Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισφραγίζεται η πτώση του ινδικού ομίλου Adani - Στην Bain Capital πουλήθηκαν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες του

Επισφραγίζεται η πτώση του ινδικού ομίλου Adani - Στην Bain Capital πουλήθηκαν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες του
Ο όμιλος Adani θα επικεντρωθεί πλέον στη βασική του δραστηριότητα στις υποδομές και εκτιμάται ότι θα προεξοφλήσει το χρέος του
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Bain Capital ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για να αγοράσει το 90% των μετοχών της Adani Capital και της Adani Housing, που αποτελούν το σύνολο του ποοστού της οικογένειας Adani στις συγκεκριμένες εταιρείες.
Το υπόλοιπο 10% θα παραμείνει στον Gaurav Gupta, που είναι ο οικονομικής διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος των εν λόγω εταιρειών ο οποίος και παραμένει στις θέσεις αυτές.
Η Bain Capital θα επενδύσει 120 εκατ. δολάρια στην Adani Capital και θα την στηρίξει παρέχοντάς της μια νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 540 εκατ. δολαρίων,, με τη μορφή των μετατρέψιμων ομολόγων.
Ο Gautam Adani, πρόεδρος του ομίλου Adani, δήλωσε ότι ο Gupta και η ομάδα του όχι μόνο δτημιούργησαν μια επιχείρηση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έμφαση στις υποεξυπηρετούμενες ομάδες στην ημιαστική και αγροτική Ινδία, αλλά και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του ομίλου Adani.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ένας αξιόπιστος επενδυτής όπως η Bain μπαίνει τώρα στο παιχνίδι και αυτό θα βοηθήσει την επιχείρηση να αναπτυχθεί πολλαπλάσια από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Adani.
«Ο Gaurav και η ομάδα του έχουν φτιάξει ένα δίκτυο χορηγήσεων που στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα και προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα της μη καλυπτόμενης ζήτησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον. Η εταιρεία έχει ισχυρά επιχειρηματικά θεμέλια, μια έμπειρη ομάδα, με ικανότητα εξυπηρέτησης και επέκτασης σε βασικούς τομείς όπως η γεωργία, η στέγαση και οι αγροτικές περιοχές που δεν έχουν τραπεζική πρόσβαση», δήλωσε ο Rishi Mandawat, εταίρος της Bain Capital.
«Στόχος μας ήταν πάντα να στηρίζουμε τους μικροεπιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας στο Bharat και να είμαστε ο πιο οικονομικός και βολικός δανειστής για τους πελάτες μας, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Η ομάδα και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε έναν εταίρο όπως η Bain Capital, ο οποίος μοιράζεται το όραμά μας να καταστήσουμε προσιτή τη χρηματοδότηση στο τμήμα των πελατών μας με μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και την παιδεία των πελατών». δήλωσε ο ίδιος.

Η Adani Capital

Η Adani Capital ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να δώσει πρόσβαση σε πιο δημοκρατικές και προσιτές λύσεις δανεισμού και να υποστηρίξει την επόμενη γενιά των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών στην Ινδία.
Η Adani Capital έχει δημιουργήσει ένα κεφάλαιο ενεργητικού ύψους σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα δίκτυο που εκτείνεται σε περισσότερα από 170 υποκαταστήματα σε οκτώ πολιτείες και μια ομάδα άνω των 2.500 επαγγελματιών.
Ο όμιλος Adani, από την άλλη πλευρά, σχεδιάζει να επικεντρωθεί στη βασική του δραστηριότητα των υποδομών και να προεξοφλήσει το χρέος του - τόσο σε επίπεδο προαγωγών όσο και σε επίπεδο εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών του.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ινδός Gautam Adani ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον Elon Musk με περιουσία που υπολογίζονταν  σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

H ραγδαία πτώση της αυτοκρατορίας Adani

Λίγους μήνες όμως αργότερα, η αξία της περιουσίας του Adani έπεσε ως τα 59 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της αναταραχής που προκλήθηκαν από τις κατηγορίες για απάτη που διατυπώθηκαν από την Hindenburg Research.
Ο όμιλος Adani Group είχε απορρίψει τότε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και είχε απειλήσει να ασκήσει όλα τα δυνατά ένδικα μέσα στα ινδικά δικαστήρια.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια αδικαιολόγητη επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά για μια υπολογισμένη επίθεση στην Ινδία, στην ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ποιότητα των ινδικών θεσμών, καθώς και στην αναπτυξιακή ιστορία και τις φιλοδοξίες της Ινδίας», ανέφερε ο Όμιλος Adani, σε μια έκθεση 413 σελίδων, που δημοσίευσε τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι κατηγορίες οδήγησαν σε ξεπούλημα των μετοχών των διαφόρων εταιρειών που αποτελούν την αυτοκρατορία Adani, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε λιγότερο από 10 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης