Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke (πρ. Fed): Τον Ιούλιο θα δούμε την τελευταία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Bernanke (πρ. Fed): Τον Ιούλιο θα δούμε την τελευταία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει "πιο σταθερά" στην περιοχή του 3% έως 3,5% τους επόμενους έξι μήνες
Η ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία της τρέχουσας εκστρατείας πιστωτικής σύσφιξης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ben Bernanke.
"Φαίνεται πολύ σαφές ότι η Fed θα αυξήσει άλλες 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της", δήλωσε σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Fidelity Investments.
"Είναι πιθανό αυτή η αύξηση τον Ιούλιο να είναι η τελευταία".

Συμφωνούν οι αγορές

Οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν.
Τιμολογούν τη σχεδόν βέβαιη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 25-26 Ιουλίου, με περιορισμένες πιθανότητες για πρόσθετη αύξηση στη συνέχεια, σύμφωνα με τις συναλλαγές στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Μιλώντας ως ανώτερος σύμβουλος της Pacific Investment Management, ο Bernanke δήλωσε ότι βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει "πιο σταθερά" στην περιοχή του 3% έως 3,5% τους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι αυξήσεις των ενοικίων υποχωρούν και οι τιμές των αυτοκινήτων μειώνονται.
Θα πέσουμε στα τρία, τρία και πλέον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια νομίζω ότι η Fed θα πάρει το χρόνο της προσπαθώντας να φτάσει στο στόχο του 2%", δήλωσε ο Μπερνάνκι.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε κατά 3,8% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο βασικός δείκτης τιμών PCE - ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και τον οποίο οι αξιωματούχοι της Fed κρίνουν ότι είναι πιο αντιπροσωπευτικός των υποκείμενων τάσεων - αυξήθηκε κατά 4,6%.
Ο Bernanke δήλωσε ότι η Fed θα θελήσει να δει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά εργασίας προτού κηρύξει τη νίκη στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.
"Είναι ακόμα αρκετά καυτή", είπε για την αγορά εργασίας.
Ενώ οι κενές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1,6 ανοιχτές θέσεις για κάθε άτομο που λογίζεται ως άνεργος.
Ο πρώην πρόεδρος της Fed υπέδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να υποστούν μια επιβράδυνση ως μέρος του τιμήματος της μείωσης του πληθωρισμού, αν και τόνισε ότι οποιαδήποτε ύφεση θα είναι πιθανότατα ήπια.
"Αυτό που θα δούμε είναι μια πολύ μέτρια αύξηση της ανεργίας και μια επιβράδυνση της οικονομίας", είπε.
"Αλλά θα με εξέπληττε πολύ να δω μια βαθιά ύφεση μέσα στο επόμενο έτος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης