Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερδνειστερία: Απαραίτητη η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης

Υπερδνειστερία: Απαραίτητη η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης
2Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Υπερδνειστερία στα τέλη Ιουλίου του 1992
Η ειρηνευτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία χαίρει υποστήριξης τόσο από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής όσο και από τους κατοίκους της Μολδαβίας, δήλωσε την Παρασκευή (21/7/2023) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Vitaly Ignatyev.
«Νομίζω ότι η ειρηνευτική επιχείρηση υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.
Σύμφωνα με τον Ignatyev, οι άνθρωποι και στις δύο χώρες κατανοούν ότι «οι ειρηνευτικές δυνάμεις είναι ο παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας».
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο την ειρηνευτική επιχείρηση τώρα, εν μέσω της ασταθούς παγκόσμιας κατάστασης και της σύγκρουσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σταθεροποιητικός παράγοντας

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Υπερδνειστερία στα τέλη Ιουλίου του 1992 στο πλαίσιο συμφωνίας για ειρηνική διευθέτηση της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή της Μολδαβίας.
Η κίνηση αυτή βοήθησε να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας της Μολδαβίας και των πολιτοφυλακών της Υπερδνειστερίας, αναφέρει το Tass.
Επί του παρόντος, η ειρήνη στην περιοχή διατηρείται από Ρώσους, Μολδαβούς, ειρηνευτικές δυνάμεις της Υπερδνειστερίας και μια ομάδα ουκρανών στρατιωτικών παρατηρητών.
Εκτός από αυτό, ο ρωσικός στρατός είναι επιφορτισμένος να διασφαλίσει την ασφάλεια των αποθηκών στην Cobasna που περιέχουν περισσότερους από 20.000 τόνους πυρομαχικών που είχαν αποθηκευτεί εκεί μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Μια εκστρατεία απόσυρσης και διάθεσης όπλων και πυρομαχικών ξεκίνησε το 2001, αλλά το 2004 οι αρχές της Υπερδνειστερίας την διέκοψαν μετά από επιδείνωση των σχέσεων με τη Μολδαβία.
Εν τω μεταξύ, το Κισινάου επιμένει στην αποχώρηση της ρωσικής ομάδας δυνάμεων και ζητά την αντικατάσταση των ειρηνευτικών δυνάμεων με μια πολιτική αποστολή υπό διεθνή εντολή.
Ωστόσο, η Υπερδνειστερία υπενθυμίζει ότι το 1992 μια τέτοια αποστολή είχε αποτύχει να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση, καθώς περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης