Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Περικοπές στα βασιλικά κονδύλια του Καρόλου λόγω ... offshore

Μεγάλη Βρετανία: Περικοπές στα βασιλικά κονδύλια του Καρόλου λόγω ... offshore
Ο Υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt διευκρίνισε ότι η περικοπή αντανακλά «την απροσδόκητα σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη του στέμματος από τις offshore για τα αιολικά»
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μείωσε περισσότερο από το μισό το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης που δίνει στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ — επειδή εκτιμάται ότι ο μονάρχης αποκομίζει υπέρογκα κέρδη μέσω offshore για αιολικά έργα στο Crown Estate.
Το Sovereign Grant - η ετήσια πληρωμή που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στη βασιλική οικογένεια - θα μειωθεί στο 12% εκατό επί των καθαρών κερδών της Crown Estate το 2024/25, από 25% που ανερχόταν φέτος.
Το πραγματικό ποσό ουσιαστικά θα παραμείνει αμετάβλητο στις 86 εκατομμύρια λίρες, αλλά η αλλαγή έγκειται στο ότι ο Κάρολος ΙΙΙ και η βασιλική οικογένεια του θα λάβουν σχεδόν 300 εκατομμύρια λίρες λιγότερα τα επόμενα τρία χρόνια από ό,τι εάν το επιτόκιο είχε παραμείνει το ίδιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt διευκρίνισε ότι η περικοπή αντανακλά «την απροσδόκητα σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη του στέμματος από τις offshore για τα αιολικά».
«Για σχεδόν 300 χρόνια, βασιλιάδες και βασίλισσες έχουν παραδώσει τα κέρδη από το Crown Estate στον βρετανικό λαό και σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση παρείχε ένα μέρους τους για να υποστηρίξει σωστά τον βασιλιά στην ανάληψη των επίσημων καθηκόντων του», πρόσθεσε ο Hunt.
Τα κέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν πέρυσι, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον Ιανουάριο, το Crown Estate ανακοίνωσε έξι νέες μισθώσεις υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να δηλώνουν ότι επιθυμούν τα κέρδη από τις συμφωνίες να κατευθύνονται προς το «ευρύτερο δημόσιο καλό».
Η απόφαση για μείωση του επιτοκίου του Sovereign Grant ελήφθη από τους αρμόδιους διαχειριστές - τον Υπουργό Οικονομικών Hunt, τον πρωθυπουργό Rishi Sunak και τον Michael Stevens υπεύθυνο για τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας.
Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η αλλαγή θα μειώσει την αξία της επιχορήγησης κατά £24 εκατομμύρια το 2024/25 και κατά περισσότερο από £130 εκατομμύρια τόσο το 2025 όσο και το 2026.
Μέρος της σχετικής «επιχορήγησης» θα χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση του ίδιου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, σε εργασίες που στοχεύουν στην αποτροπή «σοβαρού κινδύνου πυρκαγιάς, πλημμύρας και ζημιάς στο κτίριο», προσέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης