Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας: Ενεπλάκη η Wagner του Prigozhin στο πραξικόπημα;

Νίγηρας: Ενεπλάκη η Wagner του Prigozhin στο πραξικόπημα;
Το ερώτημα που πλανάται πλέον στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα είναι το κατά πόσο η μισθοφορική του Prigozhin είχε άμεση εμπλοκή στην αλλαγή του καθεστώτος της αφρικανικής χώρας
O επικεφαλής της Wagner, Prigozhin, που κατά τα φαινόμενα παραμένει ενεργός ακόμα και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουνίου, χαιρέτισε το πραξικόπημα στο Νίγηρα ως θετική εξέλιξη και μάλιστα προσφέρθηκε να βοηθήσει το νέο καθεστώς μέσω των μισθοφόρων του.
Το ερώτημα που πλανάται πλέον στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα είναι το κατά πόσο η μισθοφορική του Prigozhin είχε άμεση εμπλοκή στην αλλαγή του καθεστώτος της αφρικανικής χώρας.
Επικαλούνται μάλιστα ένα φωνητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram σε λογαριασμό της Wagner, στο οποίο ο Prigozhin φέρεται να περιγράφει το πραξικόπημα ως αντιαποικιακή, αντιδυτική πράξη απελευθέρωσης.
Βέβαια εκεί το αφεντικό της Wagner, ή τέλος πάντων η σχετική αντρική φωνή, ξεκαθαρίζει ότι ουδεμία εμπλοκή έχει η μισθοφορική του οργάνωση στο πραξικόπημα.
«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα με τους αποίκους του. Με τους αποικιστές που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες της ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που ήταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια », ανέφερε το σχετικό μήνυμα που δημοσιέυθηκε την Πέμπτη (28/7).
Ο ομιλητής είχε τον ίδιο τόνο και εκφορά με το αφεντικό της Wagner, αν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα ότι ήταν αυτός.
"Σήμερα αυτό κερδίζει ουσιαστικά την ανεξαρτησία τους. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν χωρίς αμφιβολία από τους πολίτες του Νίγηρα και το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι το εξής: έχουν απαλλαγεί από τους αποίκους", πρόσθεσε ο άνδρας προς υποστήριξη των πραξικοπηματιών.
Εντωμεταξύ στο Νίγηρα ακόμα δεν έχει γινεί σαφές που γέρνει το παιχνίδι της κυριαρχίας, αφού μετά την κήρυξη πραξικοπήματος από τον στρατό ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατείται στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα - που διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο-, διακήρυξε την ανεξαρτησία της και τον τερματισμό της γαλλικής αποικιοκρατίας το 1960.
Ως προς την Wagner φαίνεται ότι, παρά την μεγάλη απώλεια της επιρροής της στο εσωτερικό της Ρωσίας, θα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο ως ο εκτελεστικός βραχίονας των ρωσικών συμφερόντων σε Μέση Ανατολή και Αφρική.
Άλλωστε, το φωνητικό μήνυμα που χρεώνεται στον Prigozhin υποδηλώνει ότι οι άνδρες του παραμένουν ενεργοί στην Αφρική, όπου εξακολουθούν να έχουν συμβόλαια ασφαλείας σε ορισμένες χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) και επιθυμούν να επεκταθούν.
Κι αυτή η στρατηγική θα ξεδιπλωθεί ανεξάρτητά από το αν υπήρξε εμπλοκή στο πραξικόπημα του Νίγηρα ή όχι...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης