Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Corriere della Sera: Στα email του Borrell προς την Καϊλή, «το άνοιγμα προς το Κατάρ ήταν... γραμμή της ΕΕ»

Βόμβα από Corriere della Sera: Στα email του Borrell προς την Καϊλή, «το άνοιγμα προς το Κατάρ ήταν... γραμμή της ΕΕ»
Από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ οι «προτεραιότητες» για την ευρωβουλευτή...
«Ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης» μεταξύ ΕΕ και Κατάρ μέσω μιας «ενισχυμένης συνεργασίας» στην οποία οι «διαπροσωπικές επαφές» θα είναι «προτεραιότητα…
Αυτή είναι η γραμμή που υπέδειξε τον Οκτώβριο του 2022 ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ (βασικά, ο Υπουργός Εξωτερικών) ο σοσιαλιστής Josep Borrell, στη σοσιαλίστρια τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra.
Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα η Καϊλή συνελήφθη στο Qatargate, κατηγορούμενη ότι πήρε χρήματα για να «υπερασπιστεί» τη γραμμή υπέρ Κατάρ, η οποία ήταν στην πραγματικότητα η γραμμή της ΕΕ.

Το ιστορικό

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, «βρισκόμαστε στα μέσα του 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και τον Νοέμβριο το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαγόταν στο Κατάρ.
Αποφασιστικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ εν μέσω ενεργειακής κρίσης λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Κατάρ επικρίθηκε για έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στις εργασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο “προωθήθηκε” από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), την υπηρεσία του ΟΗΕ στην οποία βασίζονται οι αξιολογήσεις της ΕΕ.
Στις 27 Ιανουαρίου 2022, τρεις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μήνες πριν από το Qatargate, η Πρόεδρος της ΕΕ Ursula von der Leyen έγραψε στο Twitter: “Εξαιρετική τηλεφωνική επικοινωνία με την Αυτού Υψηλότητα τον Εμίρη Tamim ibn Hamad για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ σε ενεργειακά θέματα.
Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με όλους τους αξιόπιστους εταίρους”.
Η χώρα του Κόλπου είναι απαραίτητη για την ΕΕ.
Η Εύα Καϊλή αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου στην Ντόχα από τον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος είχε υποδεχτεί στο παρελθόν τον Borrell και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Τρεις μέρες νωρίτερα, μαζί με άλλα 7 άτομα, έλαβε ένα μακροσκελές σημείωμα, το οποίο μπόρεσε να βρει η Corriere Serra, στο οποίο ο Borrell υπογράμμιζε τη γραμμή της ΕΕ, τονίζοντας ότι “οι σχέσεις ΕΕ-Κατάρ διανύουν μια πρωτόγνωρα θετική στιγμή”.
Ακολουθούν καυτά θέματα επί τάπητος: εμπόριο, επενδύσεις, Ουκρανία, Αφγανιστάν.
Όμως το ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των εργαζομένων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των γηπέδων, κυρίως μεταναστών, παραμένει.
Η Επιτροπή της ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την κατάργηση των θεωρήσεων με το Κατάρ μόλις το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δώσουν το πράσινο φως στην πρότασή της.
“Θα είναι το κλειδί για την εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης ”, γράφει ο Borrell, αλλά η Καϊλή πρέπει να κάνει τους Καταριανούς να καταλάβουν ότι η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται “στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συμβεί αυτό”.
Και μετά: “Η ενέργεια είναι επί του παρόντος απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ” και “σας είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό αέριο” γιατί μια εταιρική σχέση με τον Κόλπο “είναι η πρώτη στρατηγική προτεραιτότητα” για την Ευρώπη.
Και φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο: “Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το Κατάρ, ιδιαίτερα σε εργασιακά θέματα, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτό το πολλά υποσχόμενο μονοπάτι πέρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει επιτυχία”, προσθέτει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Έτσι, η Καϊλή θα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή στη συζήτηση της ολομέλειας στις 21 Νοεμβρίου, η οποία βγήκε στην επικαιρότητα ως απόδειξη της ευθύνης της, μετά την… αποκάλυψη περί δωροδοκίας από τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Ali Bin Samikh Al Marri.
Υπενθυμίζεται πως βρέθηκαν 750.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε πάρει ο πατέρας της Καϊλή για να “την επιστρέψει στο Panzeri”.
Για αυτό η Καϊλή κατέληξε στη φυλακή για 4 μήνες και άλλους δύο σε κατ' οίκον περιορισμό.

Τι αναφέρει ο Borrell

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Borrell, Peter Stano, υπενθυμίζει ότι “υπάρχει σαφής καταμερισμός εργασίας και ευθυνών στην ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν μπορεί και δεν έχει δώσει οδηγίες ή "εντολές" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στα μέλη του”.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λέει ο Stano, “o Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε σε τυπικό αίτημα του προέδρου του κοινοβουλίου της ΕΕ να παράσχει στοιχεία για την επίσκεψη ενός ευρωβουλευτή στο Κατάρ” και “παρείχε μια περίληψη των παγιωμένων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ.
Η τελική ενημέρωση για το ταξίδι των ευρωβουλευτών συντάσσεται και ολοκληρώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Η κατηγορούμενη ενήργησε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Κατάρ, έχοντας συναντήσει τον Υπουργό Εργασίας που φαίνεται να είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του κ. Panzeri”, αναφέρεται στην εντολή με την οποία ο δικαστής Michel Claise συνέλαβε την Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου, παρόλο που, σύμφωνα με τη Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, δεν υπήρχαν στοιχεία που να λένε ότι ήταν μέρος του δικτύου Panzeri.
Η Καϊλή συνάντησε τον Al Marri την παραμονή της ακρόασής του στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 14 Νοεμβρίου.
“Πήρα την εντολή από την πρόεδρο (Roberta Metsola) γιατί η Επιτροπή επέμεινε να κλείσει ο φάκελος και να ψηφίσει η Βουλή το θέμα”, θα δηλώσει προς τον Claise, ενώ διαγράφεται από το κόμμα της γιατί “οι θέσεις και οι αξίες της είναι ασυμβίβαστες με το ΠΑΣΟΚ”.
Ούτε η Metsola, που έσπευσε να “ξεφορτωθεί τη βουλευτή, ούτε ο Borrell φέρεται να κλήθηκαν να καταθέσουν, παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της υπόπτου, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις οδηγίες τους μετά τη σύλληψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης