Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Wagner είναι ο «άσος στο μανίκι της Ρωσίας» – Τώρα αποκαλύπτεται γιατί πήγαν στη Λευκορωσία

Γιατί οι Wagner είναι ο «άσος στο μανίκι της Ρωσίας» – Τώρα αποκαλύπτεται γιατί πήγαν στη Λευκορωσία
Αποκαλύπτεται ο λόγος γιατί χιλιάδες μαχητές Wagner μετέβησαν στη Λευκορωσία μετά την ...«ανταρσία»
Σχετικά Άρθρα
Εν μέσω των συνεχιζόμενων αποτυχιών της ουκρανικής αντεπίθεσης και των αυξανόμενων κινδύνων κλιμάκωσης και εισόδου νέων εμπόλεμων στον πόλεμο, έχει καταστεί σαφές πως η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχουν …άσο στο μανίκι.
Μετά τη ...βολική απόπειρα ανταρσίας στη Ρωσία, χιλιάδες μαχητές των Wagner έφυγαν για τη Λευκορωσία.
Η βάση των Wagner βρίσκεται κοντά στο χωριό Tsel, όπου ο επικεφαλής του στρατιωτικού ομίλου Yevgeni Prigozhin ίδρυσε την εταιρεία «Concord Management and Consulting».
Τώρα οι Wagner βρίσκονται σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας.
Πρόσφατα οι μαχητές Wagner μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τους στρατιώτες της 38ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επίθεσης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Λευκορωσίας.

belarus_2.JPG
Η εκδρομή των Wagner στην Πολωνία


Η ταξιαρχία σταθμεύει στη Μπρεστ που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία.
Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko υποστήριξε αστειευόμενος ότι οι μαχητές Wagner ζήτησαν να τους στείλουν… σε μια εκδρομή στη Δύση, στη Βαρσοβία, στο Rzeszow.
Υπάρχει ένα αεροδρόμιο κοντά στο Rzeszow, το οποίο μετατράπηκε σε μεγάλο κόμβο του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

belarus_3.JPG
Ιδού γιατί πήγαν οι Wagner στη Λευκορωσία

Μάλιστα, ο Lukashenko αποκάλυψε τον κύριο σκοπό της μεταφοράς του στρατιωτικού ομίλου στη Λευκορωσία.
Τα καθήκοντα των Wagner περιλαμβάνουν όχι μόνο την εκπαίδευση του λευκορωσικού στρατού, αλλά και τη δημιουργία μιας δύναμης κρούσης για την αντιμετώπιση των χωρών του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να υποστηρίξουν το Κίεβο στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με τον Lukashenko, μία από τις πολωνικές ταξιαρχίες έχει ήδη αναπτυχθεί 40 χιλιόμετρα από τη Μπρεστ και μία άλλη περίπου 100 χλμ. από το Γκρόντνο.
belarus_4.JPG
Στις αρχές Ιουλίου, η Γενική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας ενημέρωσε για την απόφαση μεταφοράς 1.000 στρατιωτικών και σχεδόν 200 μονάδων εξοπλισμού από την 12η και 17η μηχανοκίνητη ταξιαρχία στο ανατολικό τμήμα της Πολωνίας.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία ανακοίνωσε ότι οι πολωνοαμερικανικές αεροπορικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν κοντά στη Βαρσοβία τον επόμενο μήνα.
Το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη ενός νέου τάγματος στην πόλη Augustow στον διάδρομο Suwalki.
Αυτός ο διάδρομος μήκους 100 χιλιομέτρων που βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και της ρωσικής περιοχής Καλίνινγκραντ θεωρείται το πιο ευάλωτο μέρος στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Πολωνία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί, καθώς φοβάται ότι η Λιθουανία μπορεί να αποκοπεί σε περίπτωση εχθροπραξιών.

belarus_5.JPG
Προειδοποιήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε ότι η πολωνική ηγεσία αναμένει να δημιουργήσει κάποιου είδους συνασπισμό και να παρέμβει στη σύγκρουση στην Ουκρανία υπό την προστασία του ΝΑΤΟ.
Ο πραγματικός στόχος είναι να ανακτήσουν, όπως πιστεύουν, τα ιστορικά τους εδάφη στη Δυτική Ουκρανία.
«Είναι γνωστό ότι ονειρεύονται επίσης λευκορωσικά εδάφη», υποστήριξε, απειλώντας ότι «η εξάπλωση επιθετικότητας κατά της Λευκορωσίας θα σημαίνει επιθετικότητα» κατά της Ρωσίας.

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Δυτική Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Lukashenko στη συνάντηση της Κυριακής (23/7/2023) με τον Putin αποκάλυψε ότι η πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα σχέδιο για την προσάρτηση του δυτικού τμήματος της χώρας στην Πολωνία.
«Αυτό είναι ένα προπέτασμα καπνού (σ.σ. ένταξη Ουκρανίας).
Πρόκειται για σχέδιο απόσπασης της Δυτικής Ουκρανίας και προσάρτησής της στην Πολωνία.
Αυτή θα είναι η ανταμοιβή για την ενεργό συμμετοχή των Πολωνών σε αυτή την επιχείρηση κατά των ρωσικών στρατευμάτων», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τις αρχές των ΗΠΑ.
Σημείωσε ότι η διάλυση της Ουκρανίας και η απόσπαση του δυτικού τμήματός της είναι απαράδεκτη για τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Συνεχίζοντας, ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε πως εάν οι κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο (σ.σ. προσάρτηση στην Πολωνία) θα λάβουν κάθε βοήθεια.
«Αν είναι έτσι θα τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο» τόνισε.
Ο Lukashenko ζήτησε από τον Putin να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, εκφράζοντας την επιθυμία η Μόσχα να στηρίξει το Μινσκ σε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

belarus_6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης