Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JPMorgan): Βρισκόμαστε σε επιφυλακή - Υπάρχουν 3 κίνδυνοι που απειλούν τον κόσμο

Dimon (JPMorgan): Βρισκόμαστε σε επιφυλακή - Υπάρχουν 3 κίνδυνοι που απειλούν τον κόσμο
Σύμφωνα με τον Dimon "οι αντίθετοι άνεμοι είναι σημαντικοί και κάπως πρωτοφανείς"
Βρισκόμαστε σε επιφυλακή.
Υπάρχουν 3 κίνδυνοι που απειλούν τον κόσμο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα, με τα έσοδα και τα κέρδη να υπερβαίνουν τις προσδοκίες της Wall Street.
Ο Dimon όμως είναι προσεκτικός.
"Υπάρχουν ακόμη εξέχοντες κίνδυνοι με άμεση προοπτική", δήλωσε.
"Οι καταναλωτές εξαντλούν σιγά σιγά τα αποθέματα μετρητών τους, ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι επίμονα υψηλός - αυξάνοντας τον κίνδυνο τα επιτόκια να ανέβουν και να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ποσοτική σύσφιξη τέτοιας κλίμακας δεν έχει συμβεί ποτέ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι μεγάλα και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο οποίος εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση για τους Ουκρανούς, έχει μεγάλες πιθανές επιπτώσεις στη γεωπολιτική και την παγκόσμια οικονομία".
Δεν είναι μια ρόδινη εικόνα.
Σύμφωνα με τον Dimon "οι αντίθετοι άνεμοι είναι σημαντικοί και κάπως πρωτοφανείς".

Υψηλός πυρήνας πληθωρισμού

Τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μικρότερη 12μηνη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, ο δομικός ΔΤΚ - ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια - αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση.
Εάν ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμείνει στα "επίμονα υψηλά" επίπεδα για τα οποία προειδοποίησε ο Dimon, τα χρήματα θα μπορούσαν σταδιακά να χάσουν την αξία τους λόγω των διαβρωτικών επιδράσεων του πληθωρισμού.
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers δήλωσε πρόσφατα ότι "το καλύτερο μέρος για να βρίσκεστε όταν έχετε πληθωρισμό είναι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία", όπως τα εμπορεύματα.
Οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν έκθεση σε εμπορεύματα όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο και τα γεωργικά προϊόντα μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) όπως το SPDR Gold Shares, το United States Oil Fund και το Invesco DB Agriculture Fund.
Τα ακίνητα είναι ένα άλλο δημοφιλές μέσο αντιστάθμισης έναντι της αύξησης των τιμών.
Όταν εμφανίζεται πληθωρισμός, το κόστος των πρώτων υλών και της εργασίας αυξάνεται, οπότε η κατασκευή νέων ακινήτων γίνεται ακριβότερη, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της αξίας των ακινήτων.
Ενώ η αγορά ενός σπιτιού μπορεί να είναι μια πρόκληση στο σημερινό περιβάλλον, νέες εταιρείες έχουν καινοτομήσει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να κερδίζουν παθητικό εισόδημα στην αγορά ακινήτων.

Ποσοτική σύσφιξη

Η ποσοτική σύσφιξη είναι μια νομισματική πολιτική που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν την προσφορά χρήματος.
Αυτό το επιτυγχάνουν με την πώληση τίτλων όπως τα κρατικά ομόλογα.
Καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αγοράζουν τους τίτλους, η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία μειώνεται.
Αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει υιοθετήσει την ποσοτική σύσφιξη για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Από τον Μάρτιο του 2022, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έχει αυξηθεί κατά 500 μονάδες βάσης.
Ενώ πολλές επιχειρήσεις φοβούνται τα υψηλά επιτόκια επειδή οδηγούν σε αυξημένο κόστος δανεισμού και μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες, μπορεί να είναι διαφορετική η ιστορία για τις τράπεζες.
Οι τράπεζες κερδίζουν χρήματα από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται και δανείζουν.
Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση των καθαρών περιθωρίων επιτοκίου τους.
Τα αποτελέσματα της JPMorgan καταδεικνύουν αυτό το σημείο.
Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση σε 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την εξέταση τραπεζικών μετοχών, οι επενδυτές μπορούν επίσης να ελέγξουν τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ως έναν τρόπο να μπουν στο κύμα των επιτοκίων.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές.
Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας και να δημιουργήσουν εκτεταμένη αβεβαιότητα.
Όταν οι εντάσεις κλιμακώνονται, οι επενδυτές συχνά στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια.
Ο χρυσός είναι ένα κλασικό παράδειγμα, καθώς έχει θεωρηθεί αποθήκη αξίας σε περιόδους κρίσης.
Τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίζουν επίσης να εξεταστούν - υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι επενδυτές μπορεί επίσης να θελήσουν να εξετάσουν αμυντικές μετοχές, οι οποίες συνήθως προέρχονται από τομείς που είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από οικονομικές υφέσεις.
Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η υγειονομική περίθαλψη - τομείς στους οποίους οι καθιερωμένες εταιρείες παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης