Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στην Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές έχασαν μία έδρα στο Κοινοβούλιο – Σχεδόν αδύνατο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

Ανατροπή στην Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές έχασαν μία έδρα στο Κοινοβούλιο – Σχεδόν αδύνατο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού
Μία έδρα των Σοσιαλιστών κατέληξε στο δεξιό  Λαϊκό Κόμμα (PP) και αλλάζει τα δεδομένα
Σχετικά Άρθρα
Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας έχασαν μία έδρα στην καταμέτρηση των ψήφων από το εξωτερικό στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (23/7/2023), καθιστώντας τους πιο δύσκολο να σχηματίσουν έναν αριστερό συνασπισμό.
Πλέον χρειάζονται την υποστήριξη των σκληροπυρηνικών Καταλανών αυτονομιστών και όχι απλώς την αποχή τους, δήλωσαν αναλυτές στο Reuters.
Στην αμφίρροπη μάχη των ισπανικών εκλογών, ούτε το αριστερό ούτε το δεξιό μπλοκ κέρδισαν αρκετές έδρες για να αποκτήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) και Junts αναδείχθηκαν ρυθμιστές, έχοντας αμφότερα από επτά έδρες το καθένα.
Το Esquerra θα μπορούσε να υποστηρίξει τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sanchez αλλά εάν ο νέος αριθμός εδρών επιβεβαιωθεί από την εκλογική επιτροπή, φαίνεται ότι το Junts, το πιο σκληροπυρηνικό από τα καταλανικά κόμματα, θα πρέπει επίσης να τον υποστηρίξει για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ο Sanchez προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 23/7, μετά την ήττα των αριστερών κομμάτων στις τοπικές εκλογές του Μαίου με την ελπίδα να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση.
Η αριστερά εμφανίστηκε ισχυρότερη από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο Sanchez τώρα σε ρόλο υπηρεσιακού, αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο σχηματισμού κυβέρνησης.
Η καταμέτρηση των ψήφων από περισσότερους από 233.000 Ισπανούς που ζουν στο εξωτερικό έδωσε μια έδρα στη Μαδρίτη στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) που είχε δοθεί στους Σοσιαλιστές στην αρχική καταμέτρηση ψήφων, έγινε γνωστό το Σάββατο (29/7).
Αυτό δεν επιβεβαιώνεται ακόμη επίσημα από τις εκλογικές αρχές.

Τα σενάρια για κυβέρνηση

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών.
Εάν κανένα από τα μπλοκ δεν είναι σε θέση να το εξασφαλίσει, υπάρχει μια δεύτερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και η πλευρά με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει με απλή πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη καταμέτρηση εδρών, το PP θα μπορούσε να συγκεντρώσει συνολικά 171 ψήφους, συμπεριλαμβανομένων 137 δικών του ψήφων, 33 από το εθνικό κόμμα Vox και μία από την Ένωση του Λαού της Ναβάρα, ένα περιφερειακό κόμμα.
Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει πει ότι θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει το Vox.
Μια εκπρόσωπος του Canarian Coalition, ενός περιφερειακού κόμματος με έναν βουλευτή, είπε στο Reuters ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει το Vox, αλλά δεν είχε αποφασίσει εάν θα στήριζε τον Sanchez.
Από την πλευρά του, ο Sanchez θα μπορούσε να συγκεντρώσει 171 έδρες με 121 έδρες από τους Σοσιαλιστές και την υποστήριξη του ακροαριστερού κόμματος Sumar (31 έδρες), του Esquerra (7), των Βάσκων αυτονομιστών EH Bildu (6), του Βάσκου Εθνικιστικού Κόμματος (5), και του εθνικιστικό μπλοκ της Γαλικίας (1).
Την Παρασκευή, πριν από την αλλαγή εδρών που προκλήθηκε από την καταμέτρηση των ξένων ψήφων, το αριστερό μπλοκ μπορούσε να προσβλέπει σε 172 ψήφους, ενώ το PP και οι σύμμαχοι Vox και UPN μπορούσαν να συγκεντρώσουν μόνο 170. Αυτό σήμαινε ότι ο Sanchez έπρεπε απλώς να πείσει το Junts να απόσχει. να επανέλθει στην εξουσία με απλή πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης