Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργοπεθαίνει το αφήγημα της Fed για απότομη αλλαγή πορείας στα επιτόκια

Αργοπεθαίνει το αφήγημα της Fed για απότομη αλλαγή πορείας στα επιτόκια
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της FOMC είναι σχεδόν δεδομένο
Το μέγεθος της στροφής της Fed, δηλαδή οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται από την αγορά (το περιβόητο pivot), είναι πιθανό να συνεχίσει να χάνει έδαφος, καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό.
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της FOMC είναι σχεδόν δεδομένο, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Simon White.
Μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. απομένουν μόνο 10 μ.β. αύξησης των επιτοκίων που έχουν τιμολογηθεί από τις αγορές
Αλλά βρίσκεται στα μεταγενέστερα τμήματα της καμπύλης επιτοκίων SOFR - όπου βρίσκεται το pivot-  που είναι πιθανό να δούμε περισσότερη δράση των τιμών.

Στο παρακάτω διάγραμμα της καμπύλης SOFR, βλέπουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων που έχουν τιμολογηθεί από την αγορά έχουν μειωθεί.

fed.jpg
Στην τελευταία συνεδρίαση η Fed δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά ενίσχυσε το hawkish μήνυμά της.
Ενώ είναι σαφές τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση, είναι λιγότερο βέβαιο τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η FOMC γίνεται λιγότερο συγκλίνουσα στις απόψεις της.
Οι hawkish αξιωματούχοι, π.χ. ο διοικητής της Fed Christopher Waller, θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ενώ τα dovish στελέχη, όπως ο Austan Goolsbee της Fed του Σικάγο, ανησυχούν περισσότερο για την επιβράδυνση της οικονομίας.
Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι το μέγεθος της στροφής (pivot) πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, δηλαδή το τελευταίο τμήμα της καμπύλης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων θα συνεχίσει να γίνεται πιο απότομο.
Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, αλλά είναι η μεταβολή του πληθωρισμού που έχει μεγαλύτερη σημασία για την αγορά.
Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτατα, με ετήσιο ρυθμό άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων.
Ωστόσο, τα fixing swaps για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δείχνουν επιβράδυνση περίπου 1,6% σε ένα χρόνο.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι αυτό συνάδει με το τελευταίο τμήμα της καμπύλης των επιτοκίων (Fed Funds σε αυτή την περίπτωση, αλλά και SOFR).

fed2_1.jpg

Ο κύριος κίνδυνος για μια εκ νέου αποκλιμάκωση της καμπύλης αυτής στη σημερινή συνεδρίαση της Fed θα ήταν μια ένδειξη ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό είναι απίθανο έως ότου υπάρξει σαφής ένδειξη εκ νέου επιτάχυνσης του πληθωρισμού, εκτιμά ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης