Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη FT: Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους με πυρομαχικά …από τη Βόρεια Κορέα

Αποκάλυψη FT: Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους με πυρομαχικά …από τη Βόρεια Κορέα
Τα βορειοκορεατικά όπλα, των οποίων η χρήση από την Ουκρανία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, παρουσιάστηκαν στους Financial Times από ουκρανικά στρατεύματα
Σχετικά Άρθρα
Το ουκρανικό πυροβολικό εκτοξεύει ρουκέτες κατασκευασμένες στη Βόρεια Κορέα εναντίον ρωσικών θέσεων, στρέφοντας τα πυρομαχικά της Πιονγκγιάνγκ εναντίον των δυνάμεων μίας συμμαχικής της χώρας, όπως η Ρωσία.
Τα βορειοκορεατικά όπλα, των οποίων η χρήση από την Ουκρανία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, παρουσιάστηκαν στους Financial Times από ουκρανικά στρατεύματα που χρησιμοποιούν συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Grad της Σοβιετικής εποχής (MLRS) κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Bakhmut.
Η προέλευση του οπλισμού της Ουκρανίας υπογραμμίζει πώς η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παγκόσμιο πόλεμο έχει μετεξελιχθεί σε ένα μείγμα στρατιωτικού εξοπλισμού από όλο τον κόσμο, με σύγχρονα και παλιά όπλα.
Ο Ruslan, ένας ουκρανός διοικητής πυροβολικού, είπε ότι τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά δεν προτιμήθηκαν αρχικά από τα στρατεύματά του, καθώς ήταν αμφίβολο εάν είναι αποτελεσματικά.
Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, σύμφωνα με τη σήμανση τους.
Ένα μέλος της ουκρανικής μονάδας Grad προειδοποίησε τους FT να μην πλησιάσουν πολύ τον εκτοξευτή πυραύλων όταν το πλήρωμα εκτόξευε τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά επειδή «είναι πολύ αναξιόπιστα και κάνουν τρελά πράγματα μερικές φορές».

ruslan.JPG
Πού βρήκαν τα πυρομαχικά οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι οι πύραυλοι είχαν «κατασχεθεί» από ένα πλοίο από μια «φίλη» χώρα πριν παραδοθούν στην Ουκρανία.
Αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι πύραυλοι ελήφθησαν από ρωσικές δυνάμεις.
«Καταλαμβάνουμε τα τανκς τους, κατάσχουμε τον εξοπλισμό τους και είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι επίσης το αποτέλεσμα της επιτυχούς στρατιωτικής επιχείρησης από τον ουκρανικό στρατό», δήλωσε ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία αγοράζει διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και του Ιράν», πρόσθεσε.
Είναι απίθανο η Βόρεια Κορέα να έχει παράσχει απευθείας στην Ουκρανία τα πυρομαχικά, καθώς η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
grad_1.JPG

ΗΠΑ: Στους Wagner εξοπλισμός από τη Βόρεια Κορέα

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu βρέθηκε στην Πιονγκγιάνγκ τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της ανακωχής του πολέμου της Κορέας και να «ενδυναμώσει τη συνεργασία» με τον στρατό της.
Ο Λευκός Οίκος τον Μάρτιο 2023 ισχυρίστηκε ότι είχε στοιχεία πως η Μόσχα διαπραγματευόταν με την Πιονγκγιάνγκ για την ανταλλαγή όπλων με τρόφιμα.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας John Kirby ισχυρίστηκε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ πούλησε ρουκέτες και πυραύλους στην ομάδα Wagner του Yevgeni Prigozhin στο απόγειο της μάχης του Bakhmut, της μεγαλύτερης και αιματηρότερης της ρωσικής επιχείρησης.
Ο Prigozhin απέρριψε την κατηγορία ως «κουτσομπολιό και εικασίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης