάχιστοι ωστόσο έχουν πάρει θέσεις αντιστάθμισης των κινδύνων.
Η αγορά προστασίας έναντι μιας κάθετης πτώσης στην αγορά παραγώγων είναι ό,τι πιο φτηνό έχετε δει ποτέ», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Bank of America σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.
Ο όγκος συναλλαγών των παραγωγών που ποντάρουν στην άνοδο της αγοράς αυξάνεται, κι ο Ιούλιος εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο του 2021.

Υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε

Υπάρχουν όμως σοβαροί λόγοι να ανησυχούμε.
Η Fed επιδιώκει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία, μετά από μια περίοδο πληθωρισμού και μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, μια προσπάθεια που σπάνια όμως είναι επιτυχημένη.
Επιπλέον, ο Σεπτέμβριος και ο Αύγουστος τείνουν να είναι οι δύο χειρότεροι μήνες κάθε χρονιάς για τον δείκτη S&P 500.
«Το ανοδικό αίσθημα και η αδύναμη εποχικότητα με καθιστούν contrarian», δήλωσε στο Bloomberg ο Jeffrey Hirsch, εκδότης του Stock Trader’s Almanac, ο οποίος προέβλεψε σωστά το ράλι μετά την οικονομική κρίση.
«Όλες οι αρκούδες που είχαν πουλήσει τις μετοχές τους μπήκαν ξανά στην αγορά και κυνηγούν αυτή τη δυναμική κι αφού όλοι είναι μέσα τώρα, σημαίνει ότι το ράλι θα σταματήσει».
Η άνοδος του S&P 500 ήρθε παρά τη συναίνεση των αναλυτών για απώλειες στους δείκτες το πρώτο εξάμηνο του 2023 πριν την ανάκαμψη που υποτίθεται θα ακολουθούσε αργότερα, αναγκάζοντας πολλούς αναλυτές να επανεξετάσουν τις προβλέψεις τους.
Μερικές από τις πιο δυνατές αρκούδες της Wall Street, όπως ο Michael Kantrowitz της Piper Sandler & Co και ο Mike Wilson της Morgan Stanley, έχουν αναπροσαρμόσει τις συστάσεις τους.

Οι λόγοι που εξηγούν την ανοδική κίνηση του δείκτη S&P

Φυσικά, υπάρχουν λόγοι που εξηγούν την ανοδική κίνηση του δείκτη S&P 500, που επί πέντε συνεχόμενους μήνες κατέγραφε κέρδη.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί αργά, ενώ η οικονομία παρέμεινε σχετικά ανθεκτική, παρά την απόφαση της Fed να εφαρμόσει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών.
Οι traders της Wall Street έλαβαν τελικά το μήνυμα, και περιόρισαν την προστασία τους απέναντι στα πτωτικά σενάρια, ωθώντας το κόστος αντιστάθμισης έναντι πτώσεων σε νέα χαμηλά.
Για κάθε 100 δολάρια, ο επενδυτής πληρώνει τώρα μόνο 3,50 δολάρια για ένα δικαίωμα πώλησης του S&P 500 που λήγει σε ένα χρόνο από τώρα με τιμή εξάσκησης 5% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Bank of America.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας που χρονολογούνται από το 2008.
Ποτέ λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια οι traders της Wall δεν ήταν τόσο αισιόδοξοι
Όμως τα εποχιακά μοτίβα υποδεικνύουν αντίθετη τάση.
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Σεπτέμβριος και ο Αύγουστος ήταν οι δύο χειρότεροι μήνες για τον S&P 500, με πτώση 0,4% στον πρώτο και πτώση 0,2% στον δεύτερο.

αυγουστοσ.JPG

Paolini: Ορατή η ανοδική δυναμική, όμως οι επενδυτές υποτιμούν τους κινδύνους

Όπως πολλοί στη Wall Street, ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Pictet Asset Management, έκλεισε μια short θέση στις αμερικανικές μετοχές νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω ενός ανελέητου ράλι.
Τώρα δηλώνει ουδέτερος για τις αμερικανικές μετοχές, και πιστεύει ότι οι επενδυτές υποτιμούν τους πιθανούς κινδύνους για την οικονομία.
«Η αγορά μας δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ανοδική δυναμική έχει χτιστεί», είπε.
«Υπάρχει ένα απίστευτο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι η Fed μπορεί να διαχειριστεί μια ήπια προσγείωση, με ασθενέστερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό χωρίς ύφεση».
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέβηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη για την κατάσταση της οικονομίας και τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τα στοιχήματα ότι η εκστρατεία της Fed κατά του πληθωρισμού θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.
Μια πιθανή ανησυχία είναι ότι οι εύκολες συγκρίσεις στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση δεν θα είναι τόσο εύκολες σε λίγο καιρό, λέει ο Dennis Debusschere της 22V Research.
Και κυρίως ότι ο πληθωρισμός δεν θα περιοριστεί τελικά τόσο εύκολα.
«Υπάρχει μια νοοτροπία ότι τελειώσαμε με τον πληθωρισμό μεταξύ πολλών επενδυτών και δεν συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Nitin Saksena, επικεφαλής της έρευνας παραγώγων μετοχών των ΗΠΑ στην Bank of America.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κάτι να σπάσει τελικά στην οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης