Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shiller (Yale): Τίτλοι τέλους στο 10ετές «ράλι» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων

Shiller (Yale): Τίτλοι τέλους στο 10ετές «ράλι» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων
Τί εκτιμά ο πολύπειρος καθηγητής για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η δεκαετής ραγδαία άνοδος στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών φθάνει στο τέλος της, καθώς η Federal Reserve κλείνει τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Yale University, Robert Shiller, μιλώντας στο κανάλι CNBC.
Οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ κινούνται σταθερά ανοδικά από το 2012, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικίας «Case-Shiller».
«Ο φόβος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει επηρεάσει τη σκέψη των ανθρώπων – δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες σπιτιού, αλλά και οι νέοι αγοραστές που ήθελαν να μπουν σε σπίτι πριν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη περισσότερο, άρα αυτό ήταν μια θετική επιρροή στην αγορά. Αλλά φτάνει στο τέλος του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Shiller σημείωσε ότι ο δείκτης που πήρε το όνομά του, αντανακλούσε μία «ασυνήθιστη συμπεριφορά» τους τελευταίους έξι μήνες, λέγοντας ενώ οι τιμές «φαίνονταν να είναι καλές μετά άρχισαν να αυξάνονται».
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν ιστορικό υψηλό τον Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 0,7% σε εθνικό επίπεδο από τον Απρίλιο με εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία ενός άλλου σημείου αναφοράς, του Black Knight Home Price Index.
«Νομίζω ότι... οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν με την κατάσταση, τι πρόκειται να κάνει η Fed», είπε ο κ, Shiller.
Η Fed ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι είναι πιθανή μία περαιτέρω σύσφιξη, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
«Έχουμε δει μια δραματική αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια. Και νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτό είναι αρκετό», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι μια ήπια προσγείωση αποτελεί μια καλή πιθανότητα, αν και είναι απίθανο να είναι «τέλεια».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πανικοβάλλεται», λέγοντας ότι μέρος της πρόσφατης αύξησης των τιμών κατοικιών είναι «απλώς εποχιακή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης