Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη δήλωση Lukashenko: Κρατάω με «νύχια και με δόντια» τους Wagner στη Λευκορωσία, θέλουν να πάνε... «εκδρομή» στην Πολωνία

Απίστευτη δήλωση Lukashenko: Κρατάω με «νύχια και με δόντια» τους Wagner στη Λευκορωσία, θέλουν να πάνε... «εκδρομή» στην Πολωνία
Οι Wagner θέλουν να πάνε «εκδρομή» στην Πολωνία, είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας
Σχετικά Άρθρα
Δήλωση, που προκαλεί αίσθηση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin την Κυριακή (23/7/2023) στην Αγία Πετρούπολη.
Οι δυο άνδρες, πέραν των άλλων σημαντικών θεμάτων συζήτησαν και την σημαντική υπόθεση των Wagner και του ηγέτη τους, Yevgeni Prigozhin.
Στη συμφωνία που επετεύχθη για την λήξη της ανταρσίας της 24ης Ιουνίου, στους μαχητές Wagner δόθηκαν οι επιλογές να υπογράψουν σύμβαση με τον τακτικό ρωσικό στρατό, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ή να πάνε στη Λευκορωσία.
Έκτοτε, ορισμένοι από τους μαχητές της Wagner έχουν μεταβεί στη Λευκορωσία.

Οι Wagner θέλουν να πάνε δυτικά... στην Πολωνία

Ο Lukashenko είπε στον Putin ότι «κρατά» τoυς Wagner στο κέντρο της Λευκορωσίας, υποστηρίζοντας ότι «ελέγχει» την κατάσταση.
«Έχουν αρχίσει να μας κουράζουν.
Ζητούν να "πάνε δυτικά" (...) στη Βαρσοβία, στο Ζεσούφ», σημείωσε ο Lukashenko στον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος απάντησε χαμογελώντας.
Θέλουν να πάνε «εκδρομή» στη Βαρσοβία, φέρεται να είπε, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Αλλά, φυσικά, τους κρατάω στην κεντρική Λευκορωσία, όπως συμφωνήσαμε», πρόσθεσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
«Ελέγχουμε τι συμβαίνει» με τoυς Wagner, συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Lukashnko κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι θέλει να πάρει εδάφη από τη δυτική Ουκρανία, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Ο Putin είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις την Παρασκευή (23/7/2023), λέγοντας ότι η Πολωνία έχει «σχέδια εκδίκησης» και ότι επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία.
Η Βαρσοβία αντέδρασε, καλώντας τον Ρώσο πρέσβη στην Πολωνία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Putin «προκλητικές».

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Δυτική Ουκρανία

Ο Alexander Lukashenko αποκάλυψε ότι η πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα σχέδιο για την προσάρτηση του δυτικού τμήματος της χώρας στην Πολωνία.
«Αυτό είναι ένα προπέτασμα καπνού (σ.σ. ένταξη Ουκρανίας).
Πρόκειται για σχέδιο απόσπασης της Δυτικής Ουκρανίας και προσάρτησής της στην Πολωνία.
Αυτή θα είναι η ανταμοιβή για την ενεργό συμμετοχή των Πολωνών σε αυτή την επιχείρηση κατά των ρωσικών στρατευμάτων», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τις αρχές των ΗΠΑ.
Σημείωσε ότι η διάλυση της Ουκρανίας και η απόσπαση του δυτικού τμήματός της είναι απαράδεκτη για τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Συνεχίζοντας, ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε πως εάν οι κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο (σ.σ. προσάρτηση στην Πολωνία) θα λάβουν κάθε βοήθεια.
«Αν είναι έτσι θα τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο» τόνισε.
Ο Lukashenko ζήτησε από τον Putin να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, εκφράζοντας την επιθυμία η Μόσχα να στηρίξει το Μινσκ σε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

Η Πολωνία φοβάται τους Wagner

Σε αναδιάταξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων προχωρούν οι Πολωνοί, οι οποίοι στέλνουν στρατεύματα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις οι ειδικές δυνάμεις του λευκορωσικού στρατού με μαχητές Wagner.
Σε δηλώσεις του ο Zbigniew Hoffmann, γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του υπουργικού συμβουλίου της Πολωνίας, υποστήριξε ότι η Επιτροπή έχει ήδη αναλύσει τις πιθανές απειλές, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της ανάπτυξης δύναμης των Wagner.
«Για αυτό ο επικεφαλής της Επιτροπής και υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak αποφάσισε να αναδιατάξει τους στρατιωτικούς μας σχηματισμούς από τα δυτικά στα ανατολικά της Πολωνίας» είπε ο Hoffmann, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και η αποτροπή ενός πιθανού επιτιθέμενου.
«Οι κοινές ασκήσεις του λευκορωσικού στρατού και των δυνάμεων της Wagner είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση» υποστήριξε ο Hoffmann.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως ειδικές δυνάμεις του λευκορωσικού στρατού θα κάνουν κοινές ασκήσεις με δυνάμεις των Wagner στη Brest, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης