Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 απαντήσεις που περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ - Δεδομένη η αύξηση του επιτοκίου, αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο

Οι 5 απαντήσεις που περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ - Δεδομένη η αύξηση του επιτοκίου, αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο
Τα επιτόκια της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 400 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα τραβήξει τη σκανδάλη της αύξησης των επιτοκίων την Πέμπτη, αλλά το τι θα κάνει μετά τον Ιούλιο είναι λιγότερο βέβαιο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιθυμούν κάποια καθοδήγηση, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Τα επιτόκια της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 400 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, και βρίσκονται πλέον κοντά στην κορύφωσή τους, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και η οικονομία εξασθενεί.
"Η διαφορά (από τις προηγούμενες συνεδριάσεις) είναι ότι μέχρι τώρα έχουν δώσει τουλάχιστον αρκετά ακριβή καθοδήγηση ενόψει της επόμενης συνεδρίασης", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας της Barclays, Silvia Ardagna. "Και αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει πιο χαλαρό".

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ;

Μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,75% έχει τιμολογηθεί από τις αγορές και προβλέπεται από τους οικονομολόγους.
Ο γενικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά παραμένει αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογεί μια μέτρια αύξηση.
Η ΕΚΤ έχει προϊδεάσει για μια κίνηση τον Ιούλιο.
"Η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια και οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη", δήλωσε ο Peter Schaffrik, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων της RBC Capital Markets.

Τι μηνύματα είναι πιθανό να στείλει η ΕΚΤ σχετικά με τη μελλοντική πολιτική;

Η συναίνεση της αγοράς για μία ακόμη αύξηση μετά τον Ιούλιο δεν είναι πλέον ακλόνητη, αφού ορισμένα "γεράκια" της ΕΚΤ υπέδειξαν ότι μια αύξηση τον Σεπτέμβριο δεν είναι σίγουρη, οπότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει πιο προσεκτική στα μηνύματά της, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.
"Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde θα τονίσει την αβεβαιότητα και την αιρεσιμότητα (όταν και αν αναφερθεί σε περαιτέρω σύσφιξη)", δήλωσε ο Massimiliano Maxia, ανώτερος ειδικός σε θέματα σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Σεπτέμβριο, όταν οι επικαιροποιημένες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων θα της δώσουν την ευκαιρία να σηματοδοτήσει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον στόχο του 2%.
Πρόσθεσαν ότι δεν θα τους εξέπληττε αν η ΕΚΤ αποφάσιζε τότε παύση και αύξανε αργότερα, αν χρειαζόταν, όπως έχει κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι αγορές χρήματος τιμολογούν μία ακόμη αύξηση μετά τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν γύρω στο 4%.

Πότε αναμένει η ΕΚΤ να μειωθεί ο πυρήνας του πληθωρισμού;

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, οι λεγόμενες βασικές τιμές, όπως αυτές των υπηρεσιών, έχουν αυξηθεί πεισματικά και δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος θεωρείται καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, υποχώρησε μόνο στο 6,8% από 6,9% - πολύ μακριά από τη διαρκή πτώση που θέλουν να δουν οι ρυθμιστές των επιτοκίων.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Lagarde πιθανότατα θα πιεστεί για το ζήτημα αυτό, αλλά ενδέχεται να μην δώσει πολλά πράγματα πριν από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
"Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ, πολύ αργά, οπότε αυτό είναι μια ανησυχία για την ΕΚΤ", δήλωσε ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της UBS Reinhard Cluse, σημειώνοντας μια σφιχτή αγορά εργασίας και μισθολογικές πιέσεις.

Τι σημαίνει η αποδυνάμωση της οικονομίας για την πολιτική;

Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων επανέλαβαν ότι η κύρια εστίαση παραμένει ο πληθωρισμός, ακόμη και αν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πλήττει την οικονομία.
"Νομίζω ότι (η αποδυνάμωση της οικονομίας) θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική", δήλωσε ο Ruben Segura-Cayuela, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην BofA.
"Αυτό που έχει σημασία για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι ο πυρήνας του πληθωρισμού".
Παρόλα αυτά, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να ενισχύσει τα χέρια των "περιστεριών".
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σταμάτησε τον Ιούνιο, καθώς η ύφεση στη μεταποίηση βάθυνε και ο προηγουμένως ανθεκτικός τομέας των υπηρεσιών μόλις που αναπτύχθηκε.
Η BofA εκτιμά ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι υπερβολικά αισιόδοξες- η Barclays αναμένει στασιμότητα για αρκετά τρίμηνα, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τι αντίκτυπο έχει η αυστηρότερη πολιτική στις συνθήκες χρηματοδότησης;

Τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό υποδηλώνουν ότι η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού στην ιστορία της ΕΚΤ έχει αρχίσει να επηρεάζει τις πιστωτικές συνθήκες και τα τελευταία στοιχεία της 25ης Ιουλίου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane αναφέρει ότι ο όγκος των δανείων έχει αποδυναμωθεί απότομα και ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει "σημαντική" μείωση της οικονομικής παραγωγής.
Αυτό το ήπιο μήνυμα, αν ενισχυθεί από τα τελευταία στοιχεία τραπεζικού δανεισμού, μπορεί να τροφοδοτήσει την εικασία ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στην κορύφωση.
"Ο μέγιστος αντίκτυπος της σύσφιξης των συνθηκών χρηματοδότησης θα είναι στο τέλος του τρέχοντος έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Έτσι, μεγάλο μέρος της επίδρασης πρέπει να έρθει ακόμη", δήλωσε ο Segura-Cayuela της BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης