Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosenberg (οικονομολόγος): Το «μπαλόνι» έχει πολύ ζεστό αέρα ακόμη μέσα, αλλά αρχίστε να μετράτε αντίστροφα για το κραχ

Rosenberg (οικονομολόγος): Το «μπαλόνι» έχει πολύ ζεστό αέρα ακόμη μέσα, αλλά αρχίστε να μετράτε αντίστροφα για το κραχ
Η χρηματιστηριακή μανία μου θυμίζει τις φούσκες του dot-com και τις ημέρες πριν το κραχ του 1929, ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος David Rosenberg
Σχετικά Άρθρα
Η χρηματιστηριακή μανία μου θυμίζει τις φούσκες του dot-com και τις ημέρες πριν το κραχ του 1929, ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος David RosenbergΟ ενθουσιασμός που επικρατεί γύρω από την αγορά μετοχών σήμερα προσομοιάζει με τη μανία που είχε προηγηθεί πριν από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετία του 1930, τη φούσκα dot com και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2008, αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος David Rosenberg.
Ειδικότερα, ο βετεράνος οικονομολόγος και πρόεδρος της Rosenberg Research σε πρόσφατη έκθεσή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως οι Αμερικανοί καταναλωτές παρουσιάζουν έλλειψη μετρητών ενώ παράλληλα δυσκολεύονται περισσότερο να δανειστούν χρήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Rosenberg επανέλαβε τρία αποφθέγματα τα οποία είχαν ειπωθεί πριν από τα κραχ που προηγήθηκαν, για να υπογραμμίσει τις ομοιότητες μεταξύ της ακλόνητης εμπιστοσύνης των επενδυτών τότε και τώρα:
«Σχεδόν όπως το ρεφρέν του Irving Fisher το 1929: “Οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σε κάτι που μοιάζει με ένα μόνιμα υψηλό οροπέδιο”.
Ίσως λίγο σαν τον Joseph Cohen ενόψει του τεχνολογικού ναυαγίου: “Αναμένουμε ότι το 2001 θα είναι ακόμη μια χρονιά επέκτασης των κερδών, αν και με πιο αργό ρυθμό”»
Ή τι θα λέγατε για τα λόγια του Chuck Prince τον Ιούλιο του 2007 ότι “όσο παίζει η μουσική, πρέπει να χορεύεις”».
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch είπε ότι ο φόβος απώλειας του ράλι (FOMO) οδηγεί τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα και εύλογα του θυμίζει τις προαναφερθείσες περιόδους.
Υπενθυμίζεται πως ο S&P 500, ο Nasdaq Composite και ο Dow Jones Industrial Average έχουν σημειώσει άνοδο φέτος, εν μέρει επειδή οι επενδυτές είναι bullish στην Big Tech όσο και στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Το μπαλόνι έχει πολύ ζεστό αέρα μέσα του», σημείωσε ο Rosenberg, υποδηλώνοντας ότι ήταν δύσκολο να πούμε πότε η εικασία και το συναίσθημα θα πάψουν να υπερισχύουν των θεμελιωδών στοιχείων και της ορθολογικής σκέψης.
Ο Rosenberg έδωσε bearish τόνο και στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Πιστωτική κρίση…

Οι καταναλωτές ζούσαν από τις αποταμιεύσεις τις οποίες είχαν σωρεύσει κατά την περίοδο της πανδημίας και βασίζονταν, σε μεγάλο βαθμό, στις πιστωτικές κάρτες για να αντιμετωπίσουν τον άνευ προηγουμένου πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, αλλά τώρα το σχοινί… έφτασε στο τέλος του.
Ο γκουρού των οικονομικών επεσήμανε πως περιμένει πτώση 2,6% στις πραγματικές, ετήσιες λιανικές πωλήσεις το β’ τρίμηνο.
Σημείωσε επίσης ότι η έρευνα της Fed Credit Access της Νέας Υόρκης έδειξε μείωση στο ποσοστό των αιτήσεων δανείων που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο και υψηλότερα ποσοστά απόρριψης για πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων.
Επιπλέον, τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν μια ιστορικά υψηλή δυσκολία να χρειαστεί να βρουν 2.000 δολ. για τον επόμενο μήνα, συν χαμηλότερη ικανότητα να βρουν αυτά τα επιπλέον χρήματα, είπε ο Rosenberg.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για άσχημα νέα για την οικονομία των ΗΠΑ εάν οι καταναλωτές εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν δάνεια για να αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η αυστηρότερη πίστωση και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, να διαβρώσουν τα εταιρικά κέρδη, να μειώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να βυθίσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
Σημειώνεται πως ο Rosenberg έχει προβεί σε πολλές παρόμοιες προειδοποιήσεις τους τελευταίους μήνες.
Τον Φεβρουάριο, είχε αναφέρει στο Business Insider πως η ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται αναπόφευκτη ενώ προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα κατρακυλούσε στις 3.000 μονάδες - μια πτώση 34% από το τρέχον επίπεδό του των περίπου 4.550 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης