Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην ΕΚΤ – Ζητά ενημέρωση ρευστότητας από τις τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση, αναγκαία η επαγρύπνηση

Συναγερμός στην ΕΚΤ – Ζητά ενημέρωση ρευστότητας από τις τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση, αναγκαία η επαγρύπνηση
Ο Enria ανέφερε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητη, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και διαχείριση των κινδύνων
Για πιθανά σοκ προετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα, με τον πρόεδρο του Εποπτικού της Συμβουλίου Andrea Enria να αναφέρει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ζητούνται εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας από τις τράπεζες (σε σύγκριση με την τρέχουσα μηνιαία βάση), προκειμένου να αξιολογείται η ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν πιθανά σοκ εν μέσω αύξησης των επιτοκίων.
Ο Enria ανέφερε ακόμη ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει ανακτήσει τη σταθερότητά του, με ικανοποιητικά κεφάλαια και ισχυρά επίπεδα ρευστότητας.
Η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί σημαντικά και η κερδοφορία αυξάνεται πλέον και επιστρέφει σε υγιή επίπεδα.
Ωστόσο, η Enria πρόσθεσε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητη, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και διαχείριση των κινδύνων.
Τέλος, όσον αφορά τα τεστ αντοχής (τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες), η Enria σημείωσε ότι θα αντικατοπτρίζουν την καλύτερη αφετηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών, με πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων και πολύ ισχυρότερη και αξιόπιστη ποιότητα στοιχείων ενεργητικού, τοποθετώντας τις τράπεζες σε ισχυρότερη συνολική θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης