Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας ώστε η Ρωσία να επανέλθει στην συμφωνία για τα σιτηρά

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας ώστε η Ρωσία να επανέλθει στην συμφωνία για τα σιτηρά
Από την αποχώρηση της Ρωσίας τη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με την Τουρκία, την Ουκρανία και άλλους συμμάχους για να σώσουν τη συμφωνία και να ενισχύσουν άλλες εξαγωγικές διαδρομές από την Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατέστησε σαφές την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Τουρκία για να ωθήσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που η Μόσχα ανατίναξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα την όξυνση της έντασης στην περιοχή αλλά και την αναστάτωση των αγορών.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ βοήθησαν στην επίτευξη της εύθραυστης συμφωνίας πέρυσι.
Από την αποχώρηση της Ρωσίας τη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με την Τουρκία, την Ουκρανία και άλλους συμμάχους για να σώσουν τη συμφωνία και να ενισχύσουν άλλες εξαγωγικές διαδρομές από την Ουκρανία - έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο.
Ο Erdogan δεν φαίνεται πρόθυμος σε αυτό το σημείο να συνεχίσει τη συμφωνία χωρίς τη ρωσική ανάμειξη.
Ωστόσο, ο Blinken εξέθεσε με σαφήνεια τις προσδοκίες των ΗΠΑ για την Τουρκία να συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας επανασύνδεσης της εύθραυστης συμφωνίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.
«Ελπίζουμε η Τουρκία να παίξει τον ρόλο που έχει ήδη διαδραματίσει, έναν ηγετικό ρόλο για να επανέλθει η κατάσταση», δήλωσε σχετικά ο Blinken και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει για «να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να πάρουν το φαγητό που χρειάζονται σε λογικές τιμές».
Μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία, η Μόσχα συνέχισε ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στο βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό, που έχει «καταστήσει σοβαρές ζημιές» στα σιλό σιτηρών και στις βασικές λιμενικές υποδομές, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους στην πόλη.
Ο Blinken επανέλαβε ότι η Ρωσία «μετατρέπει σε όπλο τα τρόφιμα» και «κάνει κάτι πραγματικά ασυνείδητο».
«Ελπίζω λοιπόν ότι ο κόσμος το παρακολουθεί και βλέπει πώς η Ρωσία εργαλειοποιεί κυνικά τα τρόφιμα για να προωθήσει τους στόχους της στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Blinken.
Ο Blinken σημείωσε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, οι απειλές για επίθεση σε πολιτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια και οι αεροπορικές επιδρομές της στην Οδησσό έχουν «ρίξει βαθιά» την εμπορική ναυτιλία και την ασφάλεια που απαιτείται για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών και άλλων βασικών προμηθειών τροφίμων στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται βέβαια ότι και η Ουκρανία έχει επίσης απειλήσει να επιτεθεί σε πλοία που κατευθύνονται προς ρωσικά λιμάνια, αναπαράγοντας την ρητορική όξυνσης των εντάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης