Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Το τακτικό κόλπο του Putin για να κάνει παρελθόν τα Ουκρανικά σιτηρά - Αξιοποιεί το Κατάρ και την Τουρκία

Ρωσία: Το τακτικό κόλπο του Putin για να κάνει παρελθόν τα Ουκρανικά σιτηρά - Αξιοποιεί το Κατάρ και την Τουρκία
Ο Πρόεδρος Putin πρότεινε μια πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα πληρώσει τη Μόσχα για να στείλει τα σιτηρά της στην Τουρκία, η οποία με την σειρά της θα μοιράσει τη σοδειά σε «χώρες που έχουν ανάγκη»
Η Ρωσία προωθεί ένα σχέδιο για να προμηθεύσει την Αφρική με τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και να αποκόψει την Ουκρανία από τις παγκόσμιες αγορές, μετά την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Putin πρότεινε μια πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα πληρώσει τη Μόσχα για να στείλει τα σιτηρά της στην Τουρκία, η οποία με την σειρά της θα μοιράσει τη σοδειά σε «χώρες που έχουν ανάγκη», όπως ανέφεραν οι πηγές των FT.
Παρόλα αυτά, όπως προσέθεσαν, ούτε το Κατάρ, αλλά ούτε και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει με την ιδέα, την οποία άλλωστε η Μόσχα δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα.
Το Κίεβο και οι φιλονατοϊκοί υποστηρικτές του θα έτρεμαν μία τέτοια προσφορά της Ρωσίας, η οποία θα συντηρούσε ουσιαστικά τον ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα κι έτσι θα απέκοπτε τα σιτηρά της από τις παγκόσμιες αγορές.
Η Ρωσία παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα να προμηθεύσει σιτηρά στην Αφρική πέρυσι, ανέφεραν οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αφού αποχώρησε για λίγο από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας που επέτρεψε την εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών.
Βέβαια τότε η Μόσχα προσχώρησε ξανά στη συμφωνία λίγες μέρες αργότερα.
Σύμφωνα με εκείνο το προσχέδιο μνημονίου που είδαν οι Financial Times, η Ρωσία επρόκειτο να στείλει έως και 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία «σε προνομιακή βάση».
Το Κατάρ θα πλήρωνε εξ ολοκλήρου τον λογαριασμό και τα σιτηρά θα προμηθεύονταν στην Τουρκία για να σταλούν και μετά στην Αφρική.
Μετά την αποχώρηση του Putin από τη συμφωνία σιτηρών και πάλι αυτή την εβδομάδα, άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες είπαν ότι περίμεναν η Ρωσία να βγάλει και πάλι από το ντουλάπι αύτη την πρόταση, στη σύνοδο κορυφής με τους Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα, αλλά και όταν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.
«Είναι ένα μεγάλο κόλπο», είπε ένα άτομο που συμμετείχε στις συνομιλίες για τα σιτηρά. «Είναι επιβολή ισχύος, απλώς για να δείξουν ότι μπορούν».
Άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι η Μόσχα δεν έχει επισήμως προσεγγίσει τη Ντόχα σχετικά με την πρωτοβουλία, αλλά πρόσθεσε ότι το Κατάρ είναι απίθανο να συμφωνήσει εάν κάτι τέτοιο γινόταν.
Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Putin, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Ούτε η Τουρκία και το Κατάρ σχολίασαν επίσημα μετά από σχετική βολιδοσκόπηση των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης