Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταχύτατα! Δύο μαχητικά αεροσκάφη FA-50 παραδόθηκαν στην Πολωνία από τη Νότια Κορέα σε χρόνο ρεκόρ

Ταχύτατα! Δύο μαχητικά αεροσκάφη FA-50 παραδόθηκαν στην Πολωνία από τη Νότια Κορέα σε χρόνο ρεκόρ
Η παράδοση πραγματοποιήθηκε μόλις ένα μήνα αφότου η KAI πραγματοποίησε την επίσημη κυκλοφορία ή την τελετουργική αναχώρηση του αεροσκάφους στις 7 Ιουνίου, παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak
Λίγο περισσότερο από δέκα μήνες αφότου η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία για το FA-50 με τον αναδυόμενο ασιατικό αμυντικό γίγαντα Korea Aerospace Industries (KAI), τα δύο πρώτα αεροσκάφη έχουν ήδη παραδοθεί στις πολωνικές αρχές. Θα δοθούν έτοιμα για χρήση στην Πολωνική Αεροπορία (PAF) τον επόμενο μήνα.
Στη συντομότερη περίοδο παράδοσης για το KAI, οι δύο πρώτες μονάδες ελαφρών πολεμικών αεροσκαφών FA-50GF έφτασαν στην Πολωνία στις 9 Ιουλίου. Θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές Αυγούστου μετά από τελική εξέταση στην αεροπορική βάση του Μινσκ και την ίδια πτήση αποδοχής.
Η παράδοση πραγματοποιήθηκε μόλις ένα μήνα αφότου η KAI πραγματοποίησε την επίσημη κυκλοφορία ή την τελετουργική αναχώρηση του αεροσκάφους στις 7 Ιουνίου, παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak.
Τότε, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας είπε στα μέσα ενημέρωσης, «Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στο Mińsk Mazowiecki της Πολωνίας, είχα τη χαρά και την τιμή να εγκρίνω τη σύμβαση για την προμήθεια ελαφρών αεροσκαφών μάχης FA-50.
Οι πρώτες μονάδες παραδίδονται ήδη στην Πολωνία. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία».
Η εξέλιξη είναι σπουδαία καθώς η παράδοση του αεροσκάφους έρχεται σε μια εποχή που η δημοτικότητα του νοτιοκορεατικού FA-50 αυξάνεται παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ των κρατών που θέλουν να αγοράσουν φθηνότερα, ελαφρά αεροσκάφη μάχης αντί για ακριβά και βαρέα αεροσκάφη μάχης.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας υπέγραψε δύο συμβόλαια για την αγορά 48 ελαφρών αεροσκαφών FA-50 από τη Νότια Κορέα. Όπως αναφέρθηκε τα πρώτα 12 τζετ θα παραδοθούν το 2023 και άλλα 36 αεροσκάφη από το 2025 έως το 2028. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, η Βαρσοβία θα λάβει δέκα ακόμη FA-50 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η παράδοση του αεροσκάφους ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που έχει γίνει ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της αναπτυσσόμενης αμυντικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Τον Δεκέμβριο του 2022, η πρώτη αποστολή νοτιοκορεατικών αρμάτων μάχης και οβιδοβόλων παραδόθηκε στην Πολωνία μήνες μετά την παραγγελία της Βαρσοβίας.
Η παράδοση του FA-50 σε μόλις δέκα μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι καλός οιωνός για τις αμυντικές πωλήσεις της χώρας της Νότιας Ασίας. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η KAI υπέγραψε το συμβόλαιο της Μαλαισίας για την εξαγωγή 18 ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών FA-50 και αυτή τη στιγμή στέλνει το FA-50 σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής.
Ωστόσο, σε μια πρόσφατη εξέλιξη που καλύφθηκε εκτενώς στα ινδικά μέσα ενημέρωσης, πληθαίνουν οι εικασίες ότι η χώρα θα έλεγε ναι στην αγορά του ινδικού LCA Tejas, που θεωρείται στενός ανταγωνιστής του νοτιοκορεατικού αεροσκάφους FA-50. Το FA-50 έχει αγοραστεί από την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Ιράκ, εκτός από τη Μαλαισία και την Πολωνία.
Ωστόσο, ενώ η παράδοση που ξεκινά σε χρόνο ρεκόρ μπορεί να είναι καλά νέα για την KAI, είναι ακόμη πιο σημαντική για την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αναζητά ένα ικανό μαχητικό αεροσκάφος για να μειώσει την εξάρτηση από τα γηρασμένα αεροσκάφη Su-22 Fitter και τα μαχητικά MiG-29.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης