Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας: Αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος ο αρχιπραξικοπηματίας Abdourahmane Tchiani

Νίγηρας: Αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος ο αρχιπραξικοπηματίας Abdourahmane Tchiani
Αν και ο έκπτωτος Πρόεδρος Bazoum θεωρείται ότι είναι καλά στην υγεία του, εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτος από τους άλλοτε φρουρούς του
Σχετικά Άρθρα
Ο στρατηγός Abdourahmane Tchiani αυτοανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Νίγηρα μετά από το δραματικό πραξικόπημα της Τετάρτης (27/7).
Γνωστός και ως Omar Tchiani, είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε το πραξικόπημα, μέσω της σύλληψης του εκλεγμένου Πρόεδρου από την προεδρική του φρουρά.
Σημειώνεται ότι ο έκπτωτος πρόεδρος Mohamed Bazoum ήταν ο πρώτος ηγέτης από την ανεξαρτησία του Νίγηρα (1960) που ανήλθε στην εξουσία με διαδικασία ομαλής, δημοκρατικής μετάβασης.
Αν και ο κ. Bazoum θεωρείται ότι είναι καλά στην υγεία του, εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτος από τους άλλοτε φρουρούς του.
Ήταν βασικός σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή.
Ως προς τα δυτικά κράτη, η Γαλλία έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους ηγέτες του πραξικοπήματος και θα εξακολουθεί να αναγνωρίζει αποκλειστικά τον κ. Bazoum ως κυρίαρχο και νόμιμο ηγέτη του κράτους.
«Επαναλαμβάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο το σαφές αίτημα της διεθνούς κοινότητας για άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής εξουσίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το πραξικόπημα έχει επίσης καταδικαστεί απερίφραστα από διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, του περιφερειακού μπλοκ της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Από την άλλη, ο αρχηγός της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Prigozhin φέρεται να επαίνεσε το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς το ως αντιαποικιακό και αντιδυτικό θρίαμβο.

Στροφή προς την Ρωσία

Μιλώντας σε τηλεοπτική ομιλία, ο στρατηγός Tchiani είπε ότι η χούντα του ανέλαβε λόγω πολλών προβλημάτων στον Νίγηρα, όπως η ανασφάλεια, τα οικονομικά δεινά και η διαφθορά, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Το πραξικόπημα του Νίγηρα είναι το τελευταίο σε ένα κύμα ανάλογων κινήσεων που σάρωσαν την περιοχή της Δυτικής Αφρικής τα τελευταία χρόνια, που επέφερε την αλλαγή  κυβερνήσεων σε χώρες όπως το Μάλι, η Γουινέα και η Μπουρκίνα Φάσο.
Είναι επίσης ένα μεγάλο πλήγμα για την ηγεσία της Ecowas.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος του μπλοκ, Πρόεδρος Bola Tinubu, προειδοποίησε ότι η τρομοκρατία και το αναδυόμενο σχέδιο πραξικοπημάτων στη Δυτική Αφρική είχαν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και απαίτησε επείγουσες, συντονισμένες ενέργειες.
Φυσικά στο στρατόπεδο της Δύσης εντείνονται οι ανησυχίες για το μπλοκ με το οποίο θα συμμαχήσει ο νέος ηγέτης του Νίγηρα.
Και τούτο διότι, οι γείτονες του Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, έχουν στραφεί αμφότερες προς την Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης