Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα για την ExxonMobil η πτώση στο φυσικό αέριο - Στα 7,9 δισ. δολ. τα κέρδη β' τριμήνου 2023

Πλήγμα για την ExxonMobil η πτώση στο φυσικό αέριο - Στα 7,9 δισ. δολ. τα κέρδη β' τριμήνου 2023
Η Exxon είχε προηγουμένως σημειώσει κέρδη- ρεκόρ ύψους 11,34 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο
Κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ανακοίνωσε για το β΄τρίμηνο 2023 η ExxonMobil, καθώς η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ επλήγη από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.
Τα κέρδη κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου μειώθηκαν στα 7,9 δισ. δολάρια ή 1,94 δολάρια ανά μετοχή, την ώρα που οι εκτιμήσεις του Bloomberg έκαναν λόγο για κέρδη σρα 2,00 δολάρια/μετοχή.
Η Exxon είχε προηγουμένως σημειώσει κέρδη- ρεκόρ ύψους 11,34 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου επηρέασαν τη βασική επιχείρηση upstream της Exxon με έδρα το Τέξας, η οποία κατέγραψε έσοδα 4,6 δισ. δολάρια -- μείωση 1,9 δισ. δολάρια από το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι εποχικά υψηλότερες προγραμματισμένες συντηρήσεις επιβάρυναν επίσης τις αποδόσεις της μονάδας, δήλωσε η Exxon.

Πλήγμα και για τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς

Τα αποτελέσματα της Exxon έρχονται μετά τις ευρωπαϊκές ομότιμες εταιρείες Shell και TotalEnergies που επίσης είδαν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται, καθώς η άνοδος στις αγορές ενέργειας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία είχε τροφοδοτήσει υψηλές αποδόσεις για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώθηκε.
Τα αυξημένα επιτόκια στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, και η παραπαίουσα μετά την πανδημία ανάκαμψη στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου, επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.
Το brent έχασε περίπου 13% από την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters, αν και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να λάβει στήριξη τους επόμενους μήνες από τις προγραμματισμένες μειώσεις της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Σε ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods, υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι "διπλασιάστηκαν σε σχέση με αυτά που κερδίσαμε σε ένα συγκρίσιμο περιβάλλον τιμών των εμπορευμάτων του κλάδου μόλις πριν από πέντε χρόνια".
Ο Woods σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται "σε καλό δρόμο" για να μειώσει το κόστος κατά 9 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης