Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Μόνο με ένα "δυνατό" δ' 3μηνο θα πιάσουν οι τράπεζες τους στόχους του 2010

UBS: Μόνο με ένα
Αδύναμα αναμένει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των τραπεζών παγκοσμίως η UBS, στην τελευταία έκθεση της στην οποία και αναλύει την πορεία των μεγεθών του κλάδου. Μάλιστα, η τράπεζα θεωρεί ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει αυτήν την πορεία και αυτό φαίνεται στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών.
Οι χαμηλές αυτές προσδοκίες της UBS προέρχονται από τέσσερις κυρίως λόγους:
1. Αδύναμη πιστωτική επέκταση: Η ζήτηση, αλλά και η προσφορά χορηγήσεων το τρίτου τρίμηνο ήταν πολύ χαμηλή ιδιαίτερα σε αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν τη διαδικασία της απομόχλευσης.
2. Χαμηλές αποδόσεις: Οι αποδόσεις κεφαλαίων στις αγορές κυρίως των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το περιβάλλον σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Στην Ευρώπη, το κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο, επηρεάζοντας έτσι τους τραπεζικούς κύκλους εργασιών.
3. Βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων: Αν και στις ΗΠΑ η ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων συνεχίζεται, με αργούς όμως ρυθμούς, η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι ξεκάθαρη. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό είναι η ύφεση και τα προβλήματα κυρίως της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
4. Οι κεφαλαιαγορές: Ο τραπεζικός κλάδος για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του 2010 θα πρέπει να καταγράψει πολύ δυνατό τελευταίο τρίμηνο, διαφορετικά η υστέρηση των εσόδων κυρίως από τις δραστηριότητες trading που σημειώθηκε το γ' 3μηνο θα πλήξει την κερδοφορία του έτους.
Επιπλέον, η UBS εκφράζει τις ανησυχίες της για την επιρροή που θα έχει στους τραπεζικούς ισολογισμούς η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Μάλιστα, αντιπροτείνει ότι η καλύτερη “άμυνα” των τραπεζών απέναντι στις επικείμενες χαλαρώσεις νομισματικής πολιτικής είναι να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Προσθέτει δε ότι στην top λίστα των χωρών που θα πρέπει κανείς να ενισχύσει την παρουσία του είναι η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ταϋλάνδη. Από την άλλη μεριά, στη λίστα της προτίμησης της UBS βρίσκονται τράπεζες που προέρχονται από αυτές τις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, η Sberbank, η Punjab National
Bank, η Santander Brasil, η Bangkok Bank, η HSBC και η Scotiabank. Στις ΗΠΑ, η προτίμηση της ακούει στο όνομα US Bancorp.
Δεύτερο θέμα που θίγει η UBS στην έκθεση της είναι οι επιπτώσεις των νέων κανόνων της Βασιλείας. Παρά την πρώτη θετική αντίδραση στις ανακοινώσεις, δύο ζητήματα θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι τράπεζες. Το θέμα της διαχείρισης του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού (risk-weighted assets), όπου εκεί θα διαφανούν δομικές αδυναμίες των τραπεζών, και το θέμα του ποσοστού ασφάλειας (capital buffer) που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση τυχών νέων κρίσεων.
Στο πρώτο θέμα, η UBS εκφράζει τις ανησυχίες της για τις τράπεζες που διαχειρίζονται κυρίως μεγάλα χαρτοφυλάκια, ενώ διαθέτουν μεγάλο ποσοστό κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές. Πλέον, θα πρέπει να δεσμευθεί μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με τους νέους κανόνες. Και αυτό είναι δύσκολο στην παρούσα στιγμή που οι αποτιμήσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στο δεύτερο θέμα, οι τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτό το “μαξιλάρι” ασφαλείας, δεσμεύοντας κεφάλαια που θα διοχέτευαν διαφορετικά στην οικονομία.

Εκτιμήσεις UBS για το 2010 (δισ. ευρώ)

Κέρδη Εσοδα NPLs Σύσταση
ANZ Banking Group 10,45 16,25 1,36% Buy
Barclays 12,11 30,53 3,50% Neutral
BBVA 13,86 21,06 1,49% Sell
BNP Paribas 14,94 43,94 4,78% Buy
Commerzbank 12,81 7,4 6,21% Neutral
Danske Bank 23,74 48,28 5,47% Neutral
Deutsche Bank 13,55 29,75 3,39% Buy
HSBC 38,96 69,85 4,68% Buy
Intesa SanPaolo 9,9 16,74 9,63% Buy
Lloyds 14,22 24,2 3,75% Buy
Santander 28,88 41,01 5,02% Sell
Societe Generale 9,18 26,25 6,03% Buy
Unicredit 15,75 26,9 7,54% Neutral





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης