Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο τρομακτικός…«Λευκός Κύκνος»: Η Ρωσία έχει έτοιμο το ταχύτερο και βαρύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο

Ο τρομακτικός…«Λευκός Κύκνος»: Η Ρωσία έχει έτοιμο το ταχύτερο και βαρύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο
Τα βομβαρδιστικά  Tu-160M White Swan θα ενταχθούν στο 326ο τμήμα αεροπορίας βαρέων βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή Amur στα ανατολικά
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νέο και πλέον σύγχρονο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tupolev Tu-160M White Swan (σ.σ.Λευκός Κύκνος) έναντι πιθανών επιθέσεων από αμερικανικά και ιαπωνικά πλοία και υποβρύχια, σύμφωνα με επίσημες πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με τη χρήση του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Izvestia η ανάπτυξη του βομβαρδιστικού συνδέεται με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις με τη Δύση και το Τόκιο.
Εξάλλου η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα με γεωγραφικά μέτωπα και λόγο στα αμυντικά ζητήματα τόσο της Ευρώπης, όσο και του Ινδο-Ειρηνικού, όπου η Μόσχα και το Πεκίνο αντιμετωπίζουν τη στρατηγική πρόκληση των ΗΠΑ.
Η Άπω Ανατολή και η Βορειοανατολική Ασία έχουν καταστεί ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης λόγω των εντάσεων τον τελευταίο χρόνο.
Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή περιλαμβάνει εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας μαζί, τριβές μεταξύ Μόσχας και Τόκιο για τα αμφισβητούμενα νησιά Κουρίλες και την εισβολή του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό μέσω ενισχυμένης συνεργασίας με το Τόκιο και την Ταϊβάν.

Ο Λευκός Κύκνος

Η Ρωσία ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μεγάλη ναυτική άσκηση με την Κίνα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η Izvestia, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει την ανάπτυξη ενός νέου συντάγματος των Tu-160 στην περιοχή.
Τα βομβαρδιστικά θα ενταχθούν στο 326ο τμήμα αεροπορίας βαρέων βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή Amur στα ανατολικά.
swan.jpg
Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπαν στην Izvestia ότι η απόφαση εξαρτάται από τον «όγκο και τη δομή της αμυντικής διάταξης για τα επόμενα χρόνια».
Η απόφαση αναφέρεται στην εκσυγχρονισμένη και βαριά αναβαθμισμένη παραλλαγή «M» του Tu-160 που κατασκευάζεται, το τρίτο μοντέλο του οποίου έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την United Aircraft Corporation (UAC).
Το αναβαθμισμένο Tu-160M αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη ρωσική δύναμη στρατηγικών βομβαρδιστικών,
καθώς επιτρέπει στην υπηρεσία να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα βομβαρδιστικών PAK-DA, στο οποίο έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, σύμφωνα με τους Eurasian Times.

Mε το βλέμμα στραμμένο σε ΗΠΑ - Ιαπωνία

Με το PAK-DA να βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, το Tu-160M White Swan πιθανότατα θα ενισχύσει σημαντικά τον ρωσικό στόλο.
Η έναρξη των δοκιμών θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Yuri Lyamin που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Izvestia, θα χρησιμοποιηθούν τα υπερηχητικά στην Άπω Ανατολή για να αποτρέψουν τις ΗΠΑ και τους στενότερους συμμάχους τους στην περιοχή από επιθετικές ενέργειες.
«Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Ιαπωνία, με την οποία εξακολουθούμε να έχουμε εδαφικές διαφωνίες για τις Νότιες Κουρίλες», εξήγησε.
Πρόσφατα, αυτό το κράτος έχει αυξήσει τις στρατιωτικές του δαπάνες και σχεδιάζει να αναπτύξει οπλικά συστήματα κρούσης.
«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές μας δυνάμεις για να εξουδετερώσουμε την απειλή από αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Lyamin.
ships.JPG

Χτυπά και φεύγει

Ο Λευκός Κύκνος είναι εξαιρετικά προηγμένο βομβαρδιστικό ταχείας πτήσης που διαθέτει ακόμη υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και φέρει μεγαλύτερη ποικιλία πυραύλων αέρος-εδάφους ενώ συνιστά τρομακτική – σχεδόν μη αντιμετωπίσιμη απειλή- για εχθρικά χερσαία και ναυτικά μέσα.
Το Tu-95MS, το οποίο συμμετέχει σε πτήσεις «στρατηγικού συντονισμού» με κινεζικά βομβαρδιστικά όπως το H-6K, εξακολουθεί να είναι σχετικά πιο αργό.
Ο Λευκός Κύκνος, αντίθετα, όπως και το αμερικανικό B-1B Lancer, μπορεί να πλησιάσει σε μια επιχειρησιακή ζώνη, να εκτοξεύσει τους πυραύλους του και να απομακρυνθεί γρήγορα προτού δεχτεί πυρά.
Το αεροσκάφος με μεταβλητά πτερύγια είναι η ραχοκοκαλιά της δύναμης βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης, μαζί με τα βομβαρδιστικά Tu-95MS.
Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε αυτά τα βομβαρδιστικά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στην Ουκρανία.
Το Tu-160 πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1995.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS από τον Δεκέμβριο του 2022, το Tu-160 είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο και που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους cruise με πυρηνική κεφαλή.
swan_2.JPG

Έχει τον πιο ισχυρό κινητήρα

Για να βελτιώσει τις δυνατότητες στρατηγικών βομβαρδιστικών του σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τη Δύση και για να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα βομβαρδιστικών PAK-DA, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε τη νέα κατασκευή του Tu-160M το 2015.
Η αναβάθμιση Tu-160M υλοποιείται σε δύο στάδια, το πρώτο από τα οποία περιελάμβανε την αφαίρεση κάποιων παλαιότερων συστημάτων, όπως τα συστήματα παρακολούθησης βομβών και την εγκατάσταση του νέου συστήματος πλοήγησης K-042K-1 και του αυτόματου πιλότου ABSU-200-1.
Η αεροπορία χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο Tu-160M1 από τα τέλη του 2014.
Οι νέοι κινητήρες NK-32 (με το όνομα NK-32-02), το νέο ραντάρ Novella NV1.70, το ηλεκτρονικό πιλοτήριο, οι σύγχρονες συσκευές επικοινωνία και τα σύγχρονα συμβατικά και πυρηνικά όπλα αποτελούν μέρος της δεύτερης φάση εκσυγχρονισμού του Tu-160M2.
Ο κινητήρας Kuznetsov NK-32, που τοποθετήθηκε αρχικά στο Tu-160, θεωρείται συχνά ως ο πιο ισχυρός κινητήρας αεροσκάφους.
Το Tu-160M είναι οπλισμένο με πυραύλους cruise της σειράς X-101, με συμβατικές ( ισχυρή και δυνατή έκρηξη με διασπορά) και πυρηνικές (X-102) κεφαλές.
Αυτοί οι πύραυλοι υπάρχουν στις 12 υποδοχές, που διαθέτει το αεροσκάφος.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένα αεροσκάφος μεταφοράς πυραύλων Tu-160 ειδικά τροποποιημένο για αυτόν τον ρόλο χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση αυτών των πυραύλων στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης