Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ίντερνετ έφτασε στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Αμαζονίου - Πώς το υποδέχθηκαν

Το ίντερνετ έφτασε στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Αμαζονίου - Πώς το υποδέχθηκαν
H φυλή Ματσές είναι μία από τις επτά φυλές ιθαγενών στο Γιαβαρί, το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο ιθαγενών της Βραζιλίας, που έχουν έρθει σε επαφή με ξένους
Καλυμμένος με τατουάζ που μοιάζουν με βούλες τζάγκουαρ, ένας ιθαγενής συνδέεται στο TikTok για πρώτη φορά σ′ ένα χωριό βαθιά στον Αμαζόνιο, το οποίο απέκτησε πρόσβαση στο ίντερνετ για πρώτη φορά χάρη στη Starlink του Elon Musk.
Ξεσπά σε γέλια ενώ βλέπει ένα βίντεο με την ονομασία: «Αν ήμουν πλούσιος».
Ο άνδρας και άλλα μέλη της ομάδας των ιθαγενών Ματσές μόλις έκαναν ένα πελώριο άλμα στην σύγχρονη εποχή με την άφιξη του δορυφορικού διαδικτύου της Starlink.
Το χωριό τους Νόβα Εσπεράνσα στην κοιλάδα Γιαβαρί, με πληθυσμό περίπου 200 ατόμων, απέχει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα ή τρεις ημέρες με κανό από την πλησιέστερη πόλη.
Αλλά τώρα, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο μέσω μιας τεράστιας ηλιακής κεραίας που βρίσκεται στη στέγη του μοναδικού σχολείου σε αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με το Περού και την Κολομβία.
H φυλή Ματσές είναι μία από τις επτά φυλές ιθαγενών στο Γιαβαρί, το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο ιθαγενών της Βραζιλίας, που έχουν έρθει σε επαφή με ξένους.
Περίπου άλλες 19 φυλές παραμένουν εκτός δικτύου είτε επειδή παραμένουν άγνωστες ή σε εθελοντική απομόνωση σε μια περιοχή με έκταση 21 εκατομμυρία στρέμματα.
Οι Ματσές είναι μια νομαδική, πολεμική φυλή, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με τον σύγχρονο κόσμο τη δεκαετία του 1970. Σήμερα, εξακολουθούν να κυνηγούν και να ψαρεύουν, καθώς και να φορούν στολίδια προσώπου από οστά και ελεφαντόδοντο, παρά το γεγονός ότι έχουν υιοθετήσει τη δυτική ενδυμασία. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν τατουάζ στο πρόσωπο.
Αλλά η αλλαγή είναι σε εξέλιξη.
Την ημέρα που εγκαταστάθηκε η κεραία, όσοι είχαν κινητά τηλέφωνα -κυρίως έφηβοι- συνδέθηκαν στο TikTok, στο YouTube και έστειλαν φωνητικά μηνύματα στο WhatsApp.
Μεταξύ των... προσηλυτισμένων στο ίντερνετ ήταν και ο Μπένε Μαγιουρούνα, πρόεδρος της Γενικής Οργάνωσης του Λαού Mατσές (GMO) που εδρεύει στην Aταλάια ντο Νόρτε, την πλησιέστερη πόλη.
Χάρη στο ίντερνετ, θα μπορεί πλέον να διατηρεί επαφή με τους ανθρώπους στα δεκάδες χωριά της περιοχής χωρίς να χρειάζεται να κάνει μεγάλα ταξίδια με μηχανοκίνητο σκάφος.
«Η Nόβα Εσπεράνσα.. είναι πολύ απομακρυσμένη, η πρόσβαση είναι δύσκολη, το ίδιο και η επικοινωνία», είπε στο AFP.

Εκπαίδευση και υγεία

Ο δήμος της Aταλάια ντο Νόρτε χρηματοδότησε την εγκατάσταση του δικτύου στη Νόβα Εσπεράνσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη ζωή των κατοίκων των απομακρυσμένων πληθυσμών. Από την άλλη πλευρά όμως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους αλλαγής της παραδοσιακής τους κουλτούρας.
Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πληρώνει τα τέλη συνδρομής, σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα σε άλλα 60 περίπου χωριά - περίπου 6.000 άτομα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης