Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαλύουν τις ουκρανικές υποδομές - CIA: Δύσκολη η πρόοδος στην αντεπίθεση – Ξεμένουν από στρατό, τέλος τα Bayraktar

Διαλύουν τις ουκρανικές υποδομές - CIA: Δύσκολη η πρόοδος στην αντεπίθεση – Ξεμένουν από στρατό, τέλος τα Bayraktar
Aποκαλύπτεται ότι οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις μάχιμες Ταξιαρχίες και αρχίζουν και χρησιμοποιούν και εφεδρείες… το τέλος για τον Ουκρανικό στρατό πλησιάζει… - Douglas Macgregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αποφευχθεί η καταστροφή της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
(upd 20) Ενώ ένα τρίτο κύμα ρωσικών χτυπημάτων ακριβείας καταστρέφει τα λιμάνια της Οδησσού και Mykolaiv… οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν πλέον ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες… ο επικεφαλής της CIA William Burns παραδέχεται ανοικτά ότι η πρόοδος στην Ουκρανική αντεπίθεση θα είναι πολύ δύσκολη… και ότι ο αργός ρυθμός… αναμενόταν…
Ωστόσο η CIA επιχειρεί να ωραιοποιήσει μια τραγική κατάσταση στην Ουκρανία, αφού οι αμερικανοί στρατηγοί πριν τις 4 Ιουνίου 2023… ανέφεραν ότι η αντεπίθεση θα κριθεί τις πρώτες 72 ώρες… έκτοτε έχουν παρέλθει 1130 ώρες… και καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει υπάρξει από την Ουκρανική αντεπίθεση…
Επίσης αποκαλύπτεται ότι οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις μάχιμες Ταξιαρχίες και αρχίζουν και χρησιμοποιούν και εφεδρείες… το τέλος για τον Ουκρανικό στρατό πλησιάζει…
Ενδεικτικό της αποτυχίας των Ουκρανών είναι το γεγονός πως σταμάτησαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη Zaporizhia.


William Burns (CIA): Δύσκολη η πρόοδος στην Ουκρανική αντεπίθεση

Ο αργός ρυθμός της αντεπίθεσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δεν προκάλεσε έκπληξη, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) William Burns στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν το γεγονός ότι η αντεπίθεση είναι μια σκληρή κίνηση.
Η επίθεση είναι πολύ πιο δύσκολη από την άμυνα», είπε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον ρυθμό της ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Οι Ρώσοι είχαν μήνες να προετοιμάσουν όχι μόνο σταθερές άμυνες στη νότια Ουκρανία, αλλά και αρκετά πυκνά και εκτεταμένα πεδία άμυνας.
Επομένως, θα χρειαστεί χρόνος και δεν θα είναι εύκολο να σημειωθεί πρόοδος» πρόσθεσε ο επικεφαλής της CIA.
Ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε τις αντεπιθέσεις από τις 4 Ιουνίου 2023 αλλά καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί.
Οι απώλειες των Ουκρανών ξεπερνούν τις 26.000 από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεσή ενώ έχει καταστραφεί το 25% των όπλων που παρείχε η Δύση στην Ουκρανία.

Κατά κύματα διαλύουν τις Ουκρανικές υποδομές

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στις 21 Ιουλίου 2023, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχυσαν τα αντίποινα σε οπίσθιες εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν για 3η φορά πυραυλική επίθεση και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον λιμενικών υποδομών στη νότια Ουκρανία στις 21 Ιουλίου μετά την απόσυρση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα στις 17 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 7 πυραύλους κρουζ Onyx, 4 πύραυλους Kh-22, 3 θαλάσσιους πυραύλους κρουζ Kalibr, 5 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander και 19 ιρανικής κατασκευής drones Shahed.
Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν τις λιμενικές υποδομές στις περιφέρειες Mykolaiv και Οδησσό και τα χτυπήματα στόχευσαν εγκαταστάσεις στα λιμάνια και στρατιωτικές υποδομές.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τις ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής drones και αποθήκευσης στην πόλη της Οδησσού και στο Chornomorske στην περιφέρεια της Οδησσού και εγκαταστάσεις υποδομής καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών στην πόλη Mykolaiv.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το κτίριο της Διοίκησης του Λιμένα της Οδησσού στο κέντρο της πόλης της Οδησσού

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα

Πολυάριθμες εκρήξεις σημειώθηκαν και πάλι στην Οδησσό λίγο μετά το χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων σε στόχους στις περιοχές Zaporozhye και Sumy.
Η Ουκρανία έβαλε ξανά στο στόχαστρο την Κριμαία.
Ένα UAV χτύπησε το χωριό Razdolnoye στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, όπου μια νέα κοπέλα σκοτώθηκε στο δρόμο.
Η Ουκρανία ηττάται στο μέτωπο και προσπαθεί με ανούσιες κινήσεις εντυπώσεων να κερδίσει δημοσιότητα…
Η Ουκρανία πρέπει να διεκδικήσει τουλάχιστον κάποιες νίκες, ενώ η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει.

Πολωνία: Φοβάται τη Wagner και στέλνει στρατεύματα από τα δυτικά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Σε αναδιάταξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων προχωρούν οι Πολωνοί, οι οποίοι στέλνουν στρατεύματα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις οι ειδικές δυνάμεις του λευκορωσικού στρατού με μαχητές της Wagner.
Σε δηλώσεις του ο Zbigniew Hoffmann, γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του υπουργικού συμβουλίου της Πολωνίας, υποστήριξε ότι η Επιτροπή έχει ήδη αναλύσει τις πιθανές απειλές, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της ανάπτυξης δύναμης της Wagner.
«Για αυτό ο επικεφαλής της Επιτροπής και υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak αποφάσισε να αναδιατάξει τους στρατιωτικούς μας σχηματισμούς από τα δυτικά στα ανατολικά της Πολωνίας» είπε ο Hoffmann, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και η αποτροπή ενός πιθανού επιτιθέμενου.
«Οι κοινές ασκήσεις του λευκορωσικού στρατού και των δυνάμεων της Wagner είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση» υποστήριξε ο Hoffmann.

Στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Στρατιωτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα με πραγματικά πυρά πραγματοποίησε η Ρωσία λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της ότι οποιοδήποτε πλοίο πλησιάζει ουκρανικά λιμάνια θα είναι στόχος.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία έγινε στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας για να χτυπηθεί στόχος στη θάλασσα.
«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε πυραύλους cruise εναντίον σκάφους – στόχους σε πεδίο βολής στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Τα δεδομένα τηλεμετρίας και η επιτήρηση με βίντεο από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιβεβαίωσαν την επιτυχία της άσκησης.
Το σκάφος-στόχος καταστράφηκε όταν χτυπήθηκε από πύραυλο» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα πλοία και τα αεροσκάφη του στόλου εκτέλεσαν ασκήσεις για να αποκλειστεί προσωρινά η ζώνη που είχε κλείσει για τη ναυσιπλοΐα και για να ληφθούν μέτρα περιορισμού του σκάφους – στόχου.

Ρωσία: Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τον ασφαλή διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για τις επιθέσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Vershinin κατηγόρησε την Ουκρανία ότι χρησιμοποιούσε τον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις στα ρωσικά συμφέροντα, όπως εκείνη στη γέφυρα της Κριμαίας, στις αρχές της εβδομάδας.
Ο Vershinin ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, με την οποία είχε εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας, παρά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στη χώρα αυτήν.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι αγνοήθηκε ένα παράλληλο μνημόνιο που υποσχόταν διευκολύνσεις για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε πλοίο κατευθυνθεί σε ουκρανικό λιμάνι θα θεωρηθεί ότι μεταφέρει όπλα.
Η Ουκρανία αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον διάδρομο αυτόν για στρατιωτικούς σκοπούς όμως ο Vershinin επέμεινε, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι υπήρξαν πολλά συμβάντα.
«Χρησιμοποιήθηκε, όπως γνωρίζουμε και το έχουμε ήδη πει, για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων» είπε.
«Έγιναν (επιθέσεις) στη γέφυρα της Κριμαίας, ήδη δύο φορές. Έγιναν στη Σεβαστούπολη, θυμηθείτε τον περασμένο Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τα φαινόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προκάλεσαν δύο φορές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο.
Η γέφυρα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στη νότια Ουκρανία.

«O Guterres να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Ουκρανών»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν πρέπει να καταγγέλλει τα πλήγματα σε στόχους στην Οδησσό, όπου σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Vershinin.
«Σήμερα, υπήρξε μια δήλωση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres σχετικά με χτυπήματα εκδίκησης στην Οδησσό.
Είναι μια ισχυρή καταδίκη, καθώς φέρεται να σχετίζεται την επισιτιστική ασφάλεια.
Ωστόσο τα (ρωσικά) χτυπήματα έγιναν σε στόχους που στην πραγματικότητα σχεδίαζαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί», σημείωσε.
O Vershinin τόνισε, πως αυτά που πρέπει να καταδικαστούν είναι μόνο τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ο Ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία, τη Γέφυρα της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη και το σαμποτάζ στον αγωγό αμμωνίας δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής την απάντηση από τη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Σταμάτησε η αντεπίθεση των Ουκρανών στη Zaporizhia

Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες επιθετικές ενέργειες και τις βαριές απώλειες οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους στο μέτωπο της Zaporizhia.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της περιοχής Yevgeny Balitsky είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σταμάτησαν τις επιθετικές τους προσπάθειες στην κατεύθυνση των εχθροπραξιών στη Zaporizhia.
Σύμφωνα με τον Balitsky «ο εχθρός προσπαθεί να συνέλθει μετά από σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό».
Το βράδυ της 19ης Ιουλίου, οι συντάκτες του καναλιού Telegram «Επιχείρηση Z: Στρατιωτικοί Ανταποκριτές της Ρωσικής Άνοιξης» ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια ισχυρή επιθετική επιχείρηση.
«Ο εχθρός εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση με Leopards και Bradley κοντά στο Orekhov στο μέτωπο της Zaporizhia.
Έχοντας στείλει τεθωρακισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ και πολλούς μαχητές προσπάθησαν να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές» αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο κανάλι.
Στις 18 Ιουλίου, ο Vladimir Rogov, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του χωριού Rabotino.
Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πολλά τανκς και ένα μαχητικό όχημα πεζικού Bradley «αναγκάζοντας τον εχθρό να τραπεί σε φυγή και να κρυφτεί σε δάση της περιοχής».
Ο Balitsky είπε νωρίτερα ότι ο ουκρανικός στρατός συγκέντρωνε στρατεύματα για να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia (ZNPP).
«Ο εχθρός συγκέντρωνε τις δυνάμεις του για να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια των Ουκρανών να οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής», δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής.

Εξαντλείται ο Ουκρανικός στρατός

Οι τελευταίες εφεδρείες από τις νέες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή.
Ήδη περίπου το 60% των εφεδρικών δυνάμεων εμπλέκονται σε εχθροπραξίες και οι περισσότερες από αυτές έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Zaporizhia, όπου ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σημειώσει καμία στρατηγική επιτυχία.
Για παράδειγμα, οι ταξιαρχίες 116, 117, 118 ενίσχυσαν την επίθεση στο μέτωπο Zaporizhia.
Δυνάμεις της διαφημιζόμενης «Επιθετικής Φρουράς» μάχονται ήδη Πρόκειται για εφεδρεία αποσπασμάτων Εθνοφρουράς, Συνοριοφυλάκων και αστυνομικών μονάδων, που δημιουργήθηκε ειδικά για την καλοκαιρινή επίθεση.
Μάλιστα και οι 8 ταξιαρχίες της Φρουράς βρίσκονται ήδη στο μέτωπο.

Ειδικότερα, οι ταξιαρχίες «Kara-Dag», «Spartan», «Azov» αναπτύσσονται στην περιοχή του Rabotino.
Από την Τουρκία πήγαν εκεί και οι διαβόητοι ηγέτες του Azov.
Αυτή τη φορά, δεν έχουν επιλογή να παραδοθούν όπως έκαναν στη Μαριούπολη.

Παρά τις ενισχύσεις, οι Ουκρανοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη νίκες.
Ομάδες επίθεσης που υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα οχήματα εξακολουθούν να προσπαθούν να πιέσουν τη ρωσική άμυνα, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.
Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται μαζικά.
Ενώ ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός καίγεται στις στέπες της Ουκρανίας

Προέλαση ρώσων στο Kupyansk

Εν τω μεταξύ, στα βόρεια μέτωπα του Donbass, η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό είναι ακόμη χειρότερη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στην επίθεση πλησιάζοντας το Kupyansk και καταστρέφοντας ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις κοντά στο Svatove και Kreminna.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές μονάδες προχωρούν σταθερά προς τα εμπρός αναγκάζοντας τις ουκρανικές μονάδες να υπερασπιστούν το προπύργιο στο Zarechnoe με πρόσθετες δυνάμεις.
Στα βορειοανατολικά του Kupyansk, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα σε βάθος ένα χιλιόμετρο και έως και δύο χιλιόμετρα κατά μήκος του μετώπου.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή οχυρώσεων στα απελευθερωμένα εδάφη.
Οι Ουκρανοί δεν περίμεναν τη ρωσική επίθεση και έστειλαν βιαστικά την 41η ταξιαρχία από τις εφεδρείες τους στο Kupyansk, αλλά δεν επαρκεί και σύντομα θα πρέπει να στείλουν και την 44η ταξιαρχία.
Μόνο στην περιοχή του Luhansk οι ρώσοι έχουν αναπτύξει 100.000 στρατιώτες…

Washington Post: Τρομοκρατήθηκαν στις ΗΠΑ, δεν το έχουν ξαναδεί αυτό…

Ο ρωσικός στρατός προκαλεί μεγάλες ζημιές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με μαζικές επιθέσεις με drone, υποστηρίζει η Washington Post.
Χαρακτηριστικό της ρωσικής άμυνας είναι τα πανταχού παρόντα UAV που παρέχουν στον στρατό λεπτομερείς πληροφορίες για την τοποθεσία των ουκρανικών στρατευμάτων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντάς του να πραγματοποιεί μαζικές επιθέσεις με drones καμικάζι ή να εκτελεί στοχευμένα πλήγματα.
Ακόμη και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση από τον εχθρό, παρ' όλη τη μαχητική τους εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει η Washington Post.
Οι προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα με τεθωρακισμένες μονάδες αντιμετωπίστηκαν με καταστροφικά πυρά πυροβολικού, αντιαρματικούς πυραύλους, περιπλανώμενα πυρομαχικά και χτυπήματα ελικοπτέρων.
Αυτό οδήγησε σε μεγάλες απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Express: «Το να πολεμάς τους ρώσους είναι κόλαση»

Ο μισθοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τον οποίο η βρετανική Express αποκάλεσε «έναν από τους πιο επικίνδυνους ελεύθερους σκοπευτές στον πλανήτη», τόνισε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό είναι πολύ δύσκολες για τους Ουκρανούς λόγω των ναρκοπεδίων και των ισχυρών οχυρώσεων.
«Αν είσαι στη γραμμή επαφής, δηλαδή κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο με Ρώσους στρατιώτες, αυτή είναι πραγματική κόλαση».
Σύμφωνα με τον μισθοφόρο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι τα ναρκοπέδια και οι εχθρικές οχυρωμένες περιοχές.
Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται πολύ διαφορετικό εξοπλισμό για να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί, είπε ο ελεύθερος σκοπευτής.
Σημείωσε επίσης ότι για πολλούς Ουκρανούς, οι μάχες ήταν μεγάλη απογοήτευση, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες που προετοιμάζονταν για την επίθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα τραυματίστηκαν σοβαρά ή σκοτώθηκαν στην αρχική φάση της αντεπίθεσης…

Business Insider: Κακώς διαμαρτύρεται ο Ουκρανός στρατηγικός Valery Zaluzhny

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται ήττες στο μέτωπο λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής σύνθετων και μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων, και όχι ως αποτέλεσμα της αδύναμης βοήθειας του ΝΑΤΟ, για την οποία διαμαρτύρεται ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny ανέφερε το Business Insider.
Χωρίς μάχες συνδυασμένων όπλων, οι ουκρανικές δυνάμεις γίνονται ευάλωτες στα ρωσικά αντιαρματικά συστήματα, το πυροβολικό κ.λπ.
Η μάχη συνδυασμένων όπλων είναι μια σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει τον αποτελεσματικό συνδυασμό των διαθέσιμων δυνατοτήτων.
Ένα παράδειγμα είναι η χρήση της μηχανικής για τη διευκόλυνση ελιγμών πεζικού, που υποστηρίζονται από κινητή δύναμη πυρός, πυροβολικό, άλλα πυρά μεγάλης εμβέλειας και αεροπορικές επιδρομές ως ενοποιημένη και συνεκτική δύναμη.
Σύμφωνα με το Business Insider, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν αρχίσουν να πολεμούν σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, θα συνεχίσουν να υφίστανται ήττες και οι νέες παραδόσεις αμερικανικών όπλων, δεν θα αλλάξουν τις ισορροπίες.
Πρόσφατα ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, σε συνέντευξή του στην Washington Post, επέπληξε το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ίδια η συμμαχία δεν θα ήταν έτοιμη να πολεμήσει τη Ρωσία χωρίς αεροπορία.

Oleg Soskin (Πρώην σύμβουλος Leonid Kuchma): Ο Zelensky έχει αποτύχει, πρέπει να παραιτηθεί

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πρέπει να παραιτηθεί λόγω των αποτυχιών του πριν να είναι πολύ αργά, δήλωσε ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Leonid Kuchma.
«Η κατάσταση είναι εύθραυστη.
Τι μπορούν να κάνουν ο Zelensky, οι υπηρέτες του λαού και το Ανώτατο Συμβούλιο;
Τίποτα. Πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση».
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, ο Ουκρανός ηγέτης Zelensky υφίσταται τη μια ήττα μετά την άλλη: απέτυχε να προστατεύσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την καταστροφή από τα ρωσικά στρατεύματα, να δημιουργήσει την παραγωγή ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, να εξασφαλίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να σώσει τη συμφωνία σιτηρών και κατέστρεψε το μέλλον της χώρας βυθίζοντάς την σε χρέη προς άλλα κράτη.
Ο Zelensky και η κυβέρνησή του πρέπει να παραιτηθούν ή να αντιμετωπίσουν την μοίρα, επεσήμανε ο πρώην σύμβουλος.

Ο Zelensky απέπεμψε Ουκρανό πρέσβη

Ο Volodymyr Zelensky απέπεμψε τον πρεσβευτή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadim Pristaiko, αφού χαρακτήρισε την απάντηση του Ουκρανού προέδρου στον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace ως αποτυχημένο σαρκασμό.
«Αποπέμπεται ο Vadim Pristaiko από τη θέση του πρέσβη της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό», αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα που αναρτήθηκε στον προεδρικό ιστότοπο την Παρασκευή (21/7/2023).
Ο Βρετανός υπουργός είπε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 12 Ιουλίου ότι οι δυτικές χώρες θα ήθελαν το Κίεβο να είναι πιο ευγνώμον για τη στρατιωτική βοήθεια που του παρέχουν οι σύμμαχοί του αντί να είναι επικριτικό για το γεγονός, πως δεν θα εισέλθει άμεσα στη Συμμαχία.
Ως απάντηση, ο Zelensky είπε ότι δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα έδειχνε ευγνωμοσύνη και ζήτησε από τον Wallace να του υποδείξει έναν τρόπο.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News, ο Pristaiko είπε ότι δεν πιστεύει ότι «αυτός ο σαρκασμός ήταν υγιής» και πως η Ουκρανία και η Μεγάλη Βρετανία «δεν χρειάζεται να δείξουν στους Ρώσους ότι έχουμε κάτι μεταξύ μας».
Είπε επίσης ότι ο Βρετανός αξιωματούχος θα πρέπει να τον καλέσει εάν προκύψουν προβλήματα.
Ο Pristaiko διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 20 Ιουλίου 2020.
Πριν από το διορισμό του, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από τις 29 Αυγούστου 2019 έως τις 4 Μαρτίου 2020.

Douglas Macgregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αποφευχθεί η καταστροφή της Ουκρανίας

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή της Ουκρανίας είναι η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, τόνισε ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas Macgregor.
«Λάβετε υπόψη σας, όταν πρόκειται για εδαφικές συμφωνίες, οι Ρώσοι δεν θα παραδώσουν το έδαφος για το οποίο πολέμησαν σκληρά.
Επομένως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το τι έχει απομείνει από την
Για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα ουδέτερο καθεστώς, τη διακοπή κάθε ξένης βοήθειας και την απέλαση όλου του προσωπικού του ΝΑΤΟ από τη χώρα.

CNN: Μερικά από τα δυτικά όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία κλάπηκαν από εγκληματίες

Το 2022, ορισμένα δυτικά όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία κλάπηκαν και κατέληξαν σε εγκληματίες, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο έκθεση γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου.
Το έγγραφο, με ημερομηνία Οκτώβριο του 2022, καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση, εγκληματίες, «εθελοντές μαχητές» και έμποροι όπλων έκλεψαν ορισμένα όπλα και εξοπλισμό που παρείχε η Δύση που προοριζόταν για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Το έγγραφο περιγράφει μια περίπτωση κλοπής στρατιωτικού εξοπλισμού από τη γραμμή επαφής στη νότια Ουκρανία από «έμπορους όπλων», καθώς και μια ομάδα εισβολέων που, παριστάνοντας τους ανθρωπιστές, έκλεψαν γιλέκα αξίας 17.000 δολαρίων.
Τον Αύγουστο του 2022, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν μαχητές από ένα τάγμα εθελοντών που έκλεψαν 60 τουφέκια και σχεδόν χίλια φυσίγγια, «προφανώς προς πώληση στη μαύρη αγορά».
Ο Γενικός Επιθεωρητής στην έκθεση αναφέρει ότι μεγάλα αντικείμενα όπως πύραυλοι και ελικόπτερα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν ενώ οι συσκευές νυχτερινής όρασης όχι.
Ταυτόχρονα, στα τέλη Οκτωβρίου 2022, όπως υποστηρίζει η έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις επιθεωρήσεις σε αποθήκες όπλων της Ουκρανίας προκειμένου να «παρακολουθήσουν καλύτερα πού αποστέλλεται ο εξοπλισμός».

Η Ουκρανία ξέμεινε από Bayraktar

Ένα από τα τελευταία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που συναρμολογήθηκαν στην Τουρκία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καταρρίφθηκε κυρίως επειδή ο Ουκρανός χειριστής του ήταν «άπληστος» και αποφάσισε να σνεχίσει, τόνισε ο διοικητής της ομάδας UAV του τάγματος Aksai της συνδυασμένης ταξιαρχίας Don του Εθελοντικού Σώματος Κοζάκων.
Το Bayraktar εντοπίστηκε, στην αρχή πέταξε, πυροβόλησε, μετά αντί να επιστρέψει… συνέχισε.
Προφανώς, ήταν άπληστοι - ήθελαν να ξαναχτυπήσουν.
Εκείνη τη στιγμή, λειτούργησαν τα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το κατέβασαν ενάμιση χιλιόμετρο και μετά το κατέστρεψαν με πύραυλο.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ομάδας UAV, ήταν δυνατό να εντοπιστεί αυτό το drone ακριβώς τη στιγμή που είχε ήδη ρίξει μέρος του φορτίου πυρομαχικών.
Πήγε να πυροβολήσει ξανά, γιατί διέθετε δύο πυραύλους, και πήγε να πυροβολήσει ξανά.
Και εκείνη τη στιγμή καταρρίφθηκε.
Διακόπηκε η σύνδεση με τον δορυφόρο, η επικοινωνία με τον πιλότο που τον έλεγχε μειώθηκε δραστικά.
Μπήκε σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης, και μετά έγινε εύκολος στόχος.
Στα τέλη Μαΐου, το Αμερικανικό Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης (CNA) ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που μετέφερε η Τουρκία στην Ουκρανία καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, ήταν ευάλωτα στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Βουλγαρία στέλνει 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε στις 21/7/2023 την παράδοση περίπου 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η πρόταση της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης – η οποία ακολουθεί διαφορετική στρατηγική σε σύγκριση με προηγούμενες που απέφευγαν να βοηθήσουν ενεργά το Κίεβο – εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (148 υπέρ έναντι 52 κατά).
Τα σοβιετικής κατασκευής BTR είχαν αγοραστεί τη δεκαετία του 1980 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.
«Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα οχήματα, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την Ουκρανία στον αγώνα που δίνει για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της» απέναντι στη Ρωσία, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετεξέλιξη του κομμουνιστικού κόμματος που κυβερνούσε παλαιότερα τη χώρα, αντιτάχθηκε στην πρόταση, όπως και η φιλορωσική παράταξη «Αναγέννηση» (Vazrajdane) που έκανε λόγο για «προδοσία και ντροπή».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Προέλαση ρωσικών δυνάμεων στο Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna και κέρδισαν εδάφη στις 20 Ιουλίου. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στον αυτοκινητόδρομο N26 Kupyansk-Svatove νότια του Novoselivske (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove).
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν οριακές προόδους στη δασική περιοχή Serebryanske (11 χλμ νότια της Kreminna).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά της Masyutivka (13 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk).
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εφαρμογών της Κεντρικής Διεύθυνσης Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, ο συνταγματάρχης Mykola Urshalovych, αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν πρόσφατα μια περιορισμένη επιθετική προσπάθεια στη γραμμή Kupyansk-Lyman, αλλά είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις…

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Kupyansk και κοντά στην Kreminna.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης κοντά στο Ivanivka (20 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Bilohorivna (2 χλμ από την Kreminna)

Σκληρές μάχες δυτικά στο Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις στις βόρειες και νότιες πτέρυγες του Bakhmut και σημείωσαν περιορισμένα κέρδη στις 20 Ιουλίου.
Γεωτοποθετημένες εικόνες δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στη δασική περιοχή Klishchiivka (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς σε στοιχεία της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων κοντά στο Bilohorivka (22 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut), το Klishchiivka και το Vesele (20 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut).
Μικρές ουκρανικές ομάδες επίθεσης με ελαφριά τεθωρακισμένη υποστήριξη προσπάθησαν να προχωρήσουν κοντά στο Dubovo-Vasylivka (7 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν προς το Yahidne (αμέσως βορειοδυτικά του Bakhmut) και κοντά στον αυτοκινητόδρομο E40 (Bakhmut προς Slovyansk) στο Orikhovo-Vasylivka
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται κοντά στο Klishchiivka όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις
Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν υψώματα κοντά στο Klishchiivka, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Αερομεταφερόμενης Δύναμης (VDV), απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από κάποιους λόφους.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της Avdriivka (11χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και κοντά στο Kurdyumivka (13 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).

Μάχες στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Bakhmut και κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk City, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση στις 20 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις κοντά σε Bohdanivka (5 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), Klishchiivka, Nevelske (14 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς στις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην Krasnohorivka.

Μάχες στο Vuhledar

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Vuhledar στη δυτική περιφέρεια του Donetsk, αλλά δεν πέτυχαν επιβεβαιωμένα εδαφικά κέρδη στις 20 Ιουλίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς σε θέσεις στοιχείων της Ρωσικής 36ης Φρουράς Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκίων.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μια ουκρανική δύναμη με υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων επιτέθηκε σε ρωσικές θέσεις στην περιοχή

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_202023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_202023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_July_202023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_202023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης