Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Ο Putin φαινόταν παράλυτος και ανίκανος να δράσει τις πρώτες ώρες της ανταρσίας Wagner

Washington Post: Ο Putin φαινόταν παράλυτος και ανίκανος να δράσει τις πρώτες ώρες της ανταρσίας Wagner
Για την ιστορία, η επιχειρούμενη εξέγερση κατέληξε πάντως σε τραγικό ναυάγιο για τον Prigozhin, επαληθεύοντας για ακόμη μια φορά την επιβολή Putin, εν αντιθέσει με όσα ισχυρίζονται φιλοδυτικά ΜΜΕ όπως η Pos
Όταν ο Yevgeniy Prigozhin, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, ξεκίνησε την απόπειρα ανταρσίας του το πρωί της 24ης Ιουνίου, ο Putin ήταν παράλυτος και ανίκανος να ενεργήσει αποφασιστικά, σύμφωνα με Ουκρανούς και άλλους αξιωματούχους ασφαλείας στην Ευρώπη γράφει η Washinghton Post. Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα δεν εκδόθηκαν εντολές για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, συνεχίζει η WP, είχε προειδοποιηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Prigozhin ετοίμαζε μια πιθανή εξέγερση, σύμφωνα με εκτιμήσεις πληροφοριών  Λήφθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας σε πολλές στρατηγικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, όπου αυξήθηκε το προσωπικό της προεδρικής φρουράς και μοιράστηκαν περισσότερα όπλα, αλλά κατά τα άλλα δεν ελήφθησαν μέτρα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
«Ο Putin είχε χρόνο να πάρει την απόφαση να εκκαθαρίσει [την εξέγερση] και να συλλάβει τους διοργανωτές», είπε ένας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για ευαίσθητες πληροφορίες.
«Στη συνέχεια, όταν άρχισε να συμβαίνει, υπήρχε παράλυση σε όλα τα επίπεδα… Υπήρχε απόλυτη απογοήτευση και σύγχυση. Για πολύ καιρό δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν».
Το δημοσίευμα συνάδει με τα δημόσια σχόλια του διευθυντή της CIA William J. Burns την περασμένη εβδομάδα ότι για πολλές από τις 36 ώρες της ανταρσίας των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων «φαίνονταν αμήχανοι».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov δήλωσε στην The Post ότι οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών ήταν «ανοησίες» και κοινοποιήθηκαν «από άτομα που δεν έχουν μηδενικές πληροφορίες».
Η μακροχρόνια συμβίωση των δύο ανδρών, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης των φίλων του Putin.
Η έλλειψη εντολών από την ανώτατη διοίκηση του Κρεμλίνου άφησε τους τοπικούς αξιωματούχους να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα ενεργήσουν, σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας, όταν τα στρατεύματα Wagner του Prigozhin προκάλεσαν έκπληξη στον κόσμο μπαίνοντας στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου, κατέλαβαν τον έλεγχο του κύριου κέντρου διοίκησης του ρωσικού στρατού εκεί και στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς τη βόρεια Μόσχα, πριν κατευθυνθούν προς τη βόρεια πόλη της Μόσχας.
Για την ιστορία, η επιχειρούμενη εξέγερση κατέληξε πάντως σε τραγικό ναυάγιο για τον Prigozhin, επαληθεύοντας για ακόμη μια φορά την επιβολή Putin, εν αντιθέσει με όσα ισχυρίζονται φιλοδυτικά ΜΜΕ όπως η Post.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης