Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη αποστολή εκτός έδρας μετά από 52 χρόνια - Ο Kissinger πήγε στην Κίνα γιατί έχει πολύ σοβαρούς λόγους να… ανησυχεί

Επικίνδυνη αποστολή εκτός έδρας μετά από 52 χρόνια - Ο Kissinger πήγε στην Κίνα γιατί έχει πολύ σοβαρούς λόγους να… ανησυχεί
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Κίνα για να δώσει μία νέα πνοή στις σχέσεις των δύο χωρών
Σχετικά Άρθρα
Η επίσκεψη του Henry Kissinger στην Κίνα είναι τελικά πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει η διεθνή κοινή γνώμη.
Ο 100 ετών πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και γκουρού της διπλωματίας είχε σοβαρούς λόγους για να ταξιδέψει σε τέτοια προχωρημένη ηλικία στην Κίνα.
Ο «παλιός φίλος» της Κίνας έγινε θερμά δεκτός από την κινεζική πλευρά.
Ως ιδιώτης, του έγινε η μεγαλειώδης υποδοχή σε επίσημο επίπεδο.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping τον συνάντησε στην κρατική βίλα Νο. 5 του Diaoyutai, όπου ο τότε πρωθυπουργός Zhou Enlai είχε υποδεχθεί τον Kissinger πριν από 52 χρόνια, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε την Κίνα για πρώτη φορά.
Ο Kissinger έγινε δεκτός επίσης από τον Διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ Wang Yi και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Li Shangfu.
Η επίσκεψή του έγινε δημοφιλές θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Ο Kissinger ανησυχεί

Οι χρήστες του Διαδικτύου τον καλωσόρισαν και εξέφρασαν σεβασμό για τη συμβολή του στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Κρίνοντας από προηγούμενες συνεντεύξεις και ομιλίες του Kissingerg, έχει πραγματικές ανησυχίες για την παρούσα αρνητική τάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.
Πιθανώς, αυτός είναι ο λόγος που επιμένει να επισκέπτεται την Κίνα σε τέτοια ηλικία.
Ο κινεζικός λαός γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο για έναν αιωνόβιο να ταξιδεύει για χάρη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και συμμερίζεται τις προσπάθειές του, γράφουν οι Global Times.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη λύπη του που ο Kissinger μπόρεσε να προσελκύσει περισσότερο κοινό στο Πεκίνο ως ιδιώτης από μερικούς εν ενεργεία αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Oρισμένοι αναλυτές και ΜΜΕ λένε ότι το Πεκίνο παίζει το χαρτί του «παλιού φίλου» και προσελκύει όσους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλλαγή απόψεων στην Ουάσιγκτον, και ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι αυτή «μοιάζει πολύ με σκόπιμη κινεζική στρατηγική».
Στα μάτια των Κινέζων, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εξαιρετικά αφελείς.
Τα τελευταία χρόνια, ο πραγματισμός και ο ορθολογισμός απέναντι στην Κίνα έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κίνα συχνά εγκλωβίζεται σε μία τεράστια παγίδα ακραίου προστατευτισμού.
kissinger_china.jpeg

Η πιο δύσκολη αποστολή του αιωνόβιου διπλωμάτη


Ο Kissinger εξακολουθεί να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και στην αποφυγή των συγκρούσεων.
Αποδεικνύει επίσης ότι η διπλωματική εμπειρία στις ΗΠΑ δεν έχει διαδόχους ενώ παρατηρείται δραματική έλλειψη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Πεκίνου – Ουάσινγκτον.
Ο γκουρού της διπλωματίας έχει τον σεβασμό των Κινέζων γιατί είναι ορθολογιστής.
Δείχνει σεβασμό και εστιάζει συνεχώς την προσοχή του στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και ελπίζει στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο χωρών.
Στα μάτια του κινεζικού λαού, εφόσον κάποιος είναι λογικός και έχει καλή θέληση και ειλικρίνεια προς την Κίνα, θεωρείται φίλος και αν η σχέση κρατήσει για πολύ, γίνεται παλιός φίλος.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές και πάντα του φέρονται φιλικά, ανεξάρτητα από τους ρόλους ή τη θέση του που αλλάζει.
Ωστόσο στις ΗΠΑ κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρερμηνεύουν τον όρο «παλιό φίλο» και κάποιοι τον αποκαλούν ακόμη και παγίδα, επισημαίνουν οι Global Times.
Ο Kissinger αγωνίζεται με πείσμα για τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά κατανοεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλώς να εξισώσουν τα συμφέροντά τους με εκείνα του υπόλοιπου κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια, ο Kissinger έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την επικίνδυνη τάση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αυτό βασίζεται στην πολιτική του διορατικότητα που αποκτήθηκε στον περισσότερο από μισό αιώνα εμπειρίας και θεωρητικής έρευνας και αξίζει την προσοχή της Ουάσιγκτον.
Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης «ανυπομονούν να ακούσουν από τον Kissinger όταν επιστρέψει τι άκουσε, τι έμαθε, τι είδε».
«Ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον θα ακούσει με ταπεινότητα και ειλικρίνεια τις συμβουλές που θα της δώσει ο αιωνόβιος διπλωμάτης», καταλήγουν οι Global Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης