Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεκάδες φάλαινες – πιλότοι εξώκειλαν μαζικά σε ακτή της Αυστραλίας – Νεκρές πάνω από 50

Δεκάδες φάλαινες – πιλότοι εξώκειλαν μαζικά σε ακτή της Αυστραλίας – Νεκρές πάνω από 50
Καθώς οι φάλαινες άρχισαν να ξεβράζονται μία μία σταδιακά την ακτή, οι αρχές άγριας ζωής ξεκίνησαν μια κατεπείγουσα επιχείρηση σωτηρίας
Πάνω από 50 φάλαινες πιλότοι εξώκειλαν μαζικά σε παραλία της Δυτικής Αυστραλίας, με τις τοπικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου να σώσουν δεκάδες άλλες.
Το κοπάδι εντοπίστηκε αρχικά 100 μέτρα ανοιχτά της παραλίας Τσέινες την Τρίτη, ασφυκτικά κοντά η μία στην άλλη, σε ένα ασυνήθιστο θέαμα, όπως το περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.
Καθώς οι φάλαινες άρχισαν να ξεβράζονται μία μία σταδιακά την ακτή, οι αρχές άγριας ζωής ξεκίνησαν μια κατεπείγουσα επιχείρηση σωτηρίας.
Παρότι για 51 φάλαινες ήταν ήδη αργά, οι αρμόδιοι συνέχισαν την επιχείρηση για τη διάσωση άλλων 46 που βρίσκονταν ακόμη στο νερό.
«Η διαδικασία κατά την οποία εξοκέλλουν οι φάλαινες πιλότοι περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός πως τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά διατηρούν πολύ ισχυρούς διαγενεακούς δεσμούς που σημαίνει πως θα παραμείνουν μαζί μέχρι τέλους ανεξαρτήτως κατάστασης» εξηγεί ο δρ. Άντριου Μπράουνλοουμ που προσφάτως αντιμετώπισε ένα αντίστοιχο περιστατικό μαζικής προσάραξης κητωδών σε παραλία της Σκωτίας.
«Οπότε, αν βρέθηκαν σε ρηχά νερά, αυτό μπορεί να σημαίνει πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός φαλαινών μπορεί να καταλήξει μεμιάς στην παραλία. Πραγματικά, πρόκειται για μια μάχη με τον χρόνο. Η διαδικασία κατά την οποία εξωκέλλουν σημαίνει πως αρχίζουν να συντρίβονται κάτω από το δικό τους βάρος σώματος. Αν βρίσκονται στην ακτή, μπορούν επίσης να “εισπνεύσουν” νερό που σημαίνει πως πρακτικά μπορούν να πνιγούν. Και αν παραμείνουν στην ακτή κατά τη διαδικασία άμπωτης και κάτω από τον ήλιο, μπορούν να πάθουν θερμοπληξία και πάλι να πεθάνουν. Είναι μια τρομακτική κατάσταση» προσθέτει ο ίδιος

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης