Τελευταία Νέα
Διεθνή

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001...

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001...
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006 το μέγιστο επιτόκιο της FED…
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα αύξηση επιτοκίων, εντέκατη τη τάξει, προχώρησε στις 26 Ιουλίου 2021 η Federal Reserve, συνεχίζοντας την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε ομοφώνως την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 5,25% - 5,5% - στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001.
Το μεσαίο σημείο αυτού του εύρους στόχου θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο για το επιτόκιο αναφοράς από τις αρχές του 2001.
Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί policy makers δήλωσαν στη συνάντηση του Ιουνίου ότι έρχονται δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2023, με τις αγορές να εκτιμούν δεν θα υπάρξουν άλλες κινήσεις φέτος.
Στο μεταξύ, η δήλωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση προσέφερε μόνο μια αόριστη αναφορά στο τι θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές κινήσεις της.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», ανέφερε η δήλωση σε μια γραμμή που προστέθηκε στην ανακοίνωση των προηγούμενων μηνών.
Αυτή η θέση απηχεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα –σε αντίθεση με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα– την οποία ουσιαστικά όλοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν υιοθετήσει σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις.
Η αύξηση έλαβε ομόφωνη έγκριση από τα μέλη της επιτροπής που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η μόνη άλλη αλλαγή στη σημείωση στη δήλωση ήταν η αναβάθμιση της οικονομικής ανάπτυξης σε «ήπια» από «μέτρια», όπως έγραφαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, παρά τις προσδοκίες περί ήπιας ύφεσης στο μέλλον.
Από την άλλη, η δήλωση περιγράφει, πάλι, τον πληθωρισμό ως «αυξημένο» και την αγορά εργασίας ισχυρή.
Όπως προειπώθηκε, αυτή είναι 11η φορά που η FOMC αυξάνει τα επιτόκια σε μια διαδικασία νομισματικής αυστηροποίησης, η οποια ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.
Επισημαίνεται πως η FOMC στη συνεδρίαση του Ιουνίου είχε αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είχαν οι προηγούμενες αυξήσεις.
Έκτοτε, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είχε πει πολλάκις ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός ενώ στα τέλη Ιουνίου είπε ότι περίμενε περισσότερο περιοριστική νομισματική πολιτική - ένας όρος που συνεπάγεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Εν προκειμένω αξίζει να λεχθεί πως το επιτόκιο των Fed Funds καθορίζει το τι χρεώνουν η μία την άλλη οι τράπεζες για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά τροφοδοτεί πολλές μορφές καταναλωτικού χρέους, όπως στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και δάνεια για αυτοκίνητα κ.λπ.
Η Fed δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο επιθετική από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το μέτωπο του πληθωρισμού

Τα νέα τελευταία για το μέτωπο του πληθωρισμού ήταν ενθαρρυντικά.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 3% τον Ιούνιο, έναντι 9,1% έναν χρόνο πριν.
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό, με την τελευταία έρευνα για το κλίμα του Πανεπιστημίου του Michigan να δείχνει ρυθμό 3,4% το επόμενο έτος.
Ωστόσο, ο ΔΤΚ τρέχει με 4,8% εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας.
Ο δε προτιμώμενος δείκτης της Fed, ο δείκτης τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκε κατά 3,8% στον «τίτλο» και 4,6% στον πυρήνα για τον Μάιο.
Όλα αυτά τα στοιχεία, αν και πολύ κάτω από τα χειρότερα επίπεδα του τρέχοντος κύκλου, ξεπερνούν κατά πολύ τον στόχο του 2% της Fed.

Οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνα με τη Fed, η οικονομική ανάπτυξη ήταν εκπληκτικά ανθεκτική παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Όπως αναφέρει η Atlanta Fed, η αύξηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο σημειώνει ετήσιο ρυθμό 2,4%.
Πολλοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, αλλά αυτές οι προβλέψεις μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί τουλάχιστον πρόωρες.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο μετά από αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων επί τα βελτίω.
Η απασχόληση, επίσης, «κρατά» αξιοσημείωτα καλά.
Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1,7 εκατομμύρια το 2023 και το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο ήταν σχετικά ευνοϊκό 3,6% - στο ίδιο επίπεδο με ένα χρόνο πριν.
Μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, η επιτροπή ανέφερε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα ομόλογα που είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της, τα οποία κορυφώθηκαν στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν η Fed ξεκινήσει τις προσπάθειές της για ποσοτική σύσφιξη.

Powell (FED): Έχουμε ακόμη δρόμο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

Πολύ μακριά από τον στόχο του 2% είναι η Fed, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed ο πρόεδρός της Jerome Powell, o οποίος τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι σε επιφυλακή για κινδύνους που θέτει ο πληθωρισμός και τις δύο εντολές της κεντρικής τράπεζας, τον πληθωρισμό και την πλήρη απασχόληση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Powell υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα έχει δει επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση στους περισσότερους τομείς που είναι ευαίσθητοι στις αυξήσεις επιτοκίων.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης.
Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίζει με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση.
Επισήμανε ότι η Fed παραμένει δεσμευμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Τούτο θα απαιτήσει μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και σχετικής επιβράδυνσης της απασχόλησης, σημείωσε.
«Είναι σίγουρα δυνατόν να αυξήσουμε τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν το απαιτούν τα οικονομικά δεδομένο και θα έλεγα επίσης ότι είναι δυνατόν να επιλέξουμε να τα διατηρήσουμε αμετάβλητα στη συνάντηση αυτή" αν αυτό δείχνουν τα δεδομένα» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης