Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Συνασπισμό αλά ιταλικά προαναγγέλλει το CDU, κλείνοντας το μάτι στο AfD για συνεργασία

Γερμανία: Συνασπισμό αλά ιταλικά προαναγγέλλει το CDU, κλείνοντας το μάτι στο AfD για συνεργασία
Θύελλα ξεσήκωσαν στην Γερμανία δηλώσεις του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών Friedrich Merz που άφηναν παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας με το AfD
Η κυβέρνηση του Olaf Sholz μπήκε κι επίσημα στο χορό των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Friedrich Merz, αρχηγού του CDU με τις οποίες ο τελευταίος άφηνε ανοιχτό το παράθυρο των μετεκλογικών συνεργασιών στο ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).
Πιο συγκεκριμένα, Ο Stefan Hebestreit, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Scholz, κάλεσε τη Δευτέρα τα γερμανικά πολιτικά κόμματα να έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στην ακροδεξιά, κάνοντας ένα χτύπημα στον Friedrich Merz αφού ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας είπε ότι η συνεργασία σε κοινοτικό επίπεδο είναι δυνατή.
«Το σημαντικό είναι να παραμένει κανείς καθαρός και να μην ταλαντεύεται», είπε ο Hebestreit σε μια τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Τα σχόλια του Μερτς, που έγιναν σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή, θεωρήθηκαν ότι κλείνουν το μάτι της συνεργασίας στο αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα.
Είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του πώς τα κυρίαρχα κόμματα ψάχνουν τρόπους για να ανταποκριθούν στο ολοένα αυξανόμενο ρεύμα που αναπτύσσει το AfD στην γερμανική κοινωνία.
Ωστόσο, ορισμένοι σημαίνοντες συντηρητικοί πολιτικοί επιτέθηκαν σε αυτή την τακτική. Ο Tobias Hans, πρώην πρωθυπουργός της πολιτείας του Σάαρλαντ, χαρακτήρισε τη στάση «μη υποφερτή», ενώ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soeder απέρριψε τη συνεργασία με το AfD «ανεξαρτήτα από το πολιτικό επιπέδο» που θα συμβεί αυτό.
Από την άλλη, ο συμπρόεδρος του AfD Tino Chrupalla έσπευσε να χαιρετίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι έδειχναν ότι "πέφτουν οι πρώτες πέτρες στο τείχος προστασίας".
Μετά το κύμα κριτικής, ο Merz προσπάθησε να ανασκευάσει τα σχόλιά του, λέγοντας στο Twitter ότι εμμένει στις δεσμεύσεις του CDU που απορρίπτουν τη συνεργασία με το AfD.
Εντωμεταξύ η δημοσκοπική απήχηση του AfD πιάνει επίπεδα ρεκόρ αφού καταγράφει 22% που του εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση στις σχετικές μετρήσεις.
Κάτι τέτοιο έχει τροφοδοτηθεί κυρίως από τη δυσαρέσκεια για ζητήματα που κυμαίνονται από τη μετανάστευση ρεκόρ, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τα δαπανηρά μέτρα προστασίας του κλίματος. Οι εσωτερικές διαμάχες του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας παρατεταμένης διαμάχης για τα μέτρα για τη μετατόπιση της οικιακής θέρμανσης από τα ορυκτά καύσιμα, έχουν εκνευρίσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους.
Αλλά ο Merz έχει επίσης μια συγκεχυμένη προσέγγιση και φαίνεται να διογκώνει τη σημασία του ακροδεξιού κόμματος αποκαλώντας το CDU ως «Εναλλακτική για τη Γερμανία αλλά με ουσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης