Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα αζήτητα 650 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ - Δεν έχουν λάβει βοήθεια 9 μέλη

Στα αζήτητα 650 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ - Δεν έχουν λάβει βοήθεια 9 μέλη
Το Ταμείο Ανάκαμψης υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μια γρήγορη ένεση χρηματοδότησης για τις οικονομίες της ΕΕ μετά την πανδημία
Έως και εννέα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα σεντ από το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που χτυπήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, με την αποδέσμευση των χρημάτων να καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας και πολιτικών πιέσεων, ενώ οι τόκοι των δανείων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του ταμείου έχουν αυξηθεί δραματικά...
Το Ταμείο Ανάκαμψης υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μια γρήγορη ένεση χρηματοδότησης για τις οικονομίες της ΕΕ μετά την πανδημία- ωστόσο, μόλις 150 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας ύψους 800 δισ. ευρώ έχουν διανεμηθεί σε όλο το μπλοκ μέχρι σήμερα, φθάνοντας σε μόλις 18 χώρες.
Στις Βρυξέλλες ακούγεται όλο και περισσότερο ότι η υλοποίηση ορισμένων επενδύσεων πριν από τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη.
Για να λάβει χρήματα, μια χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση πληρωμής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό μόνο μετά την επίτευξη των λεγόμενων ορόσημων για μια δεδομένη δόση, μετά την εκπλήρωση συγκεκριμένων επενδυτικών όρων.
Ελλείψει εκπλήρωσής τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την πληρωμή.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Το παραπάνω συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, έχει προβλήματα με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.
Η Ρώμη έλαβε δύο δόσεις κονδυλίων, αλλά η τρίτη δόση δεσμεύτηκε από την Επιτροπή επειδή δεν εκπληρώθηκαν τα λεγόμενα ορόσημα.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υποβάλει αναθεωρημένα επενδυτικά σχέδια στην Επιτροπή και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποθέτουν ότι και άλλες θα προστεθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η Επιτροπή υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί για να εκδώσει αξιολόγηση για την περίπτωσή τους το συντομότερο δυνατό.
Μέχρι στιγμής, ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν λάβει η Πολωνία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.
"Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξε μαζικός πληθωρισμός, αύξηση των τιμών της ενέργειας και το κόστος ζωής για τον μέσο κάτοικο της ΕΕ αυξήθηκε.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα σχέδιά της σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έλαβε καθόλου υπόψη της ένα τέτοιο σενάριο", δήλωσε ο Πολωνός ευρωβουλευτής του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Bogdan Rzońca, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη γνώμη του, τα κονδύλια θα έπρεπε απλώς να διατεθούν στους τομείς που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία, για παράδειγμα, για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
"Υπήρχαν απλές λύσεις, αλλά η Επιτροπή προχώρησε σε μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες", δήλωσε.

Δάνεια για δάνεια

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τις Βρυξέλλες.
Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δανείστηκε για λογαριασμό της ΕΕ μέσω των κεφαλαιαγορών.
Το πρόβλημα τώρα είναι η απότομη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, τα οποία καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Όταν ιδρύθηκε το Ταμείο, θεωρήθηκε ότι το μέσο επιτόκιο θα αυξανόταν σταδιακά από 0,55% το 2021 σε 1,15% το 2027.
Ως αποτέλεσμα, στον προϋπολογισμό 2021-27 διατέθηκαν 14,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια είναι σημαντικά υψηλότερα σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι τα 14,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουν εξαντληθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, περισσότερο από τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο.
"Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων θα φθάσει τα 34 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026", αποκάλυψε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης