Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα απειλεί την κυριαρχία του αμερικανικού GPS με το Beidou - Χάνουν οι ΗΠΑ το στρατηγικό πλεονέκτημα στη δορυφορική πλοήγηση

Η Κίνα απειλεί την κυριαρχία του αμερικανικού GPS με το Beidou - Χάνουν οι ΗΠΑ το στρατηγικό πλεονέκτημα στη δορυφορική πλοήγηση
Το κινέζικο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Beidou έχει πλεονεκτήματα έναντι του αμερικανικού GPS

Σχετικά Άρθρα
Το GPS, ή στα ελληνικά το λεγόμενο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης, είναι το παλαιότερο και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης στον κόσμο με 6 δισεκατομμύρια χρήστες.
Το GPS ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και διευθύνεται από την Space Force, έναν ανεξάρτητο στρατιωτικό κλάδο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το GPS σχεδιάστηκε αρχικά ως στρατιωτικό εργαλείο για να χρησιμοποιείται στην καθοδήγηση πυραύλων και τη λειτουργία των drone και για πολλλά χρόνια πρόσφερε στις ΗΠΑ στρατηγικό πλεονέκτημα στην πλοήγηση, τη διοίκηση, τον έλεγχο και την καθοδήγηση πυρομαχικών.
Έγινε όμως και μια τεχνολογία πολύ χρήσιμη για τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων.
«Μια επίθεση στο σύστημα GPS, μπορεί να σταματήσει πολλούς τομείς της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και πλήξει τη γεωργία, τα συστήματα μεταφοράς και τα συστήματα των αερογραμμών», λέει ο Mikie Sherill, που είναι συμπρόεδρος στην ομάδα που διαχειρίζεται το GPS.
Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που έχει το δικό της παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης.
Η Ρωσία έχει το GLONASS και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το Galileo.

Η άφιξη του Beidou

Ο τελευταίος εισερχόμενος στο σύστημα είναι το Beidou της Κίνας που ολοκληρώθηκε μόλις το 2020.
Ιστορικά, ο κόσμος της τεχνολογίας δορυφορικής πλοήγησης ήταν συνεργατικός, με κάθε χώρα ή ομάδα χωρών στην περίπτωση του Galileo, να προσφέρει δωρεάν τη χρήση των συστημάτων της στη παγκόσμια κοινότητα.
Αλλά η Κίνα έχει καταλάβει τη σημασία του να έχει το δικό της παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης, αναφέρει η Sarah Sewall, η οποία υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτικής Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτού γίνει στέλεχος στην εταιρεία venture In-Q-tel.
Αυτό συνέβη επειδή το 1996, όταν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στα στενά της Ταϊβάν, η Κίνα εκτόξευσε τρεις πυραύλους κι ενώ ο πρώτος πύραυλος χτύπησε τον στόχο του, ο κινέζικος στρατός έχασε τα ίχνη των άλλων δύο πυραύλων.
Τότε οι Κινέζοι πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ είχαν διακόψει το σήμα GPS στον Ειρηνικό στο οποίο η Κίνα βασιζόταν για την παρακολούθηση πυραύλων κι έτσι το Πεκίνο κατασκεύασε το δικό του παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης, που θα το έλεγχε πλήρως.
«Οι Κινέζοι είπαν ότι όταν έχασαν την ικανότητα να παρακολουθούν τους πυραύλους που είχαν εκτοξεύσει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στα Στενά της Ταϊβάν, αποφάσισαν ότι στο εξής θα είχαν το δικό τους σύστημα ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν συνεχή κάλυψη, τον βαθμό ακρίβειας που ήθελαν και να μην βασίζονται σε κανένα άλλο κράτος για κάτι που ήταν τόσο ζωτικό για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις».

Μέσα σε δύο χρόνια το Beidou ξεπέρασε το GPS

Το Beidou ξεκίνησε την παροχή παγκόσμιων υπηρεσιών πλοήγησης το 2018 και εκτόξευσε τον τελευταίο του δορυφόρο, 30ο κατά σειρά, το 2020.
Το σύστημα του Beidou είναι ένα αμφίδρομο σύστημα επικοινωνίας, το οποίο του επιτρέπει να αναγνωρίζει τις θέσεις των δεκτών ενώ οι δορυφόροι του επιτρέπουν αυξημένη ακρίβεια.
Οι συσκευές που είναι συμβατές με το BeiDou μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα πίσω στους δορυφόρους, ακόμη και σε μηνύματα κειμένου έως και 1.200 κινεζικών χαρακτήρων.
Ολοκληρώνοντας το Beidou, η Κίνα έχει πλέον το δικό της σύστημα πλοήγησής που μπορεί να ανταγωνιστεί το GPS και τα συστήματα των άλλων χωρών.
Από αυτά τα συστήματα πλοήγησης, το GPS είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο τόσο για προσωπική πλοήγηση όσο και για πιο ευαίσθητους στρατιωτικούς σκοπούς.
Όσο οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και της Κίνας επιδεινώνονται, γίνεται πιο σημαντικό για την Κίνα να έχει το δικό της σύστημα πλοήγησης που δεν ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Η διαφορά του Beidou από τα άλλα συστήματα

Το GPS, το GLONASS (Ρωσία) και το Galileo (Ε.Ε.) λειτουργούν κυρίως ως φάροι, εκπέμποντας σήματα που λαμβάνονται από δισεκατομμύρια συσκευές τα οποία τα χρησιμοποιούν για να καθορίσουν την ακριβή θέση τους στη Γη.
Το BeiDou όμως είναι ένα αμφίδρομο σύστημα επικοινωνίας, το οποίο διαφέρει από τα άλλα τρία GPS.
Σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV της Κίνας, το Beidou γνωρίζει πού βρίσκεστε και λέει στους άλλους πού βρίσκεστε μέσω του συστήματος.
Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αλιευτικά σκάφη, τα λεωφορεία, το προσωπικό πεδίου και τους διασώστες που επιθυμούν να στείλουν μηνύματα και να ενημερώσουν για τις τοποθεσίες τους.
Οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε ένα βουνό χωρίς σήμα κινητού τηλεφώνου μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα έως και 1.200 κινεζικών χαρακτήρων σε έναν δορυφόρο BeiDou για να διασωθούν.
Συγκριτικά, το GPS, το GLONASS και το Galileo στέλνουν μόνο σήματα από δορυφόρους σε δέκτες και δεν έχουν ιδέα για το ποιοι και πού βρίσκονται οι δέκτες.
Αν και η συγκεκριμένη λειτουργία παρέχει ευκολία σε ορισμένες περιπτώσεις, από μερικούς ανθρώπους θεωρείται ελάττωμα.
Εκτός από το εγγενές μειονέκτημα ότι η αμφίδρομη μετάδοση θέτει σε κίνδυνο την ακρίβεια και καταλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος ζώνης, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.
Για παράδειγμα, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ταϊβάν συνέστησε στις εθνικές υπηρεσίες άμυνας να παρακολουθούν τα σήματα που μεταδίδονται από το BeiDou.
Το Beidou μπορεί να παρακολουθεί τους χρήστες αναπτύσσοντας κακόβουλο λογισμικό στο ενεργοποιημένο τσιπ και μοιράζοντας πληροφορίες μέσω σημάτων πλοήγησης ή μηνυμάτων.

Μεγάλη η κατασκοπευτική ισχύς  της Κίνας

Σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε από την κινεζική εταιρεία ερευνών Qianxun SI, οι δορυφόροι του BeiDou παρατηρήθηκαν πιο συχνά από τους δορυφόρους GPS στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Το BeiDou έχει ήδη περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά από το GPS των ΗΠΑ (35 έναντι 31) και 63 κατασκοπευτικούς δορυφόρους (οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 100), και αυτά σημαίνουν ότι η ικανότητα της Κίνας να εντοπίζει και να παρακολουθεί από το διάστημα και να καθοδηγεί πυραύλους σε οποιονδήποτε εντοπισμένο στόχο έχει βελτιωθεί πολύ.
Και το σύστημα της Κίνας επικεντρώνεται περισσότερο στην Κίνα και στα γύρω περιβάλλοντά της, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Σε συνδυασμό με το εκτεταμένο δίκτυο των «φάρων ναυτικής πλοήγησης» (γνωστοί και ως συσκευές κατασκοπείας) που είναι διάσπαρτα σε όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας καθώς και με τον ήδη μεγάλο και ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο drone, η ικανότητα της Κίνας να παρακολουθεί πλοία των ΗΠΑ είναι πιο ανεπτυγμένη από ό,τι είναι γνωστό.

Η οικονομική επιρροή του Beidou

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το σύστημα Beidou δεν αφορά εν τέλει μόνο ζητήματα στρατιωτικής ισχύς.
Όπως έγινε και με το GPS για τις ΗΠΑ, έτσι το Beidou αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, της τάξης των 156 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο μέχρι το 2025, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Επιπλέον, βοηθά τη χώρα να αποκτήσει παγκόσμια επιρροή.
«Η Κίνα έχει συνδέσει την εξαγωγή πολλών από τις άλλες μορφές υποδομών της με τους τύπους των δεδομένων θέσης, πλοήγησης και χρόνου που παρέχει με το Beidou.
Κι όλα αυτά ενσωματώνονται στις προσφορές 5G της Κίνας και επιδοτούνται μέσω των πρωτοβουλιών Belt and Road και Digital Silk Road διευρύνοντας την πολιτική και πολιτισμική επιρροή της χώρνας», λέει η Sewall.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης