Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,3% - ΑΕΠ και BoJ στο επίκεντρο

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,3% - ΑΕΠ και BoJ στο επίκεντρο
H BoJ χαλαρώνει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων ομολόγων
Μεικτά είναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των αποφάσεων Fed, ΕΚΤ και BoJ, καθώς και των στοιχείων για το ΑΕΠ στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,4% στις 16.344 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 7.701 μονάδες.
Στις 7.417 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,5% στις 29.452 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,1% στις 9.707 μονάδες.
Ήπια άνοδο 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.

Ισχυρή ανάπτυξη σε Γαλλία και Ισπανία

Οι μεγάλες αυξήσεις του ΑΕΠ του β' τριμήνου στην Ισπανία και ιδίως στη Γαλλία υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει τη σύσφιξη της πολιτικής πολύ καλύτερα από ό,τι φοβόταν, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics. 
Ωστόσο, τα στοιχεία για τη Γαλλία βελτιώθηκαν από προσωρινούς παράγοντες και, σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από τη Γαλλία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 0,5% σε επίπεδο τριμήνου, μετά από αύξηση 0,1% το α' τρίμηνο.
Η οικονομία ενισχύθηκε από τη μεγάλη συμβολή των καθαρών εξαγωγών (+0,7%), καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα κατά 2,6%.

Σταθερό το ΑΕΠ της Γερμανίας

Σταθερό έμεινε το ΑΕΠ της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023, την ώρα που η γαλλική οικονομία εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας, προσαρμοσμένο ως προς τις τιμές, την εποχή και το ημερολόγιο, παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε προσαρμοσμένη στις τιμές βάση σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Προσαρμοσμένο στις τιμές, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Στροφή από την BoJ και σοκ στις αγορές - Χαλαρώνει τον έλεγχο αποδόσεων ομολόγων


Σε υψηλά 9 ετών εκτινάχθηκε η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιαπωνίας και το γεν σημείωσε άνοδο μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή να εφαρμόσει πιο ευέλικτη πολιτική για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), κίνηση η οποία αιφνιδίασε και μπέρδεψε τις αγορές.
Πρόκειται για την πρώτη αιφνιδιαστική κίνηση του κυβερνήτη Kazuo Ueda από τότε που ανέλαβε την προεδρία της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.
Η BOJ διατήρησε το guidance που επιτρέπει στην απόδοση του 10ετούς να κινηθεί κατά 0,5% γύρω από τον στόχο του 0%, αλλά δήλωσε ότι αυτά θα είναι πλέον "σημείο αναφοράς" και όχι "άκαμπτα όρια".
Για να δώσει έμφαση,  η κεντρική τράπεζα προσφέρθηκε να αγοράσει το 10ετές ομόλογο με απόδοση 1,0%, αντί του προηγούμενου ποσοστού 0,5%.
"Με την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις πράξεις σταθερού επιτοκίου στο 1%, η BOJ διεύρυνε ουσιαστικά τη ζώνη-στόχο για το 10ετές", δήλωσε η Naomi Muguruma, επικεφαλής οικονομολόγος αγοράς της Mitsubishi UFJ  Morgan Stanley Securities.
"Έκανε μια αόρατη κίνηση με αυτή την έννοια".
Οι αξιωματούχοι της BoJ διατήρησαν τον στόχο του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο -0,1%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 0,575% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014, προτού αποκλιμακωθεί οριακά στο 0,55%.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των δεκαετών JGB βούτηξαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου.

Κέρδη για το γεν έναντι του δολαρίου

Το γεν, το οποίο σημείωσε ακραίες μεταβολές αμέσως μετά την ανακοίνωση, καθώς οι traders πάσχιζαν να κατανοήσουν πλήρως τις συνέπειές της, τελικά διεύρυνε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου και αυξήθηκε έως και 1,05% στα 138,05.
Αρχικά υποχωρούσε 1,2% στα 141,20 και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στα 139,08.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν οι μετοχές ανοίξουν ξανά για την απογευματινή συνεδρίαση.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε έωςι 2,6%, για να κλείσει τελικά με πτώση μόλις 0,4% στις 32.759,23 μονάδες.
Ο Nikkei ενισχύθηκε από τις χρηματοοικονομικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη του Χρηματιστηρίου του Τόκιο να σημειώνει άνοδο 4,6% σε υψηλό οκτώ ετών, με την προοπτική μιας πιο απότομης καμπύλης αποδόσεων που θα αναζωογονήσει τα κέρδη από τον δανεισμό.
Οι επτά κορυφαίες μετοχές του Nikkei ήταν όλες τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, με «οδηγό» την Resona Holdings, η οποία σημείωσε άλμα 8,2%.
"Η πολιτική απόφαση είναι πράγματι διφορούμενη", γεγονός που εξηγεί την αρχική μεταβλητότητα σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Richard Kaye, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Comgest, η οποία διαχειρίζεται 4,3 δισ. δολάρια στο πλαίσιο των ιαπωνικών κεφαλαίων της, σύμφωνα με το Reuters.
"Επικεντρωνόμαστε μάλλον στη σταθεροποίηση του γεν, το οποίο ήταν όμηρος του χάσματος των κρατικών αποδόσεων με τις ΗΠΑ, και επομένως στους δικαιούχους της εγχώριας οικονομίας στην Ιαπωνία", ιδίως στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης