Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Αλλαγή κεντρικού τραπεζίτη με στόχο την ... αφύπνιση του δράκου

Κίνα: Αλλαγή κεντρικού τραπεζίτη με στόχο την ... αφύπνιση του δράκου
Ο 60χρονος Pan διορίστηκε Κεντρικός Τραπεζίτης από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κογκρέσου του Λαού την Τρίτη (25/7), αντικαθιστώντας τον Yi Gang
Η Κίνα όρισε τον Pan Gongsheng ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, δίνοντάς του τη θέση του επικεφαλής του ιδρύματος που έχει επιφορτιστεί με την τόνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Ο 60χρονος Pan διορίστηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κογκρέσου του Λαού την Τρίτη, αντικαθιστώντας τον Yi Gang, ο οποίος έφτασε στην επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Παλαιότερα ο Pan διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ενώ πρόσφατα διορίστηκε απεσταλμένος γραμματέας εκ μέρους του ΚΚΚ στην Λαϊκή Τράπεζα, μία εκ τις δύο κορυφαίες θέσεις στην ιεραρχία του ιδρύματος.
Πρόκειται για έναν πεπειραμένο κεντρικό τραπεζίτη.
Εντάχθηκε στην Λαϊκή Τράπεζα το 2012 μετά από θητείες σε ανώτερες θέσεις σε κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Industrial and Commercial Bank of China Ltd.
Από τότε που έγινε γραμματέας στην Λαϊκή Τράπεζα, ο Pan είχε συναντήσεις με επισκεπτόμενους κεντρικούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του Νοτιοκορεάτη Rhee Chang-yong, και παρακολούθησε ένα συνέδριο διοικητών κεντρικών τραπεζών μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας τον Ιούλιο. Διόλου τυχαία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναφέρθηκε στον Pan ως «δυνάμει διοικητή», όταν συναντήθηκε μαζί του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο Πεκίνο πρόσφατα.
Με τον τρόπο αυτό η Κίνα επανέρχεται στο μοντέλο κατά το οποίο οι θέσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη και του Γραμματέα στην Λαϊκή Τράπεζα κατέχονται από το ίδιο πρόσωπο, κάτι που είχε διακοπεί το 2018 όταν ο Yi Gang διορίστηκε Κεντρικός Τραπεζίτης και ο Guo Shuqing κατείχε τη θέση του Γραμματέα εκ μέρους του κόμματος.
Ουσιαστικά, επιστροφή σε αυτό το μοντέλο αποτυπώνει την βούληση της κινεζικής ηγεσίας για εξορθολογισμό αλλά και συγγκεντρωτισμό στην λήψη των αποφάσεων.
Όπως ο προκάτοχός του Yi έτσι και ο Pan θεωρείται τεχνοκράτης που έχει πιέσει για μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας και η συναλλαγματική ισοτιμία.
Σε άλλους τομείς, όπως η αγορά ακινήτων, ωστόσο, είχε υιοθετήσει μια προσέγγιση πιο επικεντρωμένη στην αποφυγή ρίσκου και προώθησε σκληρές πολιτικές που περιορίζουν τις δυνητικές πηγές αστάθειας.
«Ο διορισμός του Pan Gongsheng είναι ένας θετικός οιωνός για συνεχείς, αν και σταδιακές, μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά που απελευθερώνουν περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη συναλλαγματική ισοτιμία και προωθούν το άνοιγμα κεφαλαιακών λογαριασμών», δήλωσε ο Eswar Prasad, πρώην επικεφαλής του τμήματος Κίνας του ΔΝΤ, ο οποίος τώρα είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Οι κορυφαία προτεραιότητα του Pan θα είναι η έξοδος της οικονομίας από την φάση της τρέχουσας ύφεσης, που επιβαρύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανησυχεί τις επιχειρήσεις.
Οι επενδυτές ζητούν περισσότερα νομισματικά κίνητρα από τότε που μειώθηκαν τα επιτόκια τον Ιούνιο, αν και η κεντρική τράπεζα υπό τον Yi είχε υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, εστιάζοντας στον περιορισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης