Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυαγούν τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών - Αδιάφοροι οι επενδυτές - Χάσμα με Κίνα, Ινδία

Ναυαγούν τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών - Αδιάφοροι οι επενδυτές - Χάσμα με Κίνα, Ινδία
Μόνο το 37% των ερωτηθέντων από τις ανεπτυγμένες αγορές δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ ενός CBDC έναντι 61% από τις αναδυόμενες αγορές
Η πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στον παγκόσμιο επενδυτικό κλάδο σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών έδειξε τόσο περιορισμένη υποστήριξη όσο και έλλειψη κατανόησης του τρόπου λειτουργίας ενός ψηφιακού δολαρίου, ευρώ, γιεν ή λίρας.
Η έρευνα που διεξήχθη από το CFA Institute, την παγκόσμια ένωση τραπεζιτών, επενδυτών και οικονομικών διευθυντών, διαπίστωσε ότι μόνο το 42% των περισσότερων από 4.150 ερωτηθέντων που έλαβαν μέρος πίστευε ότι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών ή CBDCs θα έπρεπε να κυκλοφορήσουν.
Ορισμένες χώρες, όπως οι Μπαχάμες και η Νιγηρία, έχουν ήδη λανσάρει CBDCs και περίπου 130 ακόμη χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας διερευνούν αν θα κάνουν το ίδιο.
"Ακόμη και για μια εξελιγμένη και οικονομικά εγγράμματη ομάδα όπως τα μέλη μας, υπάρχει πολύ μικρή κατανόηση του τι είναι τα CBDCs", δήλωσε στο Reuters ο Olivier Fines του CFA Institute.
Υπάρχει επίσης "ένα γενικό αίσθημα σκεπτικισμού" σχετικά με τα πιθανά οφέλη τους, ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες όπου οι άνθρωποι μπορούν ήδη να πληρώνουν για πράγματα άμεσα στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters.
Μόνο το 37% των ερωτηθέντων από τις ανεπτυγμένες αγορές δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ ενός CBDC έναντι 61% από τις αναδυόμενες αγορές.
Μόλις το 31% των ερωτηθέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξε τη δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου, ακολουθούμενο από το 38% στον Καναδά, το 45% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 46% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κόντρα στο ρεύμα Κίνα και Ινδία

Στην Κίνα, αντίθετα, όπου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τρέχει επί του παρόντος το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα CBDC στον κόσμο, το ποσοστό υποστήριξης ήταν 70%, ενώ στην Ινδία, η οποία ελπίζει να λανσάρει μια ηλεκτρονική ρουπία το επόμενο έτος, ήταν 66%.
"Υπάρχει ένα σαφές και πολύ σημαντικό χάσμα", δήλωσε ο Fines, αποδίδοντάς το σε μια πιθανή "αντίληψη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ότι μια CBDC θα μπορούσε να καλύψει ένα κενό που μπορεί να μην υπάρχει στον ανεπτυγμένο κόσμο".

Σκεπτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες

Οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν θέσει ερωτήματα σχετικά με τα CBDCs, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, ο οποίος δήλωσε: "Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς για το πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε εδώ, προτού παρασυρθούμε από την τεχνολογία".
Μεταξύ των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιτάχθηκαν στην έναρξη λειτουργίας ενός CBDC, ο κυριότερος λόγος που αναφέρθηκε από σχεδόν τους μισούς ήταν η πεποίθηση ότι η εισαγωγή τους δεν θα αντιμετώπιζε μια επιτακτική ανάγκη.
Η μακράν μεγαλύτερη ανησυχία για τα CBDC παγκοσμίως ήταν ο κίνδυνος κυβερνοπειρατείας, σε ποσοστό 69%.
Το απόρρητο των δεδομένων αποτελούσε επίσης μείζονα ανησυχία για το 64% των ερωτηθέντων στις ανεπτυγμένες αγορές και το 57% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η ηλικία συσχετίζεται επίσης με το επίπεδο υποστήριξης ή εναντίωσης στα CBDCs.
Σύμφωνα με την έρευνα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων κάτω των 30 ετών τάχθηκε εναντίον τους, σε σύγκριση με το 37% των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών.
"Είναι σαφές ότι όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο δεκτικός είσαι σε ένα CBDC, όπως και με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία γενικότερα", δήλωσε ο Fines.
"Το ερώτημα είναι αν αυτό θα σταθεροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου ή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν θα αλλάξει η νοοτροπία τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης