Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βουλγαρία στέλνει 100 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού στην Ουκρανία

Η Βουλγαρία στέλνει 100 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού στην Ουκρανία
Τα σοβιετικής κατασκευής BTR είχαν αγοραστεί τη δεκαετία του 1980 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ
Σχετικά Άρθρα
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε στις 21/7/2023 την παράδοση περίπου 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η πρόταση της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης – η οποία ακολουθεί διαφορετική στρατηγική σε σύγκριση με προηγούμενες που απέφευγαν να βοηθήσουν ενεργά το Κίεβο – εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (148 υπέρ έναντι 52 κατά).
Τα σοβιετικής κατασκευής BTR είχαν αγοραστεί τη δεκαετία του 1980 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.
«Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα οχήματα, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την Ουκρανία στον αγώνα που δίνει για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της» απέναντι στη Ρωσία, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετεξέλιξη του κομμουνιστικού κόμματος που κυβερνούσε παλαιότερα τη χώρα, αντιτάχθηκε στην πρόταση, όπως και η φιλορωσική παράταξη «Αναγέννηση» (Vazrajdane) που έκανε λόγο για «προδοσία και ντροπή».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επισκέφθηκε τη Σόφια στις αρχές Ιουλίου και ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία ιστορικά και πολιτισμικά συνδέεται με τη Ρωσία, είναι βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Πρακτικά όμως η αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Πέρυσι οι εξαγωγές της έφτασαν τα 4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.
Μέχρι στιγμής ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραγόταν στη Βουλγαρία έφθανε στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, μια λύση που είχε βρει στην αρχή του πολέμου ο τότε πρωθυπουργός Kiril Petkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης