Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fraport παραμένει στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης

tags :
Η Fraport παραμένει στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης
Η Fraport κρατά μερίδιο στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δείχνει δημοσιογραφική έρευνα WDR, NDR και SZ
Λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πλήθος γερμανικοί και διεθνείς όμιλοι επιχειρήσεων αποσύρθηκαν από τη Ρωσία.Ο γερμανικός όμιλος διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, o oποίος διαχειρίζεται και 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα, εξακολουθεί ωστόσο να κρατά μερίδιο στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγ. Πετρούπολης. Έρευνα της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR, της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung δείχνει τώρα για πρώτη φορά ότι το ρωσικό αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες και από στρατιωτικά αεροσκάφη για πτήσεις, οι οποίες σχετίζονται πιθανότατα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Fraport έχει μερίδιο 25% στην εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Πούλκοβο και δέχεται εδώ και καιρό ισχυρές πιέσεις επειδή δεν αποσύρεται από τη Ρωσία. Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά την έναρξη του πολέμου και υπενθυμίζει ότι το Πούλκοβο είναι πολιτικό αεροδρόμιο.

Η Έσση έχει μερίδιο 30% στην Fraport

Από τότε που οι ραδιοφωνίες WDR και NDR, καθώς και η SZ ανέφεραν στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για τα Pandora Papers ότι το Πούλκοβο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικές πτήσεις, ξέσπασαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης με αφορμή την επένδυση της Fraport. Ας σημειωθεί ότι τo γερμανικό κρατίδιο κατέχει ποσοστό πάνω από 30% στην Fraport, ενώ παράλληλα ο δήμος Φρανκφούρτης έχει μερίδιο περίπου 20%. Συνεχώς ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και ταυτόχρονα τοπικός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Μπόντενμπεργκ υπογραμμίζει ότι δεν δυνατόν να απαλλαγεί το κρατίδιο από το μερίδιο, εκτός εάν υπήρχαν αποδείξεις ότι το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Στα πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού (4/5/2022) του τοπικού κοινοβουλίου της Έσσης, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της ερευνητικής ομάδας WDR, NDR και SZ, o Μίχαελ Μπόντενμπεργκ φέρεται να αναφέρει ότι αν από το αεροδρόμιο αναχωρούσαν στρατιωτικά αεροσκάφη για τα μέτωπα του πολέμου τότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ρήτρες εξόδου και η Fraport να αποχωρήσει.

Μεταφορά ανδρών και εξοπλισμoύ για λογαριασμό της Βάγκνερ;

Η έρευνα δείχνει ότι τους 16 περίπου μήνες που διαρκεί ο πόλεμος αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη κινήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο Πούλκοβο. Κάποια μάλιστα από αυτά συμπεριλαμβάνονται πλέον στους καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ, καθώς φέρονται να χρησιμοποιούνται για λογαριασμό της μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ.
Μόλις ένα μήνα μετά τη συνεδρίαση στην Επιτροπής Προϋπολογισμού για ενδεχόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Πούλκοβο, τον Ιούνιο του 2022, ένα αεροσκάφος IL-76 με αριθμό RA-78835 χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο του Πούλκοβο, όπως προκύπτει από δορυφορικές εικόνες. Τον Μάιο του 2023, το εν λόγω αεροσκάφος συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ επειδή, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές, «σχετίζεται με την 224η Μονάδα Πτήσης Κρατικών Αερογραμμών», η οποία αποσπάστηκε από τη ρωσική πολεμική αεροπορία για να μεταφέρει στρατεύματα και εξοπλισμό σε χώρες, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ. Δορυφορικές λήψεις δείχνουν εκτός αυτού ότι μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 12 Ιουλίου 2022, ένα άλλο αεροσκάφος με αριθμό RA-82014, το οποίο οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στον κατάλογο κυρώσεων λόγω σχέσης με την Βάγκνερ, βρισκόταν στο αεροδρόμιο Πούλκοβο.
Οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν επίσης ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα ένα βομβαρδιστικό Tu-22M3 προσγειώθηκε στο Πούλκοβο. Το Tu-22M3 είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους KH-22 εναντίον πλοίων. Οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους και κατά πολιτικών στόχων, όπως είναι για παράδειγμα κτίρια και εγκαταστάσεις σε ουκρανικές πόλεις. Το αν και σε ποιο βαθμό τα εν λόγω αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν πράγματι στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δεν αποδεικνύεται από τις δορυφορικές λήψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης