Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτο με κατασκοπευτικά drones και άλλα όπλα 345 εκατ. δολαρίων δίνουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Πακέτο με κατασκοπευτικά drones και άλλα όπλα 345 εκατ. δολαρίων δίνουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν
Ανακοινώθηκε το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν
Σχετικά Άρθρα
Οπλικά συστήματα ύψους 345 εκατ. δολαρίων θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν εκτός του 2023, σε μια κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει την κυβέρνηση της Κίνας.
Συγκεκριμένα το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σττρατιωτική βοήθεια αξίας ύψους έως και 1 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν για το 2023, και στο πλαίσιο αυτής περιλαμβάνονται εξαγωγές οπλικών συστημάτων της τάξης των 345 εκατ. δολαρίων.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τι θα περιλαμβάνει το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας, είναι όμως γνωστό ότι η Ταϊβάν είχε προ μήνων ζητήσει να αγοράσει τέσσερα, πιο προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardian, τα οποία κατασκευάζει η General Atomics, και τα οποία πρόκειται να της παραδοθούν το 2025.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το πακέτο αναμενόταν να περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9A, αν και σημείωσαν ότι αυτό δεν ήταν σίγουρο, καθώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονταν τις τελευταίες εβδομαδες  με σκοπό την αφαίρεση τμημάτων από τον προηγμένο εξοπλισμό των συγκεκριμένου τύπου drones που επιτρέπεται να έχει μόνο η αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «σταθερή δέσμευσή τους για την ασφάλεια», προσθέτοντας σε δήλωση ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες του πακέτου λόγω της «σιωπηρής συμφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών.
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν, να σταματήσουν την πώληση όπλων στο νησί.
Προαναγγέλλοντας την αμερικανική βοήθεια προς την Ταϊβάν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είχε δηλώσει στις 16 Μαΐου σε πάνελ της Γερουσίας:
«Είμαι ικανοποιημένος που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν σύντομα σημαντική πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας στην Ταϊβάν μέσω της Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης που ενέκρινε το Κογκρέσο πέρυσι».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Austin είχε επίσης υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να επιταχύνουν την παράδοση όπλων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια για να βοηθήσουν το νησί να αμυνθεί.
Η αμερικανική βοήθεια προς την Ταϊβάν διοχετεύεται μέσω της λεγόμενης Προεδρικής Αρχής Απορρόφησης (PDA), που χρησιμοποιείται σε βάση έκτακτης ανάγκης για την επίσπευση της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επιτρέποντας στον πρόεδρο Biden να μεταφέρει αντικείμενα και υπηρεσίες από τα αποθέματα των ΗΠΑ.
Το προγραμμα PDA της Ταϊβάν, ωστόσο, είναι ένα μη επείγον πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης