Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (NATO) - Συμφωνία για τα σιτηρά: Καταδικάζουμε την κυνική εργαλειοποίηση της πείνας από την Ρωσία

Stoltenberg (NATO) - Συμφωνία για τα σιτηρά: Καταδικάζουμε την κυνική εργαλειοποίηση της πείνας από την Ρωσία
«Καταδικάζουμε την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, την κυνική εργαλειοποίηση της πείνας και τις επικίνδυνες ενέργειές της στη Μαύρη Θάλασσα», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία καταδικάζουν την πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη (26/7) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Καταδικάζουμε την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, την κυνική εργαλειοποίηση της πείνας και τις επικίνδυνες ενέργειές της στη Μαύρη Θάλασσα», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά από μια σημαντική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
"Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο - οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να εντείνουν την Ουκρανία και να αυξάνουν την επαγρύπνηση στην περιοχή", πρόσθεσε.
Η Συμμαχία και το Κίεβο καταδίκασαν, επίσης, τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Οδησσό, το Μικολάιβ και άλλες πόλεις-λιμάνια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της «κυνικής» επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Μόσχας αυτή την εβδομάδα στην ουκρανική εγκατάσταση αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι Ρένι του ποταμού Δούναβη, πολύ κοντά στη Ρουμανία.
«Οι Σύμμαχοι σημείωσαν ότι η νέα περιοχή προειδοποίησης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας, έχει δημιουργήσει νέους κινδύνους για λανθασμένους υπολογισμούς και κλιμάκωση, καθώς και σοβαρά εμπόδια στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας», ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν.
Επιπλέον, ο Stoltenberg τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι ενέργειες της Μόσχας θέτουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.
Πέραν αυτού, οι σύμμαχοι χαιρέτησαν «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αναζωογόνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, και τις προσπάθειες άλλων Συμμάχων –συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας– καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών να επιτρέψουν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω ξηράς και θάλασσα."
Τέλος, τα μέλη του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με σημαντική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης