Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος πόλος ισχύος η Αφρική - Putin: Η Δύση φταίει για την άνοδο των τιμών σε τρόφιμα, ενέργεια

Νέος πόλος ισχύος η Αφρική - Putin: Η Δύση φταίει για την άνοδο των τιμών σε τρόφιμα, ενέργεια
Εξετάζουμε με σεβασμό τις πρωτοβουλίες των Αφρικανών ηγετών και τις μελετούμε προσεκτικά είπε ο Putin
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η Αφρική αναδεικνύεται σε ένα νέο παγκόσμιο κέντρο ισχύος υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος επισήμανε πως η Ρωσία έχει διαγράψει χρέη άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφρικανικών κρατών και ότι βάσει των αιτημάτων που έχει δεχθεί, πρόκειται να διαθέσει άλλα 90 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τους.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, η Αφρική εξελίσσεται σε μια παγκόσμια δύναμη, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εκδηλώσεις αποικιοκρατίας δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα στην αφρικανική ήπειρο ενώ υποστήριξε πως η πολιτική της Δύσης και όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν η αιτία για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Δύση φταίει για την ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια

Ο Putin υποστήριξε πως δεν ήταν η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε στην αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.
«Το έχω πει και θέλω να το επαναλάβω.
Οι δυσκολίες στις αγορές τροφίμων και ενέργειεας δεν προέκυψαν χθες και όχι λόγω της κατάστασης με την Ουκρανία.
Προέκυψαν ή καλύτερα άρχισαν να εμφανίζονται την περίοδο καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν πολλά κράτη, ανάμεσα τους και τα βιομηχανικά κράτη, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και να αναγκάστηκαν να υποστηρίξουν τον πληθυσμό τους και την παραγωγή τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τύπωσαν χρήμα για την αγορά τροφίμων και «οι τιμές εκτοξεύθηκαν».
Όσον αφορά την κρίση στην ενέργεια, ο Putin υποστήριξε ότι η Δύση παραμέλησε τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες και κάνοντας «το ένα λάθος μετά το άλλο, ανέτρεψε τις αγορές».
«Φυσικά αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, επιτείνει το ζήτημα σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν είναι αυτή η βασική αιτία.
Η βασική αιτία βρίσκεται στα θεμελιώδη λάθη των βιομηχανικών κρατών όσον αφορά στην χρηματοπιστωτική και ενεργειακή πολιτική του.
Εκεί είναι η αιτία για την άνοδο των τιμών των τροφίμων» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πόλος εξουσίας

«Η Αφρική μετατρέπεται σε ένα «νέο κέντρο εξουσίας» και όλοι θα πρέπει να το συνυπολογίσουν αυτό.
Η εποχή της ηγεμονίας ενός ή περισσοτέρων κρατών ξεθωριάζει, όχι όμως χωρίς την αντίσταση όσων έχουν συνηθίσει στην αποκλειστικότητα και στο μονοπώλιο τους στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Ορισμένες εκδηλώσεις αποικιοκρατίας δεν έχουν εξαλειφθεί μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να εφαρμόζονται από τις πρώην μητροπόλεις - ιδίως στον οικονομικό, τον πληροφοριακό και τον ανθρωπιστικό τομέα» είπε ο Putin, τονίζοντας ότι λόγω της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η Δύση, η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αφρικής είναι ασταθής.
«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αύξησης του ρόλου των χωρών της ηπείρου στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ήρθε η ώρα να διορθωθεί η ιστορική αδικία» επισήμανε ο Putin.

Συμπίπτουν οι θέσεις μας

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι θέσεις της Ρωσίας και των κρατών της Αφρικής είναι «πολύ κοντά» ή «συμπίπτουν», ενώ συγκλίνουν στην ανάγκη για την οικοδόμηση μιας «νέας πιο δίκαιης αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας τάξης, υπερασπίζοντας από κοινού το Διεθνές Δίκαιο, τον Χάρτη του ΟΗΕ, και όχι την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» που προτείνει η Δύση.
Σύμφωνα με τον Putin τόσο η Ρωσία όσο και η Αφρική δεν δέχονται μονομερείς κυρώσεις και «περιοριστικά, αλλά στην πραγματικότητα τιμωρητικά μέτρα» για μια ανεξάρτητη πορεία, ενώ αντιτίθενται στη χρήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής κρίσης και στην ατζέντα «του φύλου» για ανάρμοστους πολιτικούς σκοπούς.
«Η Ρωσία και η Αφρική ενώνονται με μια έμφυτη επιθυμία να υπερασπιστούν την αληθινή κυριαρχία και το δικαίωμα στο δικό τους μονοπάτι ανάπτυξης» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η προσοχή μας στην Αφρική αυξάνεται

Η προσοχή της Ρωσίας στην Αφρική αυξάνεται τόνισε ο Putin, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη διπλωματική της παρουσία στην ήπειρο, όπως και να συνδράμει τις αφρικανικές χώρες να ανοίξουν πρεσβείες και προξενεία στη Ρωσία.
Όπως είπε, η ρωσική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να βοηθά τα αφρικανικά κράτη στην εκπαίδευση στρατιωτικών και αξιωματούχων επιβολής του νόμου, τονίζοντας ότι αυξάνεται και η συνδρομή της Ρωσίας στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας, αναφέροντας πως ενώ το 2022 11,5 εκατομμύρια τόνοι ρωσικών σιτηρών στάλθηκαν σε αφρικανικές χώρες, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν σταλεί σχεδόν 10 εκατομμύρια τόνοι.
Σύμφωνα με τον Putin, το εμπόριο με την Αφρική «αυξάνεται σταθερά» και η ανάπτυξη του θα ενισχυθεί από τη μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και τη δημιουργία νέων αλυσίδων μεταφορών και logistics.

Εξετάζουμε με σεβασμό τις προτάσεις σας για την Ουκρανία

Ο Putin είπε η Μόσχα σέβεται την ειρηνευτική τους πρόταση για την Ουκρανία και ότι τη μελετά προσεκτικά.
«Εξετάζουμε με σεβασμό τις πρωτοβουλίες σας και τις μελετούμε προσεκτικά.
Στο παρελθόν, οι αποστολές μεσολάβησης μονοπωλήθηκαν από χώρες με λεγόμενη προηγμένη δημοκρατία.
Σήμερα η Αφρική είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει να επιλυθούν προβλήματα που φαίνονται να είναι έξω από τη βασική ζώνη του ενδιαφέροντός της» υπογράμμισε ο Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης