Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία, Πακιστάν, Ιράν και Κίνα: Πώς οι ασιατικές δυνάμεις μπαίνουν... «σφήνα» στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας

Ινδία, Πακιστάν, Ιράν και Κίνα: Πώς οι ασιατικές δυνάμεις μπαίνουν... «σφήνα» στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας
Ενώ το Ιράν και η Βόρεια Κορέα στενάζουν υπό τις κυρώσεις, η θέση της Ινδίας σε αυτή την περίπλοκη πολιτική σκακιέρα είναι μάλλον αβέβαιη
Σχετικά Άρθρα
Οι τέσσερις ασιατικές χώρες (Κίνα, Βόρεια Κορέα, Ιράν και Ινδία) φέρεται να είναι διατεθειμένες να δανείσουν ορισμένες κατηγορίες όπλων στη Ρωσία, ενώ μια χώρα, το Πακιστάν, έχει αναλάβει να προμηθεύσει ρουκέτες και άρματα μάχης στο Κίεβο.
Ενώ το Ιράν και η Βόρεια Κορέα στενάζουν υπό τις κυρώσεις, η θέση της Ινδίας σε αυτή την περίπλοκη πολιτική σκακιέρα είναι μάλλον αβέβαιη παρά τη φαινομενικά πρόσφατη ινδοαμερικανική συνεργασία...
Τι αναφέρουν ωστόσο διάφορα δημοσιεύματα επί του θέματος;
Η Defense Post της 23ης Μαρτίου έγραψε: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξαπέλυσαν μια ευρεία διπλωματική επίθεση την περασμένη εβδομάδα για να προειδοποιήσουν την Κίνα να μην παρέχει στρατιωτική βοήθεια – η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς εισέρχεται στο δεύτερο έτος του.
Και ενώ η κατάσταση μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει, η κατασκευή από την Κίνα του «μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο» στον ποταμό Βραχμαπούτρα της Ινδίας θα μπορούσε να προσθέσει νέο.. λάδι στη φωτιά
«Πριν φιλοξενηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο γερμανός καγκελάριος Scholz είχε επίσης καλέσει το Πεκίνο να μην εξοπλίσει «την επιτιθέμενη Ρωσία», ενώ η Γαλλία προέτρεψε την Κίνα να είναι προσεκτική».
Η Ουάσιγκτον είχε αναφορές από πηγές της ότι υπήρχε πιθανότητα ότι η Κίνα σκοπεύει να ανακαινίσει το εξαντλούμενο οπλοστάσιο της Μόσχας.
Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εμείς - και άλλες χώρες - έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την Κίνα ότι δεν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κανένα στοιχείο αντίφασης. Ωστόσο, ο Blinken εξέφρασε ανησυχίες ότι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να παρέχουν τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να προωθήσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Ο Blinken είπε ότι η Κίνα προσέφερε διαβεβαιώσεις για τη Ρωσία τις «τελευταίες εβδομάδες» και όχι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διέδιδαν ότι η Κίνα σχεδίαζε προμήθειες όπλων στη Ρωσία, μια κορυφαία στρατιωτική δύναμη που έπρεπε να βασίζεται στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις σταθερές δεσμεύσεις που έχουν επαναλάβει οι δύο χώρες στη διμερή τους σχέση, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν η άρνηση του Πεκίνου είναι αληθινή ή όχι.
Η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, αν και, φυσικά, στη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη, ο Πρόεδρος Xi Jinping είχε πει στον Putin ότι η Κίνα είχε ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο.
Yarmuk-rockets.jpg

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα το Πακιστάν σύντομα θα στείλει εκρηκτικούς πυραύλους Yarmuk ύψους 122 mm για εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών καννών μέσω του λιμανιού του Καράτσι στην Περιφέρεια Ternopil της Ουκρανίας.
Όπως και στο παρελθόν, οι αποστολές θα χρησιμοποιούν το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ για να φτάσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές των Eurasian Times.

Πύραυλοι Yarmuk

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και πυρομαχικών και το Πακιστάν έχει αναδειχθεί ως βασικός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού αντί της δυτικής βοήθειας, ανέφεραν οι Economic Times στις 19 Απριλίου.
«Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε σύμβαση με το Pakistan Ordnance Factory τον Δεκέμβριο του 2022 για προμήθειες 200.000 ρουκετών αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πακιστάν να αναδεικνύεται βασικός αμυντικός προμηθευτής σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο ταξίδι τους στο Κίεβο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος».
Μέχρι στιγμής, τέσσερις ασιατικές χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο που φέρεται να έχουν παρασυρθεί στη δίνη του ουκρανικού πολέμου. Αυτά είναι η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Πακιστάν.

BrahMos εναντίον Kinzhal

Αλλά μάλλον, μια πιο ενδιαφέρουσα φήμη είναι ότι και η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των ασιατικών κρατών που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι Moscow Times του Ιουλίου ανέφεραν ότι οι ρωσικές αμυντικές εταιρείες αγοράζουν ξανά εξοπλισμό που παράγουν και πουλούσαν σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού στρατιωτικού υλικού.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ένας Ρώσος κατασκευαστής πυραύλων τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο αγόρασε για τελευταία φορά σκοπευτικά νυχτερινής όρασης αξίας 150.000 δολαρίων ΗΠΑ σε αντιαεροπορικούς πυραύλους από το ινδικό Υπουργείο Άμυνας (MoD).
Ενώ τα τελωνειακά δεδομένα δείχνουν ότι τα εξαρτήματα επιστράφηκαν επειδή ήταν ελαττωματικά, δεν υπάρχουν αναφορές για τα αντικείμενα που επιστράφηκαν στην Ινδία.
Τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εκμεταλλεύονται τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας πέρα ​​από τις αναλογίες και κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της πολεμικής μηχανής της Μόσχας έχει κακή απόδοση ενάντια στα δυτικά τεθωρακισμένα που παρέχονται στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, έχει διαδοθεί ότι η πιθανή κακή απόδοση του πολυδιαφημισμένου ρωσικού πυραύλου Kinzhal στην Ουκρανία, που παρατηρήθηκε σε πολλαπλές αναχαιτίσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία να αγοράσει το BrahMos από την Ινδία.
Γράφοντας για το Modern War Institute σε ένα άρθρο της 23ης Μαΐου, ο Peter Mitchell παρομοίασε το Kinzhal με ένα γιγάντιο βέλος γεμάτο εκρηκτικά, καθώς ο πύραυλος χρησιμοποιεί έναν κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου που πιθανότατα δεν μπορεί να επιβραδυνθεί κατά την πτήση.
Δυτικοί αναφέρουν ότι οι μεγάλες υλικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνουν την πιθανότητα η Ρωσία να ανακατευθύνει ορισμένες από τις παραγγελίες όπλων της Ινδίας για να αντικαταστήσει τις απώλειες μάχης. Οι κυρώσεις στη ρωσική αμυντική βιομηχανία έχουν επίσης εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία της Ρωσίας ως μακροπρόθεσμου εφοδιασμού όπλων της Ινδίας.
Οι απώλειες από τη ρωσική πλευρά μπορεί να είναι μετρήσιμες, αλλά η καταστροφή του ουκρανικού οπλισμού διατηρείται καλά φυλαγμένο μυστικό. Άλλωστε, αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν επίσης να υπερβάλουν και να δημιουργήσουν δυσπιστία για την ινδο-ρωσική σχέση.
Τον Απρίλιο του 2023, το Bloomberg ανέφερε ότι οι πληρωμές της Ινδίας αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρωσικά όπλα είχαν κολλήσει για ένα χρόνο και ότι η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει πίστωση για ανταλλακτικά αντιπυραυλικής άμυνας S-400 αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.
Σε αντίθεση με αυτό, το Defense News ανέφερε τον Μάιο του 2023 ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιλύσουν τις καθυστερημένες πληρωμές επισημοποιώντας παράλληλα ένα σχέδιο για την τοπική παραγωγή ορισμένου ρωσικού εξοπλισμού στην Ινδία.
Το Defense News αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας θα πραγματοποιεί πληρωμές χρησιμοποιώντας το Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας, μια εναλλακτική λύση στο SWIFT που πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει. Κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι η Δύση χρησιμοποιεί όχι μόνο μοχθηρή προπαγάνδα εναντίον της Ρωσίας, αλλά γνωρίζει επίσης ότι δεν έχει όπλο παρόμοιο με το BrahMos για να την αντιμετωπίσει.
Τέλος, το Arms Control Today του Νοεμβρίου 2022 είπε: «Το Ιράν έχει εδραιώσει τον ρόλο του ως προμηθευτής όπλων της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας απώλειες στο πεδίο της μάχης, εντείνουν τις επιθέσεις τους στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της Ουκρανίας».
Το περασμένο καλοκαίρι, το Ιράν άρχισε να παραδίδει drones που περιπλανώνται και μετά εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση με στόχο, για ρωσική χρήση στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Το Reuters ανέφερε στις 18 Οκτωβρίου ότι η Τεχεράνη αύξησε τη συμμετοχή της συμφωνώντας να παράσχει στη Μόσχα πυραύλους εδάφους και πολλά επιπλέον φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης