Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομακτικές προβλέψεις από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ: Έρχεται σκληρή πενταετία στην οικονομία λόγω της πράσινης μετάβασης

Τρομακτικές προβλέψεις από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ: Έρχεται σκληρή πενταετία στην οικονομία λόγω της πράσινης μετάβασης
«Δεν θέλω επίσης να αγνοήσω το γεγονός ότι αυτό θα επιβαρύνει τους ανθρώπους» δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας για τις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης στη βιομηχανία της χώρας
Η Γερμανία αντιμετωπίζει πέντε δύσκολα χρόνια πράσινης βιομηχανικής μετάβασης που «θα επιβαρύνουν» τους ανθρώπους, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος Robert Habeck — ενώ προέτρεψε την κυβέρνησή του να εγκρίνει νέες επιδοτήσεις για τη διαφύλαξη της βιομηχανικής βάσης της χώρας.
Αντιδρώντας σε μια νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, ο Habeck παραδέχθηκε στο κρατικό δίκτυο ARD το βράδυ της Τετάρτης ότι «τα δεδομένα σίγουρα δεν είναι καλά».
Εντωμεταξύ η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας είχε ήδη προειδοποιήσει από  τον Μάιο ότι η χώρα εισέρχεται σε ύφεση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, πυροδοτώντας τους φόβους για την αποβιομηχάνιση του οικονομικού γίγαντα της Ευρώπης.
Ο Habeck υποστήριξε ότι αυτή η ύφεση θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τις οποίες η Γερμανία ένιωσε πιο έντονα από άλλες χώρες επειδή βασιζόταν στο φθηνό ρωσικό αέριο.
Τα υψηλά επιτόκια επιβραδύνουν επίσης τις επενδύσεις και το παγκόσμιο εμπόριο, πρόσθεσε, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τη Γερμανία ως χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να αντιδράσουμε σε αυτά τα προβλήματα με το «Γερμανικό άγχος» - αναφερόμενος σε μια λέξη που περιγράφει τον φόβο και τον δισταγμό στερεότυπα που συνδέονται με τους Γερμανούς που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις - ο ίδιος ο Habeck αργότερα στην τηλεοπτική συνέντευξη έκανε κάποιες ωμές και μάλλον ... αγχώδεις παρατηρήσεις.
«Δεν θέλω επίσης να αγνοήσω το γεγονός ότι αυτό θα επιβαρύνει τους ανθρώπους», είπε ο Habeck. «Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική περίοδο μετασχηματισμού μέχρι το 2030», κατά τη διάρκεια της οποίας η Γερμανία θα μετακινηθεί από μια παραδοσιακή, εξαρτώμενη από ορυκτά καύσιμα βιομηχανική βάση σε πράσινες ενέργειες όπως το υδρογόνο, επεσήμανε.
Επιπλέον υποστήριξε την κρατική στήριξη με τη μορφή πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες επιειρήσεις, «ώστε να μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις του μετασχηματισμού και να έχουν αρκετά χρήματα για να επενδύσουν».
Παρόλα αυτά, ο Habeck αναγνώρισε ότι η επεκτατική πολιτική επιδοτήσεων ενέργειας δεν μπορεί να πλειοψηφήσει εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο οι Πράσινοι συμμαχούν με το δημοσιονομικά συντηρητικό FDP του Christian Lindner και φυσικά το SPD του Scholz, που για την ώρα όμως προσχωρεί σε πολιτικές δημοσιονομικής σύσφιξης.
Για το λόγο αυτό, ο Habeck έθεσε ως ζωτικό το δίλημμα «δημοσιονομική κανόνες ή αποβιομηχάνιση».
«Το ερώτημα είναι: Δανειζόμαστε χρήματα ή δεν έχουμε πια βιομηχανία;» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, διαφορετικά οι εταιρείες θα πουν: Θα επενδύσουμε, αλλά όχι πια στη Γερμανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης